top of page

Fotospots in Pembrokeshire National Park

In de zomer van 2018 bracht ik een paar dagen door in het prachtige Pembrokeshire National Park, dat bekend staat om zijn bekroonde kustwandelroutes. Pembrokeshire National Park is gelegen in het Zuidwesten van Wales en laat zich kenmerken door afwisselende kustlandschappen met unieke geologische eigenschappen. Ik stelde deze lijst samen met Fotospots in Pembrokeshire National Park.

Tenby

Tenby heeft pertinent een plekje op de lijst met de mooiste stadjes van het Verenigd Koninkrijk veroverd. Het middeleeuwse stadje ontwikkelde zich in de middeleeuwen als een belangrijke haven en handelspost en heeft verschillende invasies en oorlogen meegemaakt, waaronder aanvallen van Vikingen en Normandiërs. De middeleeuwse stadsmuren en poorten getuigen vandaag de dag nog van deze turbulente geschiedenis. Voor een mooi uitzicht op de haven met gekleurde huisjes en het strand parkeer je de auto bij het Park Hotel. Hier vind je een mooi panoramaterras met een perfect uitzicht op de hele baai.


Tenby in Pembrokeshire
Tenby

Haven van Tenby in Pembrokeshire
Tenby

Green Bridge of Wales

De Green Bridge of Wales is een specatuclaire, 24 meter hoge kalkstenen boog aan de zuidkust van het Pembrokeshire Coast National Park.

Het werd in de loop van miljoenen jaren gevormd en mag gerekend worden tot één van het land's meest geliefde fotografiemotieven.


Green Bridge of Wales in Pembrokeshire
Green Bridge of Wales

St. Govan's Chapel

St. Govan's Chapel is een klein stenen gebouw uitgehouwen in de kalkstenen kliffen van de kustlijn van Pembrokeshire. De merkwaardige kapel dateert uit de 13e eeuw en werd gebouwd ter ere van de kluizenaar St. Govan die hier in de 6e eeuw helemaal alleen woonde.

Dit magische kleine gebouw, gehuld in mythen en legenden, is een absolute must om te bezoeken als je een reis naar Pembrokeshire National Park plant.

Let wel op! De toegang tot zowel St. Govan's Chapel en de Green Bridge of Wales is soms verboden vanwege de locaties die zich beiden binnen een militair oefenterrein begeven. Het beste check je voorafgaand jouw bezoek of de beide locaties überhaupt bereikbaar zijn. Dat kan het beste door te bellen met het Pembroke Visitor Centre (+44 01437 776499) of de Castlemartin Range (+44 01646 662367) of online via – Castlemartin Firing Range.


Rotskust bij St. Govan's Chapel in Wales
Kliffen bij St. Govan's Chapel

St. Govan's Chapel in Pembrokeshire National Park
St. Govan's Chapel

St. Govan's Chapel in Pembrokeshire
Uitzicht vanuit St. Govan's Chapel

St David's Cathedral

Het stadje St Davids staat algemeen bekend als de kleinste stad in het Verenigd Koninkrijk en heeft zijn naam te danken aan Saint David. Saint David is de patroonheilige van Wales, die hier in de 6e eeuw een klooster stichtte. De stad St Davids groeide rondom de kathedraal die ter ere van hem werd gebouwd. De St. Davids Cathedral is een belangrijke religieuze locatie en een zeer populaire trekpleister onder de toeristen die naar Pembrokeshire afreizen. Zoals je kunt zien op de onderstaande foto's werden wij vergezeld door authentiek Welsh weer, maar dat mocht de pret niet drukken. Zeker niet als je weer een beetje kunt opdrogen onder het genot van een biertje bij de Farmers Arms Pub.


St Davids Cathedral in Wales
St Davids Cathedral

St Davids Cathedral in Pembrokeshire
St Davids Cathdral

Uitzicht op St Davids Cathedral in Wales
St Davids Cathedral


Blue Lagoon

De Blue Lagoon is een voormalige steengroeve, die in de 19e eeuw actief was toen Pembrokeshire een hotspot was in de (leisteen-) mijnindustrie.

Nadat de steengroeve in 1910 werd gesloten, werd de zeewaartse muur van de steengroeve door vissers opgeblazen om de mijn onder water te zetten zodat ze hun boten in veilig water konden aanmeren. Nu de visserij zo goed als verdwenen is, is de Blue Lagoon vooral in trek bij watersporters en klifduikers. In 2012, 2013 en 2016 fungeerde de Blue Lagoon als wedstrijdlocatie voor de Red Bull Cliff Diving-serie. 's Werelds beste duikers sprongen hierbij vanaf een 27 meter hoog platform in het water. De plek is ook geliefd onder surfers die je vanaf het strand goed kunt bewonderen.


Surfer bij de Pembrokeshire kust
Surfer bij de Blue Lagoon

strand bij de blue lagoon in Wales
Strand bij de Blue Lagoon

Blue Lagoon in Wales
Blue Lagoon


Abereiddy Baai in Wales
Abereiddy Bay


Marloes Sands

De grote vraag luidde of er vandaag überhaupt een zonsopkomst zou zijn. Aan het tijdstip lag het in ieder geval niet, want we waren ruim op tijd op de parkeerplaats van Marloes Sands. We besloten het kustpad af te wandelen richting het westen. Ondanks de grijze lucht was het optimaal genieten van de fantastische en afwisselende kustlijn. Soms wat kliffen en rotsformaties, dan weer een een stukje strand of een open veld met een weelderige verzameling van wilde bloemen en planten. Echt prachtig! Toen we werden getrakteerd op een onverwacht zonnetje dat slechts enkele minuten door het wolkendek heen brak, was het spektakel compleet. Het bleek achteraf het laatste zonnestraaltje te zijn die we die dag te zien zouden krijgen.


Marloes Sands in Pembrokeshire National Park
Landschap bij Marloes Sands

wandelaar bij Pembrokeshire National Park
Bij Marloes Sands

kustlandschap bij Marloes Sands in Wales
Marloes Sands

zonsopkomst bij Pembrokeshire National Park in Wales
Kustpad bij Marloes Sands

Kustpad bij Pembrokeshire National Park
Kustpad bij Marloes Sands

zonsopkomst in Pembrokeshire National Park

rotsformaties in Pembrokeshire National Park
Marloes Sands

Strumble Head Lighthouse

Vuurtorens behoren sowieso al tot mijn favoriete fotografie-objecten, en al helemaal als ze op een spectaculair plekje zijn gesitueerd. De vuurtoren van Strumble Head voldoet aan die eis en een bezoek verdiende daarom een plekje in mijn dagprogramma. Strumble Head Lighthouse bevind zich op een rots-eiland dat door een brug is verbonden met de kust. Omdat de vuurtoren tegenwoordig volledig automatisch operationeel is, wordt de brug alleen nog gebruikt bij onderhoudswerkzaamheden of reparaties. Vanwege de gunstige ligging van Strumble Head lighthouse is het een perfecte zonsonderganglocatie. Tenminste, als er die dag überhaupt zon is.


Strumble Head Lighthouse in Wales
Strumble Head Lighthouse

schapen bij Pembrokeshire National Park

St Non's Chapel

Tussen St. Davids en de zee staat St. Non's Chapel. Deze bescheiden maar prachtige authentieke kapel is vernoemd naar St. Non, de moeder van St David. Misschien heeft de kapel een bescheiden voorkomen, de ligging heeft dat zeker niet! Het uitzicht op zee en de ruige kustlijn van Pembrokeshire is er eentje uit het boekje en is heeft een torenhoog ansichtkaart-gehalte. De kapel is een populaire stop voor pelgrims en wandelaars die de St. David's Way lopen, een wandelroute die verschillende (heilige) plekken in Wales met elkaar verbindt.


St Non's Chapel in Wales
St Non's Chapel

St Non's Chapel in Pembrokeshire National Park
St Non's Chapel

St Non's Chapel bij St Davids
St Non's Chapel