top of page

10 unieke fotoplekken op Cyprus

Bijgewerkt op: 24 apr.

Wie Cyprus zegt, zegt al snel zon, zee en strand. Als je beweert dat Cyprus slechts een zomervakantiecliché is, heb je het echter helemaal mis. In het voorjaar van 2018 bracht ik een bezoek aan dit verrassende Mediterraanse eiland en stelde ik deze lijst samen met 10 unieke fotoplekken op Cyprus.


1. Petra Tou Romiou (Aphrodite's Rots)

Petra Tou Romiou, of Aphrodite's Rots, is hoogstwaarschijnlijk de meest iconische en herkenbare plek van heel Cyprus. Er bestaan veel mythes en legendes rondom deze kolossale rots die half op het land, half in de zee ligt. Er wordt beweerd dat Petra Tou Romiou de geboorteplaats is van de godin Aphrodite, de godin van de liefde en de schoonheid uit de Griekse mythologie. Aphrodite kwam exact op deze plek tevoorschijn uit het schuim van de zee, varend op een grote zeeschelp. Petra Tou Romiou is één van de meest gefotografeerde fotomotieven van Cyprus, dus wees niet verrast als het hier druk is.


Petra Tou Romiou op Cyprus
Petra Tou Romiou

Aphrodite's rots op Cyprus
Petra Tou Romiou


2. Blue Lagoon (Akamas)

Akamas is een schierleiland in het Noordwesten van Cyprus. Op de kaart is het makkelijk te herkennen door zijn gehoornde vorm. Het grootse deel van Akamas betreft een Nationaal Park van 230 vierkante kilometer. Aan de noordkust van Akamas ligt een baai met wellicht het helderste zweewater van Europa: de Blue Lagoon. Deze is eigenlijk op twee manieren te bereiken. De meest voor de hand liggende is met de auto vanuit Paphos naar Latchi. Daar boek je een boottocht en duik je binnen een mum van tijd in de zee bij de Blue Lagoon. Dit is wel veruit de meest populaire manier, dus zul je niet de enige zijn. Ook kun je een gids boeken die je met een ATV door het woeste terrein rijdt. Zo mis je geen enkele mooie plek en hoef je je bovendien geen zorgen te maken om de (soms uitdagende) autoroute.Blue Lagoon in Akamas op Cyprus
Klein strandje bij de Blue Lagoon (Akamas)

strandje bij Blue Lagoon op Cyprus
Blue Lagoon, Akamas

3. Millomeris Waterval

Deze prachtige waterval ligt bij het dorpje Platres, midden in het Troödos gebergte. De waterval is via een korte wandeling zeer goed bereikbaar. De wandelroute is combineerbaar met de mooie Milia-brug, waarover je verderop in dit artikel leest. Op een warme dag is het heerlijk om bij de Millomeris waterval even pootje te baden.


Millomeris waterval op Cyprus
Millomeris waterval

4. Peyia Sea Caves

Tijdens zonsondergang zijn de witte rotsformaties aan de kust bij Peyia een lust voor het oog. De golven van de Middellandse Zee hebben in vele duizenden jaren de rotskust tot een wirwar aan grotten en baaitjes omgetoverd. Hier zou je met gemak een jaar lang kunnen fotograferen en iedere dag thuis kunnen komen met uniek beeldmateriaal.


Peyia Sea Caves bij Paphos
Peyia Sea Caves

Peyia Sea Caves op Cyprus
Peyia Sea Caves

Peyia Sea Caves na zonsondergang
Peyia Sea Caves

Peyia Sea Caves bij Paphos op Cyprus
Peyia Sea Caves

5. Zangooly Cave

De ultieme plek voor zonsopkomst op Cyprus is voor mij toch wel de Zangooly grot, gelegen aan de oostkust, vlakbij het stadje Protaras. De grot is te bereiken door een korte trap die je aantreft achter de Ayioi Anargiroi kerk, gelegen op 10 minuutjes rijden van Ayia Napa. De opening van de grot is precies op het oosten gericht, wat dus betekent dat je vanuit de grot de zon kunt zien opkomen. De woeste golven spatten uiteen tegen de rotsen zodat je een extra spectaculaire voorgrond hebt.


Zangooly Cave op Cyprus
Zangooly Cave

Ayioi Anargiroi kerk op Cyprus
Ayioi Anargiroi Kerk

6. Bridge of Lovers

Net als Wales heeft ook Cyprus z'n eigen rotsbrug. Vlakbij het bij toeristen bekende Ayia Napa ligt de Bridge of Lovers. Een vrij zoetsappige naam als je het mij vraagt. Je zult hier dan ook veel stelletjes met selfiesticks aantreffen. Aan jou de uitdaging om hier desondanks toch een mooie foto uit de hoge hoed te toveren.


Bridge of Lovers op Cyprus
Bridge of Lovers

7. Scheepswrak Edro III

Deze Cypriotische favoriet onder de fotografen vind je in de buurt van Peyia, ten noorden van Paphos. De onder Sierra Leone vlag varende Edro III liep op 8 december 2011 in stormachtige zee op de klippen. Het wrak ligt zeer dicht bij de kust en maakt een bezoek behoorlijk interessant en spannend. Helaas voor Urbex-fotografen: uit veiligheidsoverwegingen is het verboden om aan boord te gaan. Een zonsondergang foto met het wrak als onderwerp loont desalniettemin altijd de moeite!


Scheepswrak Edro II op Cyprus
Scheepswrak Edro III

Scheepswrak Edro III bij Peyia op Cyprus
Scheepswrak Edro III

8. Blue Lagoon (Cavo Greco)

De tweede Blue Lagoon van deze lijst vind je precies aan de andere kant van het eiland. Bij het stadje Protaras ligt een baai die ook bekend staat om zijn heldere, turquoisekleurige zeewater. Omdat deze locatie zich aan de oostkust bevindt is een zonsopkomstsessie hier het allermooist!


Blue Lagoon op Cyprus
Blue Lagoon (Cavo Greco)

9. Troödos' Venetiaanse bruggen

Niet iedereen is ervan op de hoogte dat Cyprus ook bergen heeft! het Troödos gebergte strekt zich uit over de centrale binnenlanden van Cyprus en heeft enorm veel moois te bieden voor toeristen die willen ontsnappen aan de typische zon-zee-strand clichés. De verschillende watervallen en typische Venetiaanse stenen bruggetjes zijn geliefde fotomotieven en vind je terug op menig ansichtkaart en reisbrochure.


Milia Bridge op Cyprus
Milia Bridge

Elias Bridge op Cyprus
Elias Bridge

Tzelefos Bridge op Cyprus
Tzelefos Bridge

10. Sea Caves (Cavo Greco)

Net als de kust bij Peyia, vind je vergelijkbare rotsformaties bij het zuidoostelijk gelegen Cavo Greco (Kaap Greco). Na jaren en jaren erosie zijn er op veel plekken grotten uit het gesteente gesleten. Een wandeling over een versteende koraalbank tijdens zonsondergang leverde één van de mooiste herinneringen én een aantal favoriete foto's van mijn bezoek aan Cyprus op.


Sea Caves bij Cavo Greco op Cyprus
Sea Caves (Cavo Greco)

Cavo Greco op Cyprus
Kust bij Cavo Greco

kustlandschap bij Cabvo Greco op Cyprus
Cavo Greco

Ook al eens op Cyprus geweest en wil je een mooie locatie met ons delen? Laat het weten in de comments!