top of page

De 10 mooiste fotolocaties in Zuid- Bretagne

Bijgewerkt op: 19 feb.

In het Zuiden van Bretagne raak je nooit uitgefotografeerd. Vanwege de talloze mooie plekken aan de kust ligt een kun je er grandioze zonsondergangen fotograferen, maar ook de pittoreske dorpjes en mysterieuze binnenlanden spreken moeiteloos tot de verbeelding van menig reisfotograaf. Na de 10 mooiste fotolocaties van Noord- Bretagne, lees je alles over onze top-10 van het Zuiden van misschien wel ons favoriete gebied in Frankrijk.


1. Pointe du Raz

We rijden helemaal tot in het meest westelijke puntje totdat de weg niet verder gaat. Hier is een ruime parking aanwezig waar we de auto achter ons laten en te voet nog verder westwaarts trekken. Dit is Point du Raz. Een ruige en dramatische landtong dat het meest westelijke puntje van het Europese vasteland is. Hoge kliffen rijzen op uit de zee, en de kustlijn wordt getekend door rotsformaties en onstuimige golven van de Atlantische oceaan die hier voor het eerst stukslaan op het Europese continent. Een regelrechte A-klasse locatie voor een zonsondergangsessie!


Pointe du Raz in Bretagne, Frankrijk tijdens zonsondergang
Zonsondergang bij Pointe du Raz

Pointe du Raz in Bretagne, Frankrijk tijdens zonsondergang
Pointe du Raz

2. Les Roches du Diable

Diep in de bossen bij Quimperlé waan je je in het land van mythen en sages. Als absoluut hoogtepunt van dit mysterieuze gebied treffen we de curieuze "Duivelsrotsen" aan. Midden door deze steenformaties stroomt een grillig riviertje dat door de miljoenen jaren erosie zijn sporen heeft achtergelaten op de gladde en ronde vormen van de merkwaardige rotsen. Les Roches du Diable is een populaire wandelspot voor de locals. Daarom raad ik aan om hier in de vroege ochtend naar toe te trekken voor de allerbeste foto's.


Les Roches du Diable in Bretagne, Frankrijk
Les Roches du Diable


Les Roches du Diable in Bretagne, Frankrijk
Les Roches du Diable

3. Quiberon

Quiberon is een langgerekt schiereiland dat zeer geliefd is bij strandgangers uit binnen- en buitenland. Mede omdat je Quiberon maar via één weg kunt bereiken kan het op de zomerdag nog wel eens druk zijn. Niet zo verrassend, want de verschillende stranden van Quiberon zijn om door een ringetje te halen zo mooi. Ik kies ervoor om naar de Côte Sauvage (Wilde Kust), gelegen aan de ruigere Westkant van Quiberon te rijden. De Côte Sauvage heeft enkele prachtige rotsachtige kliffen en stranden, wat het meteen een perfecte plek maakt voor geoefende surfers.


Quiberon in Bretagne, Frankrijk
Quiberon, Côte Sauvage

Surfer bij Quiberon in Bretagne, Frankrijk
Surfer bij Quiberon

4. Château de Suscinio

Het Château de Suscinio is een prachtig middeleeuws kasteel gelegen aan de Golf van Morbihan. Het kasteel ligt op het schiereiland Rhuys, in de buurt van de stad Sarzeau. Het is door zijn strategische ligging, vrijwel direct aan de kust, jarenlang een belangrijk verdedigingswerk geweest onder het bestuur van de Hertogen van Bretagne. Naast het foto's nemen van het exterieur, is het ook mogelijk om het kasteel te bezoeken.


Kasteel Suscinio in Bretagne, Frankrijk
Chateau de Suscinio

Kasteel Suscinio in Bretagne, Frankrijk
Chateau de Suscinio

5. Guérande en de Marais salants

Guérande heeft een goed bewaard gebleven middeleeuws stadscentrum met smalle geplaveide straatjes, oude stadsmuren en vakwerkhuizen. De stad heeft een rijke geschiedenis en heeft haar middeleeuwse karakter goed weten te behouden. Direct buiten de oude stadsmuren beginnen de Marais salants, oftewel de zoutmoerassen van Guérande. Hier bevind zich een kilometers lang netwerk van zoutpannen waar op traditionele wijze zeezout wordt gewonnen.

Guérande in Bretagne, Frankrijk
De oude binnenstad van Guérande

de Marais salants bij Guérande in Bretagne, Frankrijk
De zoutpannen van Guérande

6. Îlot de Nichtarguér

In de rivier de Etel begeeft zich een relatief bekend fotomotief: Het Îlot de Nichtarguér oftewel het eiland van de oestervisser. Het markante vissershuisje is tegenwoordig niet meer bewoond, maar bied alle gelegenheid om te fantaseren hoe het leven er hier vroeger uit moet hebben gezien. Een bezoek tijdens zonsondergang levert vrijwel gegarandeerd bijzondere plaatjes op.


Îlot de Nichtarguér in Bretagne, Frankrijk
Îlot de Nichtarguér


Îlot de Nichtarguér in Bretagne, Frankrijk
Îlot de Nichtarguér

7. Rochefort-en-Terre

Een stukje landinwaards (maar nog altijd in de zuidelijke helft van Bretagne) ligt Rochefort-en-Terre. Het behoort officeel tot één van de officiële "Les Plus Beaux Villages de France" (De Mooiste Dorpen van Frankrijk). Het is een echt kunstenaarsdorp en dus tref je er de nodige ateliers en kleinschalige boetiekjes aan. Omdat Rochefort-en-Terre tot één van de mooiste dorpjes van Frankrijk behoort, ben je vrijwel nooit de enige bezoeker. Kom daarom op in de vroege ochtend en waan je heel eventjes terug in de tijd.


Rochefort-en-Terre in Bretagne, Frankrijk
Rochefort-en-Terre

Rochefort-en-Terre in Bretagne in Frankrijk
Rochefort-en-Terre

8.Douarnenez

Het stadje Douarnenez, gelegen in het uiterste westen van Bretagne, voelt bij mooi weer een beetje Mediterraans aan. De pastelkleurige huizen, direct aan de kust met de complementerende tobbende plezierbootjes in het azuurblauwe zeewater dragen hier 100% aan bij. Douarnenez heeft zijn geschiedenis grotendeels te danken aan de Sardine visserij. Er zijn nog steeds oude sardinefabrieken te zien, waaronder het conservenmuseum "Port-Musée," dat de geschiedenis van de visserij en conservenindustrie vertelt. Zeer de moeite waard is een wandeling naar het Île Tristan. Dat kan alleen bij Eb, dus houd de getijdentabel goed in de gaten!


Douarnenez in Bretagne, Frankrijk
Douarnenez


Douarnenez in Bretagne, Frankrijk
Douarnenez

9.Locronan

Niet ver van Douarnenez ligt het Middeleeuwse dorpje Locronan. Net als Rochefort-en-Terre is ook Locronan bekroond met een vermelding in de lijst "Les Plus Beaux Villages de France" (De Mooiste Dorpen van Frankrijk) Wat direct opvalt zijn de granieten huizen eensgezind de typisch Bretonse charme uitstralen.


Locronan in Bretagne, Frankrijk
Locronan

Locronan in Bretagne, Frankrijk
Locronan

10. La Plage de la Mine d'Or

We besluiten de lijst in passende Bretonse stijl, namelijk aan het strand. Bij het dorpje Pénestin. La Plage de la Mine d'Or staat bekend om zijn gouden zand, wat meteen de reden verklaart van deze opvallende naam. Langs de kustlijn zijn er veel opvallende rotsformaties en kliffen te ontdekken wat la plage de la Mine d'Or tot een bij uitstek geschikte plek maakt voor een zonsopkomst, of misschien wel beter, zonsondergang fotografiesessie.


La Mine d'Or in Bretagne, Frankrijk
Ochtend bij la plage de la Mine d'Or


La Mine d'Or in Bretagne, Frankrijk
La Plage de la Mine d'Or

Ongetwijfeld zijn er nog veel plekken in het Zuiden van Bretagne die ook een plekje in deze lijst met de 10 mooiste fotolocaties van Zuid- Bretagne hadden verdiend. Laat het ons weten in de comments!