top of page

10 schilderachtige herfstfoto-locaties in Zwitserland

Bijgewerkt op: 15 feb.

Herfstfotografie in Zwisterland is een geweldige ervaring vanwege de adembenemende landschappen en de prachtige kleuren die de bergen en valleien sieren tijdens dit fotogenieke seizoen. Ongeacht waar je besluit de herfst in Zwitserland door te brengen, je zult getuige zijn van betoverende landschappen en een unieke, haast magische sfeer ervaren. Het is een uitstekende tijd om te wandelen, fotograferen en te genieten van de natuurlijke schoonheid. Tijdens de herfst van 2022 reisde ik af naar bekende, én minder bekende plekken in het land van meren en bergen en stelde op basis van mijn ervaring deze lijst met 10 schilderachtige herfstfoto-locaties in Zwitserland samen.






1. Hirzel

Hirzel is een dorp in het kanton Zürich in Zwitserland. Het is gelegen in het district Zürichberg en ligt ongeveer 15 kilometer ten zuidwesten van Zürich. Geheel in tegenstelling tot de grootste stad van Zwitserland is het hier vooral het groen dat de boventoon voert. Vanaf Hirzel kijk je in zuidelijke richting naar de toppen van enkele Zwisterse Alpenreuzen, die uittorenen boven een merkwaardig, heuvelachtig graslandschap. Op de meeste heuvels staat een enkele boom en kleinschalige boerderijtjes liggen druppelsgewijs verspreid. De eerste vergelijking die mij te binnenschiet is 'The Shire' - het Hobbit-land uit de Lord of The Rings films. Verder schieten woorden tekort. Tegen zonsondergang worden de heuvels door het zijlicht subtiel geaccentueerd en is het prijsschieten.



Hirzel in Zwitserland in de Herfst
Landschap bij Hirzel

Heuvellandschap bij Hirzel in Zwitserland in de Herfst
Landschap bij Hirzel


2. Stoos

Het autovrije bergdorp Stoos is met name bekend dankzij de Stoosbahn, 's werelds steilste kabeltreinbaan. Met een maximale helling van 110% betekent dit dat het treinstel bijna verticaal omhoog kan bewegen, wat de kabelbaan tot een technisch wonder maakt. Stoos is autovrij, wat betekent dat veruit de meeste bezoekers zullen bezoeken door een rit met de Stoosbahn. Ook is Stoos de vertrekplaats voor een wandeling (of skiliftrit) naar de Fronalpstock (zie volgende locatie). Als je net als ik 's ochtends arriveert in Stoos, heb je een grandioos uitzicht op de Grosser en Kleiner Mythen, de iconische dubbele bergtop. Galmende koeienbellen en een scherend zonlicht maken het Zwitsers ansichtkaartje compleet.


Stoos in Zwitserland in de Herfst
Kerkje van Stoos met uitzicht op de Grosser- en Kleiner Mythen

Stoosbahn in Zwitserland in de Herfst
De Stoosbahn


3. Fronalpstock

De wandelroute naar de Fronalpstock is zonder enige twijfel één van de mooiste 'Gratwanderungen' van Zwisterland. Wees er daarom ook op tijd bij! Het kan namelijk nog wel eens druk worden. Ik zat in één van de eerste stoeltjes van de skilift en had dus enkele minuten het uitzicht compleet voor mezelf. Er zijn verschillende wandelmogelijkheden van en naar de Fronalpstock, maar de meest gangbare is die van de Klingenstock (waar ik uitstapte) naar de Fronalpstock. Voor hike-begrippen wordt de wandeling ingedeeld onder 'medium' en ben je zo'n 2 uur onderweg over een met kettingen beveiligde, goed begaanbaar wandelpad. Uitzichten zijn fenomenaal. Het azuurblauwe water van het Vierwoudstedenmeer steekt prachtig af tegen de bonte kleuren van de grashellingen. Na zo'n 400 hoogtemeters stijgen en dalen arriveer ik bij het Hotel Fronalpstock waar ik onder het genot van een biertje de zonsondergang afwacht. Er zijn ergere dingen.



Fronalpstock in Zwitserland in de herfst
Fronalpstock

Fronalpstock in Zwitserland in de herfst
Fronalpstock


4. Lötschental

Vanuit het charmante dorpje Blatten fietste ik met een geleende e-mountianbike langs de karakteristieke houten huizen richting Fafleralp. Voorbij de Fafleralp verandert het dal van groene weide naar rotsen en kijk je al snel recht tegen het gletscher aan, dat aan alle kanten wordt omringd door de majestueuze bergtoppen van het Lötschental. De vegetatie die hier toonaangevend is, is de lariksboom. Dit is de enige naaldboom die 's winters zijn naalden verliest. Maar niet zonder eerst van kleur te veranderen; het hele Lötschental is gehuld in een oranje-gouden zee van lariksen.


Lötschental in Zwitserland in de herfst
Lötschental

Lötschental in Zwitserland in de herfst
Lötschental


5. Silsersee & Silvaplanersee

We zijn beland in de Engadin, een haast buitenaards-mooie regio in het kanton Graubünden in het Zuidoosten van Zwisterland. Waar je tijdens de Oktober ook naartoe besluit te gaan, binnen de Engadin zijn er haast geen verkeerde beslissingen mogelijk. De oevers van de Silsersee en Silvaplanersee zijn bezaaid met lariksen waardoor het haast lijkt alsof de bergwanden van de omringende 3000-metertoppen zijn bekleed met goud-bruin hoogpolig tapijt. De verschillende contrasten en intense kleuren van het turqoiseblauwe water, de witte bergtoppen en de gouden lariksen leveren gegarandeerd grandioze uitzichten en foto's op.


Silvaplanersee in de Engadin in Zwitserland in de herfst
Silvaplanersee

Silvaplanersee in de Engadin in Zwitserland in de herfst
Silvaplanersee


6. Lauterbrunnen

Tolkien baseerde het Elfenrijk 'Rivendell' uit zijn Lord of Rings boeken op het Lauterbrunnen-dal. En eerlijkgezegd, hoef je daarvoor eigenlijk maar weinig fantasie te hebben. Dit schilderachtige dal in de Jungfrau-regio (Berner Oberland) met zijn vele watervallen en steile rotswanden zou rechtstreeks uit een sprookjesboek kunnen komen. Nou is dit een slechtbewaard geheim, want Lauterbrunnen behoort tot één van de meest populaire toeristische bestemmingen van het land. Het is niet verrassend dat kan dus nog wel eens druk worden. Toch is het niet heel moeilijk om de grootste mensenmassa te ontlopen. Het mooiste uitzicht op het dal vind je vanuit het bergdorpje Wengen, waar je wandelend, of met de trein naar toe kunt. Vanuit Wengen kun je via waanzinnig mooie wandelpaden het onderliggende dal in lopen. Camera gereed want achter iedere bocht ontdek je een nieuwe fotocompositie.


Lauterbrunnen in Zwisterland in de herfst
Lauterbrunnen

Lauterbrunnen in Zwisterland in de herfst
Lauterbrunnen


7. Val d'Herens

In het Franstalige gedeelte van Valais bevind zich de Val d'Herens, een sprookjesachtig dal dat grofweg loopt tot aan het Ferpècle Gletsjer. Het Ferpècle gletsjer begeeft zich aan de voet van één van de meest dominante bergpieken van de regio, de imposante Dent Blanche (4.357 meter boven zeeniveau). Vanaf het bescheiden parkeerplaatsje (bij bergrestaurant Le Petit Paradis) loop je binnen een half uurtje naar de Fond du vallon. Vanaf hier heb je een magnifiek uitzicht op de omliggende bergtoppen. Bovendien zijn er hier ook lariksen in overvloed die in het eerste deel van Oktober op hun top zijn qua kleur. Het gletsjerwater vind doormiddel van verschillende bergstroompjes een weg naar beneden en biedt talloze mogelijkheden voor een geschikt fotomotief.


Val d'Herens in Valais in Zwisterland in de herfst
Val d'Herens

Val d'Herens in Valais in Zwisterland in de herfst
Val d'Herens


8. Lago di Saoseo

Sluit je ogen en denk aan een idyllisch bergmeertje met het helderste water, omringd door een weelderige herfstbomenverzameling. Grote kans dat het gefantaseerde meertje veel overeenkomsten vertoont met het Lago di Saoseo. Lago di Saoseo ligt in de Valposchiavo, die te bereiken is via de Berninapas. Een bezoek aan het schilderachtige bergmeertje wordt vaak gecombineerd met de nabijgelegen (en misschien wel net zo mooie) meertjes Lagh da Val Viola en Lagh da Scispadus. Het eenvoudigst bereik je Lago di Saoseo met een pendelbusje vanaf de parking Sfazù, (check de actuele vertrektijden op deze website). Ook hier ben je meestal niet alleen en moet je vooral in de weekenden rekening houden met veel mede-toeristen. Een overnachting in de Rifugio Saoseo geeft de gelegenheid om de zonsondergang en/of -opkomst mee te maken.


Lago di Saoseo in Graubünden, Zwitserland in de herfst
Lago di Saoseo

Lago di Saoseo in Graubünden, Zwitserland in de herfst
Lago di Saoseo


9. Rosenlaui

Vanuit Meiringen in het Haslital (Berner Oberland) bereik je de Alpenweides van de Rosenlaui. Nadat je de weides bent gepasseerd, zie je de toegang van de Rosenlaui Gletschschlucht. Deze kloof werd gevormd door smeltwater van de Rosenlaui-gletsjer en is tegen betaling toegankelijk via houten loopbruggen en trappen. Ik bewaar de kloof echter voor mijn volgende bezoek, want er is buiten genoeg natuurschoon te zien. Het omhoog kijken naar de gigantische rotsfaçade van de Wetterhorn bezorgt je gegarandeerd de nodige nekpijn. Als de meeste bussen met selfie-stick toeristen zijn vertrokken wordt het pas echt de moeite waard. Tegen de late middag verdwijnt de zon achter de bergtoppen en fotografeer je met weinig andere mensen nog in de buurt het beroemde fotomotief, dat zijn populariteit al genoot tijdens de hoogtijdagen van de landschapsschilderkunst.


Rosenalui in Zwisterland in de Herfst
Rosenlaui

Rosenalui in Zwisterland in de Herfst
Rosenlaui


10. Aletsch Arena

Hoewel het natuurlijk slecht is gesteld met de gletsjers van de Alpen in het algemeen, is de Aletsch-gletsjer nog altijd gigantisch van omvang. Er bestaan verschillende fantastische uitzichtlocaties, waarvan sommigen zonder al te veel inspanning te bereiken zijn. Één van de meest populaire is de Moosfluh, die te bereiken is vanuit Riederalp met een een skilift, of na een uurtje bergop wandelen. Vanuit hier kun je de meest fantastische bergwandelingen beginnen. Ik besloot vanwege het regenachtige weer om door het Aletschwald richting Riederfurka te wandelen. En dat kan ik iedereen aanraden! Er bestaat een goede kans om wilde gemsen te spotten dus houdt je camera in aanslag.


Riederfurka in Valais, Zwitserland in de herfst
Riederalp

Aletsch gletscher in Valais, Zwitserland in de herfst
Aletsch gletscher

Welke plek ontbreekt volgens jou in deze lijst? Laat het ons weten in de comments!