top of page

Kerstkaartmotieven fotograferen in Bergen

Bijgewerkt op: 8 jan.

Zo tegen het einde van November begint het bij mij al flink te kriebelen. Toegewijd houd ik mijn weerapps in de gaten om te kijken of we de eerste sneeuwvlokjes al kunnen verwachten. Vaak tevergeefs, maar heel soms word je als winterliefhebber op je wenken bedient. En niets op deze wereld brengt mij zo in de Kerststemming als het eerste poederdekje van het seizoen.

Bryggen in Bergen, Noorwegen tijdens Kerst

Je kunt je voorstellen dat ik helemaal in de wolken was ik toen ik op uitnodiging van Visit Bergen beeldverslag mocht uitbrengen van de (pré-) Kerstsfeer in deze mooie stad aan het Fjord. Zo tegen half December heb je de grootste kans om dit voor elkaar te krijgen. Sneeuw in Bergen is bij lange na geen zekerheidje. Door de ligging van de stad, direct aan de Noordzee, kent Bergen een zeeklimaat en behoort het tot één van de natste steden van Europa. Direct bewijs hiervan is de bijnaam van Bergen, "Regnbyen", wat zich vertaalt naar "De Regenstad" in het Noors. Perfecte kerstkaartomstandigheden liggen dus niet direct voor de hand, maar is tegelijkertijd natuurlijk ook niet compleet onmogelijk. Op het laatste moment leken de weergoden mij goed gezind en reisde ik vol enthousiasme af naar de Bergen om de nodige Kerstkaartmotieven te fotograferen.


Bergen, Noorwegen in de winter


Bergen in Noorwegen in de winter

Bergen in Noorwegen tijdens Kerst

De klassieker: Bryggen

Als je houdt van kerstkaartmotieven zijn cliches geen taboe. Daarom beginnen we zonder ons te schamen op het meest gefotografeerde plekje van Bergen, namelijk Bryggen. Bryggen staat bekend om zijn karakteristieke houten gebouwen in de traditionele Hanze-stijl. De gebouwen dateren uit de middeleeuwen en zijn smal en kleurrijk. Oorspronkelijk werden ze gebruikt als handelshuizen door de Hanzeatische kooplieden. Tegenwoordig worden ze naast hun museum functie geëxploiteerd als restaurant, souvenirwinkel of hotel. Bryggen staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO sinds 1979. Bryggen wordt doorgaans vanaf drie plekken veelvuldig gefotografeert: Het klassieke aanblik op de houten gevels aan de voorzijde van de huizen, hetzelfde perspectief maar dan aan de overkant van de haven en ten slotte verschillende plekjes in de smalle knusse steegjes die tussen de huisjes doorlopen. Een kerstkaart is pas een kerstkaart als je de verlichting ook ziet, dus besluit ik het donker, nog in de vroege uurtjes, de verschillende plekjes rustig langs te wandelen op zoek naar de beste composities.


Bryggen in Bergen, Noorwegen tijdens Kerst
Knusse boetiekjes in de steegjes van Bryggen

Bryggen in Bergen, Noorwegen tijdens Kerst
Bryggen
Bryggen in Bergen, Noorwegen tijdens Kerst
BryggenBergen vanaf Fløyen en Ulriken

Bergen wordt omringt door zeven bergen (Syv Fjell) die allemaal een waanzinnig uitzicht over de stad bieden. Hoeveel ik ook van hiken houd, besluit ik mij dit keer te beperken tot de twee meest eenvoudig te bereiken toppen; Fløyen (400 m) en Ulriken (643m). De top van Fløyen bereik je binnen enkele minuten met de Fløibanen kabelspoorbaan. Bovenaan begeeft zich o.a. een restaurant, souvenirshop en het startpunt van veel verschillende wandelroutes, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad. Ook kijk je vanaf het grote panoramaterras uit over het centrum van de stad en de verder gelegen eilanden. Dit is naast de huizen van Bryggen toch wel dé foto die je gewoon genomen moet hebben als je in Bergen bent.Bergen, Noorwegen vanaf Fløyen tijdens Kerst
Uitzicht vanaf Fløyen

Bergen in Noorwegen vanaf Fløyen in de winter
Het centrum van Bergen gezien vanaf Fløyen

Ulriken is de hoogste van de zeven toppen en geeft boven op de top een nog wijder uitzicht over Bergen en omgeving. De top van Ulriken bereik je wandelend, of met de gondel. Net als op Fløyen tref je ook hier een leuk restaurant op de top van de berg. Dat al snel koud kan worden op Ulriken heb ik zelf ondervonden. Naast de frisse temperatuur staat er vaak ook een snijdende wind. Ik was blij dat ik bij het aankleden hier goed op was voorbereid.


Bergen, Noorwegen vanaf Ulriken in de winter
Bergen, gezien vanaf Ulriken

Bergen in Noorwegen in de winter
Ulriken tijdens zonsopkomst

Ulriken bij Bergen in Noorwegen in de winter
De top van Ulriken

De knusse straatjes van Bergen

Bergen staat bekend om zijn pittoreske en knusse straatjes, vooral in het historische stadscentrum. Naast het eerdergenoemde Bryggen zijn er nog talloze straatjes waar je moeiteloos uren rond kunt rondstruinen en kom je achter bijna iedere bocht een nieuw fotogeniek plekje tegen. Voor het echte kerstgevoel wacht je totdat de straatlantaarns aan zijn voordat je aan jouw fotorondje begint.


Bergen in Noorwegen in de winter
Markeveien
Bergen in Noorwegen in de winter
Doorkijkje bij het Noors Visserij Museum

Kerst in Bergen, Noorwegen
Strangebakken

Bergen in Noorwegen in de winter
BispengatenViking vibes bij de Fantoft staafkerk

Hoewel staafkerken niet direct gerelateerd zijn aan de Vikingtijd, zijn ze een intrigerend aspect van de Noorse geschiedenis en architectuur, en ze getuigen van de overgang van heidendom naar het christendom in Scandinavië na de Vikingtijd. Even ten Zuiden van het centrum van Bergen staat een prachtexemplaar van een zo'n staafkerk: De Fantoft Staafkerk. De Fantoft staafkerk is te vinden in de bossen bij het gelijknamige stadsdeel. Als de zon onder is wordt de kerk met spotlampen belicht wat zorgt voor een nóg spirituelere uitstraling. Het besneeuwde landschap maakt het helemaal af.


Fantoft staafkerk bij Bergen in Noorwegen in de winter
Fantoft staafkerk

Fantoft staafkerk bij Bergen in Noorwegen in de winter
Fantoft staafkerk

De Kerstmarkt van Bergen

De kerstmarkt oftewel julemarked van Bergen mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Deze kerstmarkt is eigenlijk valt net als de stad zelf eigenlijk het beste te omschrijven als 'knus'. Waar het op de Duitse kerstmarkten nog wel eens te druk kan worden, is die van Bergen gemoedelijk, goed te overzien en aangenaam druk. Een lust voor het oog is de grote kerstboom die in het midden van het bevroren Lille Lungegårdsvannet- meer is geposteerd.Kerstmarkt van Bergen in Noorwegen

Kerstmarkt van Bergen in Noorwegen

Kerstmarkt van Bergen in Noorwegen

Kerstmarkt van Bergen in Noorwegen

Wil je meer lezen en zien over Bergen tijdens de winter of de verschillende fotolocaties van de stad? Laat het ons weten!

Recente blogposts

Alles weergeven