top of page

10 fotolocaties in Alpenwelt Karwendel

Bijgewerkt op: 11 apr.

De Duitse zijde van het Karwendel gebied wordt aangeduid als Alpenwelt Karwendel en bestaat grofweg uit de plaatsen Mittenwald, Krün en Wallgau. Tijdens een zomers bezoekje aan deze fantastisch mooie regio in het zuiden van Beieren ging ik bracht ik een aantal mooie plekjes in beeld en stelde ik deze lijst met 10 fotolocaties in Alpenwelt Karwendel samen.
1. Buckelwiesen

Een wandeling over de Buckelwiesen levert in potentie net zulke mooie uitzichten op als bij de Geroldsee. Deze traditioneel begraasde weilanden vind je tussen Kriens en Mittenwald zijn vrij van autoverkeer en vormen daarom wat mij betreft hét perfecte decor voor een niet al te moeilijke fiets- of wandeltocht. In twee richtingen kijk je naar de imposante bergfaçades van het Karwendel- en Wettersteinmassief. De weilanden staan vol met wilde bloemen en vormen daarmee een paradijs voor bijen. Je waant je terug in de tijd tijdens een uitstapje naar de Buckelwiesen.


Buckelwiesen in Alpenwelt Karwendel
Buckelwiesen


Buckelwiesen bij Krün
Buckelwiesen


Buckelwiesen in Beieren
Buckelwiesen


2. Mittenwald

Mittenwald is de belangrijkste plaats van de Alpenwelt Karwendel. Het is een toeristisch plaatsje met veel historische gebouwen. Mittenwald staat bekend om zijn vioolbouwers, muurschilderingen en traditionele volksfeesten en -kledij. In het midden van de Altstadt prijkt de herkenbare toren van de Petrus en Pauluskerk. Traditie staat in Mittenwald hoog in het vaandel. De typische Lüftlmalerei (traditionele muurschilderingen) vertellen het verhaal van het oude Mittenwald en zijn inwoners. Ook zul je nog veel locals in traditionele klederdracht zien rondlopen.


Mittenwald in Alpenwelt Karwendel
Mittenwald

Mittenwald in Beieren
Mittenwald

muurschilderingen in Mittenwald
Mittenwald

Mittenwald in Zuid- Duitsland
Mittenwald

Mittenwald in Beieren tijdens zonsondergang
Mittenwald


3. Leutascher Geistenklamm

De Leutscher Geisterklamm is een kloof nabij Mittenwald die precies op de Duits-Oostenrijkse grens is gelegen. Het leuke van de Klamm is dat je geen entree hoeft te betalen! Waar kom je dat vandaag de dag nog tegen! Parkeren is overigens wel betaald, maar dat nemen we dan maar voor lief. De circulaire wandelroute van de Leutascher Geisterklamm bedraagt ongeveer 3 uur (150 hoogtemeters). Het meest indrukwekkende gedeelte van de wandeling is de panoramabrug die over de breedte van de kloof is gespannen.


Leutascher Geistenklamm in Beieren
Leutascher Geistenklamm

Leutascher Geistenklamm in Alpenwelt Karwendel
Leutascher Geistenklamm


Panoramabrug over de Leutascher Geistenklamm
Panoramabrug over de Leutascher Geistenklamm

4. Krepelschrofen

Vanuit het plaatsje Wallgau kun je naar één van de mooiste uitkijkpunten van Alpenwelt Karwendel wandelen. De Krepelschrofen bevind zich op 1160 meter boven zeeniveau en heeft een fantastisch panoramisch uitzicht op de Isar-vallei en het Karwendel-gebergte. De route is vernoemd naar plaatselijke trots Manuela Neuner, de meest succesvolle biatlon atlete aller tijden. Trek er een uurtje voor uit om boven te komen. (280 hoogtemeters)


Krepelschrofen bij Wallgau
Uitzicht vanaf de Krepelschrofen

Krepelschrofen bij Wallgau in Beieren
Krepelschrofen

Wallgau in Alpenwelt Karwendel
Uitzicht op Wallgau

Krepelschrofen in Zuid- Duitsland
Krepelschrofen


5. Karwendelspitze

De gondel van de Karwendelbahn vervoert je direct vanuit Mittenwald tot vlak onder de Westelijke Karwendelspitze (2244 meter). Vanzelfsprekend heb je hier een ongeëvenaard uitzicht over de vallei en omliggende Alpentoppen. Zodra je het uitzicht vanaf het panorama in je hebt opgenomen, kun je beginnen aan de Passamani Wanderweg, een korte route over een rotsachtig, maar voor het grootste gedeelte goed begaanbaar bergpad. Halverwege de route sta je eventjes met één been in Duitsland en het andere in Oostenrijk. De vergezichten richting de Oostenrijkse bergen zijn heel spectaculair. Met een beetje geluk zie je een brutale Alpenkauw voorbij scheren.


Karwendel bij Passamani rondweg
Karwendel-gebergte

Grensbordjes bij Alpenwelt Karwendel
Duits-Oostenrijkse grens bij de Passamani rondweg

Alpenkauw in het Karwendel gebergte
Alpenkauw

Passamani Rundweg bij de Karwendel berg
Passamani Rundweg


6. Lautersee

Een mooie rondweg vanuit Mittenwald loopt over de Kranzberg naar de Lautersee en terug naar Mittenwald. De Lautersee is een prachtig bergmeer waar volop gerecreëerd wordt. Er is een camping, enkele hotels en een restaurant te vinden. Ook vind je er de prachtige Maria Königin kapel. Vanaf de oevers van de Lautersee heb je schitterend uitzicht op de bergwanden van de Karwendel en Wetterstein. Op stukken langs het meer waar de grasmaaier nog niet is geweest, vind je een weelderige verzameling van wilde bloemen. Als je geen tijd of zin hebt om te lopen, kun vanuit Mittenwald ook de bus naar de Lautersee pakken.


Lautersee in Alpenwelt Karwendel
Lautersee

Maria Königin kapel in Alpenwelt Karwendel
Maria Königin kapel

7. Barmsee

Een ander mooi meer (alleen een slag groter) is de Barmsee. In iets meer dan 7 kilometer kun je de Barmsee helemaal rondwandelen. Vanaf de parkeerplaats bij Alpengasthof Barmsee duurt het niet lang voordat je de Grubsee tegenkomt. Dee is aanzienlijk kleiner dan de Bramsee en ook geschikt om in te zwemmen. Over de bomentoppen zie je vanaf hier al een stukje van de Wetterstein. Achter de beboste heuvel ligt de Barmsee. Hier is in tegenstelling tot de Grubsee geen toezicht en. Wel heb je hier een vrij uitzicht op het complete bergmassief van de Wetterstein.


Barmsee in Alpenwelt Karwendel
Barmsee


Barmsee in Beieren
Barmsee

8. Kranzberg

Vanuit Mittenwald loop je in 3,5 kilometer naar de top van de Kranzberg. Om het makkelijker te maken kun je ook een stukje met de Kranzberg stoeltjeslift omhoog. Bij het bergstation is het nog een klein stukje omhoog voordat je bent aangekomen bij de top. Hier staan een aantal bankjes met een mooi uitzicht op het dal en de omliggende bergen. Als je nog puf hebt, loop je door naar de Lautersee waar je een welverdiende frisse duik kunt nemen.


Ktanzberg in Alpenwelt Karwendel
Uitzicht vanaf de Kranzberg


<