top of page

Fotograferen op de berg Pilatus

Om te beweren dat je vanaf de top van deze berg het mooiste uitzicht van heel Zwitserland zou hebben, gaat misschien net iets te ver. Maar tegelijkertijd zou het ook zomaar kunnen. De berg Pilatus (2128m) wordt algemeen beschouwd als de 'huisberg' van de stad Luzern, dat bekend staat om zijn ligging aan het machtige Vierwoudstedenmeer. Vanuit het centrum van Luzern neem ik de bus richting het dalstation van de Pilatusbahnen. Enkele minuten later klapt het deurtje van mijn gondel dicht en is het fotoavontuur is begonnen.


Pilatus in Zwitserland
Pilatus, gezien vanuit Kriens

Het zou mijn tweede bezoek aan de berg van de draken worden, nadat ik 2017 al eens naar boven ging. Een prachtige ervaring, maar vanwege de bewolking grotendeels zonder de gehoopte uitzichten.

Vierwoudstedenmeer in de winter
Pilatus in de winter (2017)


Pilatus heeft in de directe omgeving aardig wat concurrentie te duchten van de omliggende bergen. Toeristen maken vaak een keuze maken tussen Mt. Rigi, Bürgenstock, Stanserhorn of de Fronalpstock. Toch leggen deze het meestal af tegen Pilatus, die makkelijker te bereiken is (praktisch vanuit het centrum van Luzern) en met zijn 2128 meter de hoogste is van het stel. Goedkoop is het het zeker niet. Je bent in de zomermaanden al snel zo'n €80,- voor een retourtje kwijt (vanuit dalstation Kriens). Maar ja, kabelbanen zijn duur en vooral die in Zwitserland.


gondels bij Pilatus in Zwitserland
Pilatusbahnen (2017)

Rigi bij Luzern in de winter
Uitzicht op Mt. Rigi (2017)

De gondelcabine zoeft langzaam langs de sparren en ik kan mijn glimlach maar moeilijk onderdrukken als ik naar het glinsterende wateroppervlak van het Vierwoudstedenmeer kijk. De zon staat al mooi laag, want het is al bijna half 4. Bij station Fräkmüntegg stap ik over naar een groter exemplaar gondel, geschikt voor een mannetje of 40 schat ik. Deze variant, genaamd 'Dragon Fly' neemt de laatste 646,6 hoogtemeters van het traject voor zijn rekening. Degenen die behoefte hebben aan hoogtevreestherapie worden tijdens een ritje met de Dragon Ride op hun wenken bediend.


Dragon Ride bij Pilatus
Dragon Ride (2017)


Het is één van de laatste Abfahrten van de dag, dus dat betekent dat er nog maar weinig mensen bovenop de berg zijn. Ik heb het geluk dat ik vanavond blijf logeren in het Pilatus Kulm Hotel zodat ik niet op de klok hoef te letten en de berg in alle rust kan verkennen. Bovenop Pilatus bestaan er een paar wandelingen die je in relatief korte tijd kunt ondernemen. De eerste en meest voor de hand liggende optie is het korte maar steile pad naar het 'Esel' observatieplatform, direct naast het andere hotel van de bergtop. Hier vandaan heb je een waanzinnig uitzicht over een groot gedeelte van het Vierwoudstedenmeer en omliggende bergen. Omdat je hier richting het oosten kijkt, besluit ik dit te bewaren voor de zonsopkomst van morgen. Als alternatief is er het Dragon Path, een familievriendelijke wandeling dat deels dwars door de berg heen leidt. Deze route staat in het teken van de mythen over draken die rondom Pilatus bestaan. Dit is een leuke en korte wandeling die je van mooie uitzichten over de andere zijde van het dal voorziet. Een voorbeeld hiervan is die van de Klimsenkapelle met de stad Luzern op de achtergrond. (Zie foto hieronder).


Klimsenkapelle bij Pilatus
Klimsenkapelle

Pilatus bij Luzern in Zwitserland
Bergstation van Pilatus


Tomlishorn

De wandeling die mij het allermeest aanspreekt is die naar de Tomlishorn, officieel het hoogste punt van het Pilatusmassief. Deze loopt in westelijke richting en start bij het terras van het Pilatus Kulm Hotel. Ook dit betreft een goed bewandelbaar pad en wordt ook wel de bloemenroute genoemd. Onderweg kom je bordjes tegen waarop te lezen is welke bloemen er te zien zijn. Aan het einde van de half uur durende wandeling wordt het pad ietsje steiler en loop ik de top van de Tomlishorn op. Hoewel ik dicht bij het toeristische Pilatus-station ben, heb ik hier door de aangename rust toch de indruk dat ik op een afgelegen bergtop sta. Afgezien van een eenzame hiker op een berg in de verte zie ik helemaal niemand! Een groepje alpenkauwen komen nieuwsgierig een kijkje nemen. Ze zullen hier ongetwijfeld gewend zijn aan mensen. Ik pak een handjevol nootjes uit mijn rugtas maak al snel vrienden. Brutaal en onverschrokken worden de nootjes uit mijn hand gepikt. Ondertussen verdwijnt de zon achter een wolk en besluit ik na een tijdje weer terug te wandelen.

bergwandelaar bij Pilatus
Eenzame hiker

alpenkauw op Pilatus in Zwitserland
Alpenkauw

Tomlishorn bij Pilatus
Uitzicht vanaf de Tomlishorn

Alpenkauwen op de Tomlishorn bij Pilatus
Alpenkauwen op de Tomlishorn

Tomlishorn in Zwitserland
Uitzicht vanaf de Tomlishorn

Ibex

Pilatus is één van de beste plekken in de hele Alpen om vrij eenvoudig de Ibex (steenbok) te spotten. Al jaren behoort de berg tot het leefgebied van een relatief grote kolonie. Vanwege de drukte bovenop de berg én de beschermde status hebben de dieren nauwelijks angst voor mensen en is de kans dat je ze tijdens de vroege of late uurtjes ziet rondstruinen, zeer groot. Net voordat ik de handdoek in de ring wil gooien zie ik een mannetjes-Ibex, voorzien van een setje imposante hoorns tegen de verticale bergflank opklimmen. Hij wordt gevolgd door een vrouwtje. Snel wissel ik van lens en hoop ik op een goed moment zodat ik de dieren kan fotograferen als ze precies op de rand van de berg staan. Als het mannetje met de grote hoorns precies op een klein richeltje blijft staan grijp ik mijn kans en schiet ik een prachtige foto!


Ibex op Pilatus
Ibex-vrouwtje


Ibex op Pilatus bij Luzern
Ibex-mannetje

steenbok op Pilatus in Zwitserland

Steenbok op Pilatus

Ibex op de berg Pilatus

Zonsopkomst

Met kramp in de kuiten worden de laatste traptreden getrotseerd en sta ik op Esel, hét uitkijkpunt van Pilatus. Het uitzicht is fenomenaal, maar of het ook een mooie zonsopkomst gaat worden, is nog maar de vraag. Het is stuivertje wisselen tussen de wolken en de zon. Naarmate de minuten verstrijken, lijken de wolken het gevecht te gaan winnen. En dan is daar ineens toch de zon. Op sommige plekken in het wolkendek hebben zonnestralen hun weg naar beneden gevonden en schijnen ze op het wateroppervlak van Vierwoudstedenmeer. Het is een dusdanig interessant schouwspel dat ik niet precies kan besluiten waar ik mijn camera naartoe moet richten. De minuten vliegen als seconden voorbij en in de mitrailleurstand worden de MB's op de geheugenkaartjes gevuld. Met deze perfecte pièce de résistance besluit ik mijn zonsopkomstsessie en kan ik terugkijken op een zeer geslaagd (en productief) uitstapje naar één van de meest populaire bergen van Zwitserland.


zonsopkomst op Pilatus bij het Vierwoudstedenmeer
Zonsopkomst vanaf het Esel viewpoint


Vierwoudstedenmeer in Zwitserland
Zonsopkomst, Vierwoudstedenmeer

Vierwoudstedenmeer vanaf Pilatus

Pilatus Kulm Hotel bij Luzern
Pilatus, bergstation en Kulm Hotel

Uitzicht vanaf Pilatus in Zwitserland


bergpanorama bij Pilatus in Zwitserland

Tomlishorn bij Luzern
Uitzicht bij de Tomlishorn

uitzicht vanaf Pilatus in de winter
Uitzicht vanaf Pilatus in de winter (2017)

Fotograferen op de berg Pilatus valt uitstekend te combineren met een bezoek aan de mooie stad Luzern en bijvoorbeeld een boottocht over het Vierwoudstedenmeer. Kortom, je hebt in deze hoek van de Zwitserse Alpen genoeg te kiezen als je op zoek bent naar een afwisselend programma. Ontdek wat de Luzern- regio allemaal nog meer te bieden heeft op luzern.com.


Ook al een keertje op Pilatus gestaan? Laat het ons weten in de comments!