top of page

Het mooiste uitzicht op het Gardameer

Het Gardameer wordt door het gros van de toeristen geassocieerd met een vakantiebestemming voor gezinnen die van luxe, grote campings met veel voorzieningen houden. Voor een gedeelte komt dit overeen met de werkelijkheid. Maar aangezien we het over de allergrootste in zijn soort van Italië hebben, is het haast ondenkbaar dat dit het enige is wat het Gardameer te bieden heeft.


Punta Larici bij het Gardameer
Punta Larici

De tweede naam van het Gardameer is Benaco, een naam die hoogstwaarschijnlijk afstamt van het Keltische (!) Bennach - wat "gehoornd" betekent. Waarschijnlijk refereert dit naar de vele kapen en kliffen die het meer omringen. En één van Benaco's kapen is vandaag onze wandelbestemming. We bevinden ons in Garda Trentino. Deze sub-regio die gelegen is in het uiterste noorden van het Gardameer behoort tot de provincie Trentino en laat zich kenmerken door het bergachtige landschap; een compleet ander aanblik dan de veel vlakkere zuidkant van het meer.


Knikkende knieën

Vanuit het piepkleine plaatsje Pregasina dat gewoon per auto is bereiken, is het iets meer dan 3 kilometer met 360 hoogtemeters wandelen voordat je op Punta Larici staat, ontegenzeggelijk één van de mooiste uitzichten op het Gardameer die je kunt vinden. Niet alleen het uitzicht is spectaculair te noemen; de wandeling levert ook al bijna net zulke imposante vergezichten op. Halverwege de wandeling kun je ervoor kiezen om over de verharde weg omhoog te wandelen, of om het wandelpad over een steil bergpad te volgen. Natuurlijk kiezen wij voor deze avontuurlijke optie. Al snel wordt onze hoogtevrees op de proef gesteld. Na enkele meters arriveren we op een smal voetpad dat tegen de berghelling lijkt te zijn aangeplakt. Op sommige stukken kijk je bijna 600 meter (!) de azuurblauwe afgrond in. De tobbende bootjes in de diepte doen je beseffen hoe hoog je eigenlijk bent.


De avontuurlijke wandelroute leidt ons over eeuwenoude voetpaden, zo blijkt wanneer we een grot binnentreden. Deze grotten dienden als schuil- en uitkijkplekken voor soldaten tijdens vroegere oorlogen en conflicten. Hier en daar zijn kijkgaten uit de bergwand gehakt en bieden een perfect uitzicht op de noordoevers van het meer.


wandelaar bij Punta Larici aan het Gardameer


bunker bij Punta Larici

wandelaar in een grot bij Punta Larici

Kerk van Pregasina in Trentino
Pregasina


Pregasina in Trentino
Pregasina

Punta Larici

Eenmaal boven gearriveerd is het uitzicht nóg indrukwekkender dan onderweg! We staan nu officieel op Punta Larici dat volgens de boeken op 907 meter boven zeeniveau ligt. Met de wetenschap dat het Gardameer op 65 meter hoogte ligt, kijk je dus een kleine 840 meter steil naar beneden! Direct onder Punta Larici ligt - de onder de toeristen bekende plaats - Limone Sul Garda. Tegenover ons zien we Monte Baldo (2218 m), met ver daaronder het historische stadje Malcesine. Kijkend naar het noorden hebben we uitzicht op Riva del Garda en de opvallende Monte Brione, die als soort vliegende schotel in het meer lijkt gestort te zijn. De nodige foto's worden geschoten en we genieten volop van van het werkelijk fe-no-me-na-le uitzicht.


bergen bij het Gardameer

Punta Larici bij het Gardameer in Trentino

wandelaar op Punta Larici in Trentino

mountainbiker bij Punta Larici

Zonsopkomst

We nemen een sprong in de toekomst. Één jaar later ben ik op vakantie met de familie in Arco en ik ben die dag op Punta Larici natuurlijk nog niet vergeten. Ik leg contact met het plaatstelijke toerismebureau om te informeren naar de mogelijkheden voor een zonsopkomstsessie vanaf het inmiddels bekende uitkijkpunt. Tot mijn grote blijdschap hoor ik dat er de volgende ochtend toevallig filmopnames gepland staan bij Punta Larici en dat ik een lift zou kunnen krijgen in de 4x4 van de plaatselijke brandweer. In alle vroegte sta ik te wachten op de afgesproken plek in Riva. Het duurt niet lang voordat de Range Rover van de lokale Vigili del Fuoco komt aanrijden. Na Pregasina rijden wij via de alternatieve route (dus niet over het voetpad langs de afgrond) omhoog en stappen we in het donker uit bij een landhuis/ boerderij, net onder Punta Larici. In de verte zien we de wolken al oplichten, dus haasten we ons over de laatste meters omhoog naar de plek van bestemming. Na 10 minuutjes wachten zien we de over de bergtoppen in het oosten de eerste zonnestralen. We hebben geluk met de aanwezige wolken die paars-roze opgloeien. De gloed wordt weerkaatst op het wateroppervlak van het Gardameer, 840 meter onder ons. Wat was het een uitstekende beslissing om hier 's tijdens zonsopkomst naar toe te gaan! We lopen terug naar Pregasina waar de wereld inmiddels wakker is geworden. Op het terras bestellen we de beste espresso ooit en kijken we terug op een zeer geslaagde ochtend.


zonsopkomst bij Punta Larici

Vincent Croce op Punta Larici in Trentino

monte brione tijdens zonsopkomst
Zicht op Monte Brione

Gardameer tijdens zonsondergang

Gardameer tijdens zonsondergang

stormwolken bij het Gardameer

avond bij het Gardameer

Ben jij ook wel eens bij Punta Larici geweest of ken je een andere mooie plek voor foto's bij het Gardameer? Laat het ons weten in de comments!


Comentarios


Framing Places is hét inspiratie reisblog voor de fotograaf, door de fotograaf. De voeding van onze artikelen ontstaan uit een onuitputbare voorraad reizen, verhalen, zonsopkomsten en zonsondergangen. We doen verslag van zowel wereldberoemde als onbekende (onderbelichte) plekken. Wij reizen om te fotograferen en fotograferen om te kunnen reizen. Ver weg of dichtbij, dat maakt niet uit. Als het licht maar goed is. 

Framing Places wenst je fotogenieke locaties en schitterend licht toe.