top of page

10 sprookjesachtige winterfotolocaties in Beieren

Bijgewerkt op: 15 feb.

Velen zullen beweren dat de grootste deelstaat van Duistland tegelijkertijd ook de mooiste is. Kwestie van smaak natuurlijk maar vanuit fotografisch perspectief geredeneerd kun je de fans van de Freistaat Bayern moeilijk ongelijk geven. Vanwege het alpine-klimaat in het deel Oberbayern, kleurt het landschap in de winter regelmatig wit en kun je naar hartenlust fantastische sneeuwplaatjes fotograferen. Ik stelde een lijst samen van 10 sprookjesachtige winterfotolocaties in het mooie Beieren.


1. Neuschwanstein

Om met het grootste cliché te beginnen trappen we af met het kasteel van de gekke Koning Ludwig, namelijk kasteel Neuschwanstein. Vooral op een sneeuwrijke winterdag is Neuschwanstein een surrealistisch pareltje en één van de mooiste gebouwen die je ooit zult zien. Het klinkt dan ook niet direct heel verrassend dat Neuschwanstein model stond voor de Doornroosje en Assepoester kastelen van Walt Disney. Foto 1 schoot ik vanuit het gondelraampje van de naastgelegen Tegelbergbahn. Foto 2 is de vanaf het klassieke standpunt richting de Mariabrücke. Een bezoek aan het kasteel behoort tot één van de meest populaire toeristische activiteiten van heel Duitsland, dus wees ervan bewust dat je hier niet alleen zult zijn.


Neuschwanstein in Beieren in Duitsland in de winter
Neuschwanstein en Hohenschwangau (uiterst rechts) vanuit het gondelraampje gefotografeerd

Neuschwanstein in Beieren in Duitsland in de winter
Klassiek perspectief van Kasteel Neuschwanstein

2. Maria Gern

Nergens heb je een mooier uitzicht op de Watzmann dan bij Maria Gern, vlakbij Berchtesgaden. De tweetoppige berg behoort sowieso tot één van de mooiste en herkenbare berg façades van de Duitse Alpen. de Barokken Wallfahrtskirche Maria Gern maakt het ansichtkaartje eigenlijk wel compleet. De onderstaande foto schoot ik tijdens zonsopkomst waarbij het licht mooi op de zijkant van de berg staat.


Maria Gern bij Berchtesgaden en de Watzmann in Beieren, Duitsland
Typisch uitzicht op de Watzmann bij Maria Gern
Watzmann berg in Berchtesgaden tijdens zonsopkomst
De Watzmann is misschien wel de mooiste berg van Duitsland

3. Kochelsee

De Kochelsee is een prachtig meer dat nog niet zo lang geleden tot de populairste fotospots van Beieren kon worden gerekend. In het het voorjaar van 2022 kwam daar verandering in toen een brand de markante houten vissersboothuisjes, een geliefd fotomotief bij menig landschapsfotograaf, compleet verwoestte. Eeuwig zonde. Toch is een bezoekje aan de Kochelsee nog steeds de moeite waard en kunnen er nog altijd prachtige plaatjes worden geschoten.


Kochelsee in Beieren, Duitsland in de winter
De markante vissersboothuisjes voor de brand

4. Ramsau bei Berchtesgaden

Net als het kerkje van Maria Gern behoort de Sebastiaanskerk van Ramsau bei Berchtesgaden ook tot de klassieke ansichtkaartmotieven van de Beierse Alpen. Het mooiste perspectief heb je vanaf de oever van het bergriviertje Ramsauer Ache. Mocht je toevallig onderweg zijn naar de Hintersee, dan is dit een plekje zeker wel een tussenstop waard.


Ramsau bei Berchtesgaden in Beieren, Duitsland tijdens de winter
Sebastiaanskerk van Ramsau bei Berchtesgaden

5. Wallfahrtskirche Wilparting St. Marinus

Een andere mooie kerk met een prachtige backdrop is de Wallfahrtskirche Wilparting St. Marinus. En mocht je nou denken "Deze komt me bekend voor", geloof ik je meteen. De kerk staat namelijk pal langs de Autobahn, niet ver van Rosenheim. Het is dus goed mogelijk dat je hem al eens gezien hebt vanuit het autoraampje onderweg naar Berchtesgaden of Oostenrijk. En laat er ter hoogte van deze prachtige kerk nou net een perfect geplaatste parkeerplaats zijn!


Wilparting St. Marinus in Beieren in Duitsland in de winter
Wallfahrtskirche Wilparting St. Marinus

Wilparting St. Marinus in Beieren in Duitsland in de winter
Wallfahrtskirche Wilparting St. Marinus

6. Wendelstein

Nee, dit is geen AI gegenereerd plaatje. Dit is de Wendelsteinkerk, de hoogstgelegen kerk van Duitsland, gelegen op de top van de gelijknamige berg. Als je geluk hebt en je pakt op een koude ochtend de eerste gondel naar boven, zou je zomaar eens dit uitzicht kunnen hebben.


Wendelstein in Beieren, Duitsland in de winter
Wendelsteinkerk

Wendelstein in Beieren, Duitsland in de winter
Wendelsteinkerk

7. Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber staat op de veel lijstjes met stip op 1 als het gaat om "de mooiste dorpen van Europa". En... het is er iedere dag een klein beetje Kerst. Dat is te danken aan het Kerstmuseum, één van de toeristische trekpleisters van het idyllische vakwerkstadje in Mittelfranken. Maar om een echte Kerstfoto te schieten heb je natuurlijk ook een laagje sneeuw nodig. In het holst van de decembernacht, toen de toeristen allang op hun hotelkamers lagen te slapen, schoot ik een paar magische foto's.


Vakwerkstadje Rothenburg ob der Tauber in de avond
Rothenburg ob der Tauber tijdens een decembernacht

Vakwerkstadje Rothenburg ob der Tauber in de avond
Rothenburg ob der Tauber

8. St. Coloman

Wie al eens bij Neuschwanstein is geweest, herkent waarschijnlijk meteen de eenzame kerk van St Coloman, die op steenworp afstand van het kasteel is te vinden. Met de imposante bergtoppen van het Ammergebirge als backdrop moet ik stiekem bekennen dat ik de St. Coloman misschien nog wel mooier vind dan zijn wereldberoemde buurman.


St. Coloman in Beieren, Duitsland in de winter
St. Coloman


St. Coloman in Beieren, Duitsland in de winter
St. Coloman

9. Dreisessel

Met Dreisessel zijn we in een compleet ander deel van Beieren aanbeland. Op de top tref je grillige steenformaties in vele verschillende vormen en maten. Op een heldere dag heb je een wijd panorama en kijk je misschien wel 70 kilometer ver naar de Duitse en Oostenrijkse Alpentoppen.


Dreisessel in het Bayerischer Wald in Beieren in de Winter
Dreisessel

Dreisessel in het Bayerischer Wald in Beieren in de Winter

10. Hintersee

Last but not least is de Hintersee. Een bergmeertje bij Ramsau bei Berchtesgaden. Voor veel landschapsfotografen een must-visit. Opvallend zijn de merkwaardige rotsblokken die zijn begroeid met bomen en zich in het meer begeven. 's Winters kan het goed zijn dat de Hintersee dichtvriest (zoals je op de foto's kunt zien), en mis je het kristalheldere bergwater. Daarom is het wellicht een goed idee om je bezoek wat vroeger in de winter te plannen.


Hintersee bij Berchtesgaden in Beieren in Duitsland in de winter
Hintersee bij zonsopkomst

Hintersee bij Berchtesgaden in Beieren in Duitsland in de winter
Hintersee

Natuurlijk doe ik Beieren te kort door slechts 10 plekken in de lijst op te nemen. Daarom hoor ik graag jullie suggesties van de ontbrekende plekken in een winters Beieren. Laat het ons weten in de comments!