top of page

Het Peak District met Daniel Casson

Het Peak District, gelegen in het hart van Engeland, is één van de mooiste nationale parken van het land. Het Peak District is een droombestemming voor landschapsfotografen die op zoek zijn naar unieke en adembenemende locaties om prachtige foto's te maken van het pure Engelse landschap. Met lokale fotograaf Daniel Casson reizen we af naar het Peak District dat hij als achtertuin voor zijn fotografie-avonturen beschouwd.

Cave Dale

Cave Dale is een spectaculaire kalkstenen vallei nabij het charmante dorpje Castleton. De vallei heeft haar opmerkelijke uiterlijk te danken aan gletsjererosie die ongeveer dan 300 miljoen jaar geleden zijn stempel op de landschappen van Groot- Brittanië drukte. Cave Dale een fascinerende plek om te bezoeken en biedt het ook enkele van de mooiste uitzichten in het Peak District. Een leuk weetje is dat Cave Dale regelmatig dienst heeft gedaan als filmlocatie in bekende films waarvan The Princess Bride wellicht de meest beroemde is. Aan de westflank van Cave Dale zie je de overblijfselen van Peveril Castle staan. Pevril Castle is een Normandisch Fort dat in 1176 is gebouwd door Henry II. Een (betaald) bezoekje aan Peveril Castle behoort ook tot de mogelijkheden. Ondanks dat het wordt beschouwd als een van de verborgen pareltjes van Castleton, is het startpunt van de Cave Dale-wandeling gemakkelijk te vinden. Het startpunt ligt namelijk direct naast het bezoekerscentrum van Peveril Castle. Ook zijn er voldoende routemarkeringen, dus verdwalen is moeilijk. Als je met de auto op pad bent wordt sowieso aangeraden om in Castleton naar een parkeerplaats te zoeken.


Cave Dale in het Peak District
Cave Dale

Hathersage

Één van het Peak Disctrict's mooiste dorpjes is het charmante Hathersage. Oude stenen gebouwen en een verzameling levendige winkels, cafés, pubs en restaurants maken dat Hathersage een van de meest fotogenieke plekjes van het Peak District is. Hasthersage is vrijwel volledig omringd door beboste heuvels dus is het niet moeilijk om vanuit het dorp de natuur in te trekken. De vele heide- en heuvelpaden die aan de rand van het dorp beginnen, bieden prachtige routes voor hardlopen, fietsen en wandelen. Hathersage is misschien wel de beste uitvalsbasis om Stanage Edge te verkennen. Stanage Edge is een zandstenen helling net ten noorden van het dorp die zich bijna zes kilometer lang uitstrekt en bekend staat als klimlocatie. Ook geniet Stanage Edge bekendheid vanwege het wereldberoemde kostuumdrama Pride and Prejudice.

Hathersage in het Peak District
Hathersage

Winter in het Peak Disrict

Bosweg in het Peak District

Winnats Pass

De smalle en kronkelende Winnats Pass ligt vlakbij het dorp Castleton. De weg slingert door een steile vallei omringd door torenhoge kalkstenen bergkammen en pinakels, waaronder een die, misschien een tikkeltje overdreven, de Matterhorn Rib wordt genoemd. Lang werd gedacht dat de pas is ontstaan door een grote ingestorte grot. Een recentere verklaring is echter dat Winnats Pass in de prehistorie een ravijn tussen koraalriffen moet zijn geweest. Er zijn talloze wandelpaden rond Winnats Pass, sterk variërend in lengte en moeilijkheidsgraad. Laat je niet verleiden om de zijkanten van de pas te beklimmen, tenzij je een ervaren klimmer bent, aangezien dit gevaarlijk kan zijn. In mei 2016 klauterde een stel van in de twintig de pas op en kwamen bovenaan vast te zitten. Het bergreddingsteam moest in actie komen om de waaghalzen uit hun benarde situatie te bevrijden.


Winnats Pass in het Peak District
Winnats Pass

Chrome Hill

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom Chrome Hill (en het aangrenzende Parkhouse Hill) de afgelopen jaren zijn uitgegroeid tot wellicht de meest populaire locaties binnen het Peak district onder de landschapsfotografen. Chrome Hill is een puntvormige heuveltop in het Peak District die onderdeel uitmaakt van een heuse bergkam met de toepasselijke naam 'the Dragon's Back'. Om bij de beste fotografieplekjes te komen, moet er eerst een serieuze inspanning worden geleverd. Een circulaire wandeling van 6 kilometer met ongeveer 500 hoogtemeters levert gegarandeerd prachtige vergezichten op. Misschien wel het meest spectaculaire uitzicht heb je vanaf Chrome Hill richting Parkhouse Hill (zie onderstaande foto's).


Chrome Hill in het Peak District
Chrome Hill

Daniel Casson bij Chrome Hill
Chrome Hill

Castleton

Castleton is een van de beroemdste dorpen in het Peak District en herbergt enkele populaire bezienswaardigheden zoals Mam Tor, Speedwell Cavern en Winnats Pass. Vooral in de weekenden en tijdens de schoolvakanties kan het daardoor ontzettend druk zijn. Als fotograaf ben je je hier natuurlijk van bewust en kies je een doordeweekse dag of een vroeg (of laat) tijdstip om een bezoekje aan Castleton te brengen. Castleton is zo'n beetje de belichaming van een typisch historisch Engelse dorp. De straatjes en huizen lijken de tand des tijds moeiteloos te hebben doorstaan waardoor het soms zomaar lijkt alsof je een paar honderd jaar terug in de tijd bent geslingerd. Vanwege de aanwezigheid van de Odin-mijn mag Castleton zich tot één van de oudste mijndorpjes van het Verenigd Koninkrijk scharen. Ongeacht het weer levert een wandeling door de historische straatjes van Castleton ansichtkaart-waardige plaatjes op.


Castleton in het Peak District
Castleton


Gouden uur in het Peak District

Winters Bos in het Peak District

Bloemenveld in het Peak District

landschap in het Peak District

Schotse Hooglander in het Peak District


Ladybower Reservoir in het Peak District
Ladybower Reservoir

Wandelpad in het Peak District

Winterlandschap in het Peak District

herten in het Peak District

Mam Tor

Mam Tor is voor de meesten het toppunt van fotografielocaties in het Peak District. Het biedt redelijk eenvoudig de mogelijkheid tot prachtige vergezichten op de Hope- en Edale valleien. Met een beetje geluk zijn deze s' ochtends in mist gehuld. Zo'n populaire locatie voor fotografie zorgt ervoor dat je op een bepaalde dag waarschijnlijk in de vroege uurtjes het gezelschap hebt van meerdere fotografen. Als je later op de dag een ontspannende wandeling maakt, wees dan voorbereid op druk bewandelde paden.

De 517 meter hoge heuvel staat plaatselijk bekend als ‘The Shivering Mountain’. Deze naam komt niet uit de lucht vallen en is bedacht vanwege vanwege de het fragiele gesteente; Het is niet zeldzaam dat er aardverschuivingen plaatsvinden. Zelfs in de hoedanigheid dat de A625, die vroeger onder Mam Tor lag, nu permanent afgesloten is voor voertuigen en lokaal bekend staat als The Broken Road.

Er zijn klassieke doorkijkjes of juist abstracte vergezichten. Een van de meest opvallende kenmerken van Mam Tor en iets waar de meeste mensen naar streven, zijn de prachtige met mist en mist omzoomde valleien, die vaak voorkomen tijdens de zonsopkomst na een frisse nacht.

Als je na het bewandelen van Mam Tor nog energie over hebt, kun je besluiten om de volledige Great Ridge bewandelen. Een gemakkelijkere optie is om na een vroege start het mooie Castleton te bezoeken voor een welverdiend English breakfast.


Mam Tor in het Peak District
Uitzicht vanaf Mam Tor
Mam Tor door Daniel Casson
Mam Tor
Mam Tor in het Peak District door Daniel Casson
Mam Tor

Chatsworth House

Een bezoek aan het Peak District zou niet compleet zijn zonder Chatsworth House te zien. Dit spectaculaire statige landhuis met weelderige tuinen is de thuisbasis van de Devonshires en bestaat al sinds de 16e eeuw, toen het werd gebouwd door de beroemde Bess van Hardwick en haar echtgenoot Sir William Cavendish. Je kunt je er gemakkelijk de hele dag vermaken met het verkennen van het landgoed, de tuinen en de gemarkeerde wandelroutes, maar ook met een bezoek aan het huis zelf. Bovendien zijn er het hele jaar door evenementen, waarvan de Chatsworth House Christmas Fair de meest bekende is. Buiten de winter om zijn de tuinen van het Chatsworth House een lust voor het oog door de waanzinnige verzameling bloemen en planten. Ook is een wandeling naar de jachttoren een mooie aanleiding om het landgoed vanuit een ander perspectief te bekijken.


Chatsworth House in het Peak District
Chatsworth House

schapen in het Peak District


Paarden in het Peak District

Winter in het Peak District

Over de fotograaf