top of page

Uppland met Nicolina Kulander

Bijgewerkt op: 21 jun.

In de serie The Locals vertellen lokale fotografen over hun favoriete fotoplekjes, dicht bij huis. Als eerste Zweedse bestemming op Framing Places reizen we af naar de regio Uppland met fotograaf Nicolina Kulander, die ons meeneemt naar haar favoriete landschapsfotografie locaties aan de oevers van het door haar zo geliefde Erkenmeer, één van de honderdduizend (!) meren die het land rijk is.Winter

Wanneer de winter aanbreekt en de temperatuur onder het vriespunt daalt, begint het eerste ijs zich te vormen. Naarmate we richting de wintermaanden gaan, worden de temperatuurverschillen alsmaar groter zodat er 's ochtends vaak een laagje mist op het wateroppervlak ligt. Met de nodige dosis geluk is het landschap voorzien van een laagje verse sneeuw. Dit zijn natuurlijk de allermooiste winterochtenden die als koren op de molen van de landschapsfotograaf gelden. Het Erkenmeer is vanaf verschillende punten gemakkelijk bereikbaar en er zijn gratis parkeerplaatsen beschikbaar voor bezoekers.


Winter in Uppland
Zonlicht en mist bij het Erkenmeer ©Nicolina Kulander

Winter in Uppland in Zweden
Magische wintertaferelen bij het Erkenmeer ©Nicolina Kulander

Op slechts een paar kilometer van het Erkenmeer wacht het Zweedse platteland, met zijn vele kronkelige achteraf weggetjes waarvan je spontaan zin krijgt om ze één voor één te verkennen. Het bovenstaande tafereel fotografeerde ik in de buurt van de Lohärad-kerk op een mistige winterdag, waarbij de laaghangende zon een zachte gloed over het besneeuwde landschap wierp.


Sneeuwlandschap in Uppland
Het Erkenmeer in de winter ©Nicolina Kulander
winterlandschap in Uppland
Het Erkenmeer in gouden nevel gehuld ©Nicolina Kulander

Tijdens de winter in Midden-Zweden blijft de zon de hele dag laag aan de hemel staan, waardoor ideale omstandigheden voor fotografie ontstaan, soms zelfs tot ver na het gouden uur. Deze langdurige periode van zacht, diffuus licht biedt een unieke kans om verbluffende beelden vast te leggen met zachte schaduwen en rijke kleuren, waardoor het perfect is voor zowel landschaps- als natuurfotografie. De laagstaande zon benadrukt de schoonheid van het besneeuwde landschap en in het zachte licht laten de berijpte bomen en de glinsterende oppervlak van het bevroren meer zich op zijn allermooist fotograferen. Voor de uitslapers onder ons is de wintertijd ook een uitkomst: De laagstaande zon zorgt ervoor dat je een groot gedeelte van de dag kunt profiteren van fotogeniek licht.


Lente en Zomer

Onder de wortels van de dikke eikenbomen in het natuurgebied Norrmalma zijn oude Viking graven gevonden. Vanwege de grote historische waarde van deze archeologische vondst, is Norrmalma tot een natuurgebied met beschermde status verklaart. Norrmalma is een toevluchtsoord voor natuurliefhebbers en wandelaars beschikt over een landschap van eeuwenoude eikenbossen en open weilanden, waardoor een rijke habitat voor diverse wilde dieren is ontstaan.

Met name tijdens de lente en de zomer is Norrmalma een fantastische plek ok te fotograferen vanwege de grote hoeveelheid wilde voorjaarsbloeiers. Ook behoort Norrmalma tot een zeer geliefde plek onder de vogelspotters en - fotografen. Op sommige ochtenden heb je extra geluk en is het oude eikenbos gehuld in een laagje mist die oprijst uit het naastgelegen Erkenmeer. Dit levert sprookjesachtige aanzichten op! De unieke mix van natuurlijke pracht en historische betekenis maakt van Norrmalma een must-visit bestemming!


Norrmalma in de lente
Norrmalma ©Nicolina Kulander

Norrmalma in Zweden
Norrmalma ©Nicolina Kulander

Norrmalma in Uppland
Oude eikenbomen bij Norrmalma ©Nicolina Kulander

Natuurgebied Norrmalma in Uppland
Norrmalma ©Nicolina Kulander


Herfst

Bij het plaatsje Svanberga behoren suppen (stand-up paddleboarding) en kanovaren tot de favoriete bezigheden onder de bezoekers van het Erkenmeer. Peddelen in de vroege ochtend biedt natuurlijk een uniek perspectief extra mogelijkheden om het meer vanuit andere hoeken te fotograferen. Na een frisse nacht is het extra genieten terwijl de mist van het meer optrekt en de wereld langzaam ontwaakt. Het is een perfecte manier om de dag te beginnen en en levert meestal droomachtige beelden op. Vergeet echter niet om jouw camera droog te houden!


Natuurlijk wordt de herfst vaak geassocieerd met grijze luchten en regen. Toch zijn er ook uitzonderingen wanneer een hogedrukgebied het weer in een houdgreep heeft en het landschap wordt omgetoverd in een bont, kleurrijk schouwspel. Op een windstille dag, wanneer de zon laag aan de hemel staat, kan het licht absoluut adembenemend zijn en een warme en betoverende gloed over het landschap werpen. De onderstaande foto is genomen vanuit Stenudden, een plek waar de dramatische contrasten van de natuur tot leven komen. In tegenstelling tot onstuimige, stormachtige dagen wanneer het hier behoorlijk kan spoken, verandert het gebied op rustige dagen in een serene en schilderachtige oase waar je naar hartenlust rustig uren kunt doorbrengen met het maken van mooie herfstfoto's.


herfst in Uppland
Stenudden ©Nicolina Kulander

Herfstlandschap in Uppland, Zweden
Zwanen bij Stenudden ©Nicolina Kulander

Stand- Up Paddling in Uppland
Stand-Up Paddelen bij Stenudden ©Nicolina Kulander

Over de fotograaf

Fotograaf Nicolina Kulander
Nicolina Kulander

Nicolina Kulander is een landschapsfotograaf uit Uppland in Zweden. Kulander is gefascineerd door de betovering van de natuur. Omdat ze in de buurt van het uitgestrekte en schilderachtige Erkenmeer woont, ontdekt ze haar fotografische onderwerpen vaak dichtbij huis waardoor ze de mogelijkheid heeft om ongeacht het seizoen, dagelijks haar directe omgeving te fotograferen.

Ze wordt aangetrokken door het etherische zonlicht van de vroege ochtend dat vaak wordt versterkt door mist die over het wateroppervlak zweeft.


Kulander deelt haar fotografie via tentoonstellingen, prints en workshops. Haar foto's zijn ook te zien op haar Instagram-profiel, @nicolinafotograf, en haar website, www.nicolinafotograf.com.Comments


Framing Places is hét inspiratie reisblog voor de fotograaf, door de fotograaf. De voeding van onze artikelen ontstaan uit een onuitputbare voorraad reizen, verhalen, zonsopkomsten en zonsondergangen. We doen verslag van zowel wereldberoemde als onbekende (onderbelichte) plekken. Wij reizen om te fotograferen en fotograferen om te kunnen reizen. Ver weg of dichtbij, dat maakt niet uit. Als het licht maar goed is. 

Framing Places wenst je fotogenieke locaties en schitterend licht toe.