top of page

14 schilderachtige fotolocaties in Ierland

De ruige kustlijn en het glooiende landschap maken van Ierland één van de meest geliefde bestemmingen van de landschapsfotograaf. Ok, er bestaat een kans dat je pech kunt hebben met het grillige weer, maar zoals een bekend gezegde luidt; "Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding". Lokale fotograaf Liana Modonova helpt je een handje op weg en deelt haar mooiste fotolocaties van the Emerald Island in deze lijst met 14 schilderachtige fotolocaties in Ierland.

Lough Hyne

Lough Hyne is één van de mooiste plekjes in West-Cork. Een smalle verbinding met de zee zorgt ervoor dat het meer volledig is voorzien van zout water. Dit zorgt ervoor dat Lough Hyne een ideale broedplek is voor veel zeedieren- en vogels. Lough Hyne is Ierland's eerste Marien Natuurreservaat. Voor een waanzinnig mooi uitzicht op het meer en de achtergelegen zee hike je naar de Knockomagh Summit.


Lough Hyne in Ierland
Lough Hyne © Liana Modonova

Benbulben

Benbulben in Couty Donegal is één van de meest iconische bergen van Ierland. De groene wanden en zijn tafelberg-achtige top maken Benbulben tot een geliefd onderwerp bij landschapsfotografen. Het is echt fantastisch wandelen over de vele gemarkeerde routes. In de lente liggen de velden rondom Benbulben bezaaid met bloeiende blauwe hyacinten.


Benbulben in Ierland
Benbulben © Liana Modonova

Great Blasket Island

Great Blasket Island in County Kerry is het meest westelijkgelegen punt van Europa en is de thuishaven van één van de grootste zeehonden kolonies van het continent. Het fotograferen van deze zeehonden op Great Blasket Island is een onvergetelijke ervaring.


zeehonden op Great Blasket Island
Great Blasket Island © Liana Modonova

Healy Pass

Één van Ierland's meest epische autowegen bevind zich op de grens van County Kerry en County Cork. De weg zelf is al een attractie op zich en bovendien een mooi foto-onderwerp. Onderweg kom je verschillende prachtige vergezichten tegen en kun je op sommige plekken even uitstappen om een foto van Glanmore Lake te schieten.


Healy Pass in Ierland
Healy Pass © Liana Modonova


Glanmore Lake in Ierland
Glanmore Lake © Liana Modonova

Loop Head

De Loop Head Cliff Walk in County Clare is een must-visit als je op zoek bent naar een geschikte plek om de dramatische Ierse kustlijn te fotograferen. Een tapijt van roze Armeria maritima zorgt voor een kleurrijk en extra betoverend accent in je foto's. Als je geluk hebt spot je zelfs nog een reuzenhaai (Blasket shark) die met grote regelmaat in deze wateren vertoeven.


Loop Head in Ierland
Loop Head © Liana Modonova

Bridges of Ross

The Bridges of Ross in County Clare bevinden zich op het eerder besproken Loop Head schiereiland en verwijzen naar 3 natuurlijke landbruggen, waarvan er tegenwoordig nog eentje intact is. Deze opmerkelijke plek mag je zeker niet overslaan als je op Loop Head bent!


Bridges of Ross in ierland
Bridges of Ross © Liana Modonova

Cliffs of Moher

De Cliffs of Moher zijn zonder enige twijfel de bekendste zeekliffen van het land, en daarmee ook direct de populairste toeristische attractie van Ierland. Geheel terecht, want het is een understatement om de 14 kilometer lange kustlijn imponerend te noemen. Voor het maken van een fantastische foto kun je wachten tot zonsondergang, wanneer de kliffen goud opkleuren door het reflecterende zonlicht.


Kliffen van Moher in Ierland
Cliffs of Moher © Liana Modonova

Galley Head Lighthouse

Galley Head Lighthouse is een van de vele mooie vuurtorens die Ierland rijk is en is gelegen in West Cork op het Dundeady schiereiland.


Galley Head vuurtoren in Ierland
Galley Head Lighthouse © Liana Modonova

Pine Island

Pine Island is een klein eilandje in het Derryclare Lough in Connemara, County Galway. Vanaf het viewpoint (zie kaartje) heb je een fantastisch uitzicht op het eilandje met de Twelve Bens als imposante backdrop.


Pine island in Ierland
Pine Island © Liana Modonova

Downpatrick Head

Downpatrick Head sea stack is een surrealistisch uitziende rotspilaar in de Atlantische oceaan voor de kust bij County Mayo. Ook deze imposante plek mag zeker niet op je lijstje ontbreken als je onderweg bent in het Noordwesten van Ierland.


Downpatrick Head in Ierland
Downpatrick Head © Liana Modonova

Ballydonegan Beach

Ballydonegan Beach, gelegen op het Beara schiereiland in West Cork behoort tot mijn favoriete stranden van Ierland. Een interessant weetje: Ballydonegan Beach betreft een kunstmatig aangelegd strand waarvoor gemalen kwarts, afkomstig van de nabijgelegen Allihies kopermijn, is gebruikt.


Ballydonegan Beach in Ierland
Ballydonegan Beach © Liana Modonova

Kanturk Castle

Kanturk Castle is een Tudorstijl- paleis die in 1601 is gebouwd voor MacDonagh MacCarthy, Lord of Duhallow. Dit is één van de relatief onbekende bezienswaardigheden en fotoplekken in het Noorden van County Cork.


Kanturk Castle in Ierland
Kanturk Castle © Liana Modonova


Ardnakinna Lighthouse

De vuurtoren van Ardnakinna op Bere Island is gesitueerd op een adembenemende plek aan de kust van de Keltische Zee bij West Cork. Om de vuurtoren de zien neem je een ferry vanuit Castletown-Bearhaven en maak je circulaire wandeling van 5 kilometer. In de woeste wateren rondom Bere Island kun je met grote regelmaat dolfijnen en bruinvissen spotten.


Ardnakinna vuurtoren in Ierland
Ardnakinna Lighthouse © Liana Modonova

Gap of Dunloe

De befaamde Gap of Dunloe is een spectaculaire bergpas in County Kerry. Het unieke landschap komt in de buurt met die van Schotse Hooglanden en is zo'n 25000 jaar geleden ontstaan tijdens de laatste ijstijd. The Gap of Dunloe is een niet-te-missen plek tijdens een bezoek aan County Kerry.


Gap of Dunloe in Ierland
Gap of Dunloe © Liana Modonova

Over de fotograaf

Liana Modonova (@lemonlimod) is een landschaps- en outdoorfotograaf, woonachtig in County Cork, de grootste county van Ierland. Sinds haar verhuizing van Letland naar Ierland in 2008, is Liana in de ban van de magie van het Ierse landschap. Van de ruige kusten, glooiende groene heuvels, schilderachtige strandjes en verborgen baaitjes tot aan de bruisende stadjes, gastvrije locals en de rijke cultuur en geschiedenis. Deze onderwerpen behoren tot Liana's favoriete fotografiemotieven. Door vallen en opstaan en letterlijk door veel kilometers te maken heeft Liana het fotograferen zichzelf aangeleerd. Liana bekent iedere fotografie-regel regelmatig te overtreden.

"Foto's zijn een krachtige herinnering aan een moment, plek of gebeurtenis die je een klein beetje terugbrengen naar een bepaalde belevenis. Voor mij zijn foto's een verzameling dierbare momenten die ik wil bewaren en wil delen met vrienden en familie". ~ Liana Modonova

Volg Liana op Instagram @lemonlimod voor meer fantastische foto's uit Ierland.