top of page

10 prachtige bergmeren in Zwitserland

Herfst is hét seizoen om bergmeren te fotograferen. Het heldere, groenblauwe bergwater staat in perfect contrast tot de warme, gouden tinten van de bomen en grassen in hun herfsttooi. Lokale fotograaf Niels Oberson helpt je op weg in zijn thuisland en stelde deze lijst samen met 10 prachtige bergmeren in Zwitserland.
Grundsee

Het schilderachtige Lötschental in kanton Valais (Wallis) geniet veel admiratie vanwege zijn vele lariksen die tijdens de herfst prachtig goud kleuren. De 30 kilometer lange vallei wordt geflankeerd door hoge bergtoppen. Op 1842 m boven zeeniveau ligt de markante Grundsee, een klein maar fijn bergmeertje dat is ontstaan door gletsjerwater. Dit betekent automatisch dat je gegarandeerd bent van kraakhelder bergwater waarin je een mooie reflectie van de herfstbomen en bergtoppen kunt zien


Grundsee in het Lötschental in Zwitserland
Grundsee © Niels Oberson

Lac Bleu

Lac Bleu is een klein bergmeertje in het Arolla-dal in het kanton Valais. Je hoeft niet over veel fantasie te beschikken om te raden waar het meertje zijn naam aan te danken heeft; Het heldere water van Lac Bleu is intens blauw van kleur. Dit levert vooral tijdens de herfst een waanzinnig mooi contrast op met de gouden lariksbomen die het meertje omcirkelen. Omdat Lac Blau op een aanzienlijke hoogte is gelegen, heb je kans dat er al vroeg in het seizoen een laag ijs op het wateroppervlak ligt.


Lac Bleu in Zwitserland
Lac Bleu © Niels Oberson

Lägh da Cavloc

Vanaf de Majola-pas is er slechts een relatief korte hike voor nodig om te arriveren bij het wonderschone Lägh de Cavloc. Het idyllische meertje is erg populair bij wandelaars en wintersporters, maar op een vroege herfstochtend zou je zomaar eens de enige bezoeker kunnen zijn.


Lägh da Cavloc in Zwitserland
Lägh da Cavloc © Niels Oberson

Lago di Saoseo

Nog niet zo lang geleden betrof het Lago di Saoseo slechts een plekje dat alleen bij de locals op de radar stond. Tegenwoordig prijkt het prachtige bergmeertje in de Valposchiavo bovenaan het wensenlijstje van menig landschapsfotograaf. Het meertje is te voet of per pendelbus te bereiken vanaf de Bernina-pas.


Lago di Saoseo in Zwitserland
Lago di Saoseo © Niels Oberson

Lai da Palpuogna

Het meer van Palpuogna is een ander landschapsjuweeltje, gelegen naast de Albula-pas. Vanwege de omringende bergtoppen laat de zon hier zich pas laat zien. Hierdoor kun je overwegen om je bezoek aan Lai da Palpuogna iets later in de ochtend te plannen, als een soort "second-sunrise" locatie.


Lai da Palpuogna in Zwitserland
Lai da Palpuogna © Niels Oberson

Lac d'Emosson

Anders dan de andere meren in deze lijst betreft het Lac d'Emosson een stuwmeer. Dit meer bevind zich bijna op de Franse grens in het uiterste westen van het kanton Wallis. Misschien zal het Lac d'Emosson vanwege de stuwdam niet iedereen direct aanspreken, de omliggende bergtoppen en intense kleuren van zowel het water als de bomen maken veel goed.


Lac d'Emosson in Zwitserland
Lac d'Emosson © Niels Oberson

Hinterstockensee

De Hinterstockensee is het enige meer op deze lijst zonder gouden lariksen, maar nog altijd is het een must-see tijdens de herfst. Niet alleen vanwege het schattige kleine eilandje, maar ook omdat het meer vanwege de hoge ligging nog net wat vaker van de zon profiteert ten opzichte van de lager gelegen omgeving.


Hinterstockensee in Zwitserland
Hinterstockensee © Niels Oberson

Lej da Staz

Lej da Staz is klein, maar populair bergmeertje bij St.Moritz in de Engadin. Het perfecte plaatje ontstaat tijdens een mistige herfstochtend als de bomen en bergtoppen reflecteren tegen het wateroppervlak. Je zult er zelden alleen zijn, maar toch een regelrechte aanrader.


Lej da Staz in Zwitserland
Lej da Staz © Niels Oberson

Silsersee

De Silsersee is het grootste meer van deze lijst, maar zeker niet minder mooi dan zijn kleinere broertjes. Zelden is het er windstil, dus op mooie reflecties hoef je niet direct te rekenen. De wind kan echter ook voor openingen in het wolkendek zorgen, zodat het zonlicht eerder dan bij de kleinere meertjes, een weg naar het water vind. Er zijn talloze plekken rondom de Silsersee om het meer van bovenaf te fotograferen.


Silsersee in Zwitserland
Silsersee © Niels Oberson

Spittelmattesee

Hoewel je de Spittelmattesee vanwege de geringe grootte bijna geen "meer" kunt noemen, is de het een fantastisch mooi plekje in de Kandersteg regio. In Kandersteg krijgt de instafamous Oechsinensee alle aandacht, zodat relatief weinig mensen van deze plek op het Sunnbüel plateau hebben gehoord. Zodra de lariksen goud kleuren, is de tijd rijp om deze plek een bezoekje te brengen!


Spittelmattesee in Zwitserland
Spittelmattesee © Niels Oberson

Over de fotograaf

fotograaf Niels Oberson
Niels Oberson

Niels Oberson is een professionele landschaps-, reis-, commercieel- en sportfotograaf, woonachtig in Bern, Zwitserland. 10 jaar geleden begon Niels met het fotograferen van berglandschappen tijdens zijn frequente uitstapjes in de Zwitserse Alpen en legde hij zich toe op landschapsfotografie, het liefst op relatief onbekende plekken in Zwitserland. Een fascinatie voor imposante bergen, dramatische wolkenluchten, mist en spectaculair licht geven Niels keer op keer de drive om de ontzagwekkende landschappen op camera vast te leggen. Met dezelfde motivatie en in dezelfde setting fotografeert hij vol passie commerciële en sport-gerelateerde opdrachten.


Bekijk meer van Niels uitzonderlijk mooie portfolio op zijn website www.niels-oberson.ch en volg Niels op Instagram @Noberson en @Niels.Oberson


 

Comentários


Framing Places is hét inspiratie reisblog voor de fotograaf, door de fotograaf. De voeding van onze artikelen ontstaan uit een onuitputbare voorraad reizen, verhalen, zonsopkomsten en zonsondergangen. We doen verslag van zowel wereldberoemde als onbekende (onderbelichte) plekken. Wij reizen om te fotograferen en fotograferen om te kunnen reizen. Ver weg of dichtbij, dat maakt niet uit. Als het licht maar goed is. 

Framing Places wenst je fotogenieke locaties en schitterend licht toe.