top of page

Zomers Sankt Johann in Salzburg

Bijgewerkt op: 24 apr.

Sankt Johann in Salzburg (voorheen St. Johann im Pongau) is gelegen op een centrale plek in Oostenrijkse Alpen, op pak hem beet 60 kilometer van de stad Salzburg. Dit maakt het een geliefd toevluchtsoord en een handige uitvalsbasis voor toeristen, zowel in de winter als tijdens de zomermaanden. In September 2020 bracht ik een paar dagen door in een zomers Sankt Johann in Salzburg en bezocht ik een aantal fotogenieke plekken.


Hochgründeck in Oostenrijk bij Sankt Johann
Hochgründeck

Sankt Johann in Salzburg

Ik zit behoorlijk onrustig in de auto als ik Sankt Johann binnenrijd; ik laat me constant afleiden door het spectaculaire zonlicht dat over de bergflanken de vallei binnenscheert en de stukken bergweides in de verte doet oplichten. Dit soort uitzichten zijn erg imponerend, vooral voor een Nederlander die niet direct aan zulke 3-dimensionale landschappen gewend is. Mijn (uitermate luxe) hotel was gevestigd in Alpendorf, een toeristisch dorp met een dalstation van een skilift en verschillende hotels. Het is vanmiddag niet heel lang zoeken naar een plek om de zonsondergang te fotograferen. De weg door Alpendorf zigzagt net zo lang naar boven totdat ik een vrij uitzicht over de hele vallei heb. Het onrustige gevoel heeft plaatsgemaakt voor een tevreden en relaxte modus. Nog een uurtje voordat de zon achter de bergen zal verdwijnen heb ik mijn plekje al lekker gevonden. Het is een prima begin van de reis.


zomers berglandschap bij St. Johann in Pongau
Uitzicht vanuit Alpendorf

Sankt Veit in Salzburger Land
Sankt Veit, gezien vanuit Alpendorf

zonsondergang in een berglandschap in Oostenrijk
Zonsondergang vanuit Alpendorf

Hochgründeck

Het was alweer een tijdje geleden sinds ik mijn wekker om 04:00 uur 's ochtends af had laten gaan. De dagen worden zo tegen het begin van September immers alweer iets korter. Toch meen ik hiervoor een gegronde reden te hebben: ik wil de zonsopkomst meemaken vanaf de top van de Hochgründeck. Deze beboste bergtop is een populaire wandelbestemming voor de gevorderde wandelaar en biedt een fenomenaal panoramisch uitzicht van 360°C op een groot aantal woeste bergtoppen zoals o.a. Hochkönig, Kitzbüheler Alpen, Dachstein en Hohe Tauern. Bovenop de berg staat een merkwaardige maar mooie houten kapel, genaamd de Friedenskapelle. In het holst van de nacht zoek ik met de auto naar het straatje waarvandaan de wandelroute begint. Na een aardig aantal zweetdruppeltjes en kuitkrampen komt de top eindelijk in zicht. Helaas blijkt dat ik die ochtend een beetje pech heb. De top van de berg is volledig in een wolk gehuld en daardoor is het uitzicht beperkt tot de kapel. Geen uitzicht, maar wel een goede ochtendgymnastiek sessie.


bergrestuarant op de Hochgründeck
Hochgründeck

Friedenskapelle op de Hochgrundeck
Hochgründeck

uitzicht vanaf Hochgründeck in Oostenrijk
Hochgründeck

Vincent Croce op de Hochgründeck in Oostenrijk
Hochgründeck

uitzicht vanaf Hochgründeck in Oostenrijk
Hochgründeck

Bos bij Hochgründeck in Salzburger Land
Hochgründeck

Liechtensteinklamm

De parkeerplaats van de Liechtensteinklamm bevindt zich ongeveer ter hoogte van Alpendorf, aan het begin van het Grossarltal. Onontkenbaar is dat de Liechtensteinklamm dé attractie van Sankt Johann in Pongau is. Het begeeft zich zelfs in de categorie die wordt aangekondigd door een bruin bord langs de snelweg. Dit betekent natuurlijk spektakel gegarandeerd! Toch ben ik altijd een beetje huiverig voor deze trekpleisters. Vaak valt het namelijk een beetje tegen. Misschien wel doordat je nooit de enige bent. Het lijkt mij geen slecht plan om zo vroeg mogelijk te gaan om zo de grootste mensenmassa te mijden, ook vanwege foto-praktische redenen.

Maar... wat een natuurgeweld! Over een (grotendeels) houten vlonderpad dat is bevestigd aan de rotswand loop je een kilometer ver de kloof binnen. Onder je hoor je een kolkende watermassa die haast onwerkelijk turqoise kleurt. Het is inderdaad nog goed te doen met drukte. Gelukkig maar, want de paden bieden weinig uitwijkmogelijkheden. Halverwege de kloof bevind zich de absolute eyecatcher van de kloof; de Helix. De Helix is een stalen wenteltrap van 30 meter hoog (of diep) waarvan je een spectaculair uitzicht over de kloof hebt. Op het einde van de wandelroute van ongeveer 45 minuten wordt je nat door het spraywater van de hoogste waterval van de kloof. Hier kun je er voor kiezen om net als de rest een selfie te nemen, of om gewoon weer terug te wandelen en alles nog eens te bekijken. Ook niet bepaald een straf.


Helix in de Liechtensteinklamm
Liechtensteinklamm

Liechtensteinklamm in Pongau
Liechtensteinklamm

Liechtensteinklamm bij Sankt Johann
Liechtensteinklamm

Liechtensteinklamm in Oostenrijk
Liechtensteinklamm

Liechtensteinklamm in Salzburger Land
Liechtensteinklamm

Liechtensteinklamm in Sankt Johann im Pongau
Liechtensteinklamm

Liechtensteinklamm in Grossarltal
Liechtensteinklamm

Ben jij ook wel eens in St. Johann in Salzburg geweest? Vertel het ons in de comments!


Comments


Framing Places is hét inspiratie reisblog voor de fotograaf, door de fotograaf. De voeding van onze artikelen ontstaan uit een onuitputbare voorraad reizen, verhalen, zonsopkomsten en zonsondergangen. We doen verslag van zowel wereldberoemde als onbekende (onderbelichte) plekken. Wij reizen om te fotograferen en fotograferen om te kunnen reizen. Ver weg of dichtbij, dat maakt niet uit. Als het licht maar goed is. 

Framing Places wenst je fotogenieke locaties en schitterend licht toe.