top of page

Winterfotolocaties in het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is al een tijdje één van mijn favoriete bestemmingen om winterlandschappen te fotograferen. Wat weinig mensen weten is dat het Zwarte Woud een zeer diverse regio is waar je zowel als natuur- als cultuurliefhebber je prima kunt vermaken. Zo zijn de hoogste toppen van het Zwarte Woud redelijk sneeuwzeker (bestaat dat trouwens nog?) te noemen. En met een beetje geluk (en een oplettend oog op de weerberichten) kun je ook in de lager gelegen gebieden vaak mooie sneeuwplaatjes schieten. Om je een zetje in de goede richting te geven stelde ik deze lijst samen met 10 mooie winterfotolocaties in het Zwarte Woud.

Feldberg in het Zwarte Woud
Winterlandschap op Feldberg

1. Feldberg

De Feldberg is gelegen in het hart van het zuidelijke Zwarte Woud. Het is niet alleen de hoogste berg van het hele Zwarte Woud (of eigenlijk van Duitsland als je de Alpen buiten beschouwing laat), maar ook een gerenommeerd skigebied en een populair wandelgebied.

Hier werd in 1892 (!) de eerste skiclub van het land opgericht. Ook zijn er op en rond de Feldberg tal van wandelmogelijkheden te vinden. Een voor de hand liggende aanrader is de Feldberg Panoramaweg. Het is niet al te moeilijke en gemarkeerde route van 9 kilometer naar de iconische Feldbergturm op de top van de berg. Onderweg heb je echt prachtige uitzichten in meerdere richtingen en met een beetje geluk zijn de bomen met een verse sneeuwlaag bedekt.


Vincent Croce op de Feldberg in Duistland
Onderweg naar de Feldbergturm

Feldberg in Baden- Württemberg
Feldberg

2. Freiburg

Een bezoek aan de middelgrote stad Freiburg, mag je ook tijdens de winter niet overslaan. De Gotsiche Munster van Freiburg behoort tot één van de meest iconische gebouwen van Duitsland en is met afstand de ultieme eyecatcher van de stad. Verspreid door de stad vind je er verschillende kerstmarktjes, ieder met zijn eigen unieke sfeertje. Een prachtig uitzicht over het oude centrum heb je vanaf de Schlossberg, direct naast het centrum. Misschien nóg mooier is het uitzicht vanaf Eichhalde, voorbij het Mercure Hotel aan de oostzijde van de stad. (Zie kaartje)


Freiburg in het Zwarte Woud
Freiburg

Münster van Freiburg
Münster van Freiburg

3. Freudenstadt

Redelijk centraal gelegen in het Zwarte Woud ligt de 23.000 inwoners tellende plaats Freudenstadt. Freudenstadt is in de tweede wereldoorlog vrijwel volledig in as gelegd en daarna compleet gerenoveerd. Het eerste dat opvalt is het gigantische plein, dat direct ook het grootste stadsplein van het hele land betreft. Het was al aardig aan de late kant toen ik Freudenstadt kwam binnenrijden en er lag een behoorlijk pakje sneeuw. Vanwege de hoogte (732 meter boven zeeniveau) is Freudenstadt in de winter dikwijls bedekt onder een laag sneeuw. De stad heeft een belangrijke regionale functie en wordt vanwege zijn centrale ligging in het Zwarte Woud vaak gezien als perfecte uitvalsbasis voor toeristen.


Freudenstadt in het Zwarte Woud
Freudenstadt


Freudenstadt in de winter
Freudenstadt


4. Altensteig

Een ander favoriet stadje is het pittoreske vakwerkstadje Altensteig. Altensteig ligt in het Noordelijk Zwarte Woud en bezocht ik ook al eens tijdens de herfst. De huizen van de oude binnenstad zijn tegen een steile heuvel gebouwd wat maakt dat je van een afstandje een prachtig , ansichtkaart-waardig uitzicht hebt. Er zijn eigenlijk twee mooie plekken waarvandaan je een prachtig panoramisch uitzicht over Altensteig hebt. De eerste en meest eenvoudige bevind zich op een gemarkeerde plek op een parkeerplaats (zie kaartje). Voor nummer 2 wandel je over Otto Weinsteinweg.


Altensteig in het Zwarte Woud
Altensteig

Altensteig in de winter
Altensteig

5. Dornstetten

Het vakwerkstadje Dornstetten staat niet bij het grote publiek op de kaart en dat heeft altijd z'n charme. In het centrumpje van Dornstetten vind je prachtige huizen met grote vakwerkgevels die in de winter feestelijk zijn uitgedost met kerstverlichting. Als er dan nog een vers laagje sneeuw is gevallen, is het plaatje natuurlijk compleet. Dornstetten ligt pal naast Freudenstadt en is een kleine detour meer dan waard.


Dornstetten in kerstsfeer
Dornstetten

6. Schauinsland

De berg Schauinsland wordt gezien als de huisberg van de stad Freiburg en is per skilift direct vanuit het stadscentrum te bereiken. Schauinsland behoort vanwege zijn sublieme vergezichten tot mijn favoriete plekken van het Zwarte Woud. Een bekend en geliefd fotomotief zijn de kromme beukenbomen die zich op diverse plekken in het graslandschap begeven. Door de hevige wind die op deze hoogte regelmatig voorkomt, zijn de bomen in deze opmerkelijke vormen gegroeid. In de winter zijn de bomen soms voorzien van een laagje rijp wat in potentie prachtige foto's op kan leveren.


Schauinsland in het Zwarte Woud
Schauinsland

bomen bij Schauinsland
Schauinsland

7. Reinbauernmuhle

De Reinbauernmuhle is een kleine maar iconische watermolen (bouwjaar 1875) in die regelrecht uit een sprookjesboek lijkt te komen. Je vind hem direct langs de doorgaande weg bij Ottenhöfen in het Noordelijke gedeelte van het Zwarte Woud. Direct naast de watermolen is een kleine parkeerplaats zodat je snel deze must-have foto kunt schieten.


Reinbauernmuhle bij Ottenhöfen in het Zwarte Woud
Reinbauernmuhle

8. Schiltach

Midden in het Zwarte Woud ligt het vakwerkstadje Schiltach. Geheel onterecht is Schiltach nog een relatief onbekend plaatsje dat tegen een heuvel aan de oevers van de Kinzig is gebouwd. Het stadje is omringd door heuvels waar je fantastische wandelingen kunt maken! Voor het mooiste dorpsaanzicht wandel je naar het Am Häberlesberg- straatje en kijk je recht tegen de vakwerkgevels van de oude huisjes aan.


Schiltach in het Zwarte Woud in de winter
Schiltach

vakwerkhuizen in Schiltach
Schiltach

9. St. Märgen

Het Idyllische dorpje St Märgen ligt in een prachtig en rustig deel van het Hochschwarzwald. Het heuvelachtige landschap bij St. Märgen behoort tot mijn favoriete fotolocaties in het Zwarte Woud. De herkenbare twin towers van de kloosterkerk zijn een geliefd fotomotief in ieder seizoen. In de winter kun je er mooie wandelingen maken zoals naar de Ohmenkapelle, dat net buiten het dorp op een heuvel begeeft.


St. Märgen in het Zwarte Woud
St. Märgen

Ohmenkapelle bij St. Märgen
Ohmenkapelle

10. St. Trudpert

Het kloosterkerk van St. Trudpert is één van mooiste in zijn soort. Ook de locatie van St. Trudpert is parchtig. Het Münstertal behoort zonder enige twijfel tot één van de mooiste dalen van het Zwarte Woud. Het Münstertal begeeft zich pal onder de Belchen, qua hoogte de nummer twee van de regio (1414 meter).


St.Trudpert in het Münstertal
Kooster van St. Trudpert

St. Trudpert in het Zwarte Woud
St. Trudpert

Ook wel eens in het Zwarte Woud geweest tijdens de winter? Misschien op een andere plek dan die je in dit artikel hebt gezien? Laat het ons weten in de comments!