top of page

Lentefoto's in het Zwarte Woud

Na ongeveer 6 uurtjes rijden vanaf Enschede sta je al het in Noordelijke deel van het Zwarte Woud. Deze uitgestrekte en veelzijdige regio in het Zuidwesten van Duitsland valt in de categorie middelgebergtes en behoort tot één van mijn all-time-favoriete fotografiebestemmingen. Omdat het Zwarte Woud een gigantische groot gebied is, kan het pittig zijn om de juiste fotografieplekjes te vinden. Om je een klein beetje op weg te helpen stelde ik deze lijst samen met 10 mooie plekken in het Zwarte Woud waar je mooie lentefoto's kunt schieten.

1. Bernau im Schwarzwald

Bernau im Schwarzwald ligt in het Landkreis Waldshut in het Hochschwarzwald, letterlijk het hooggelegen deel van het Zwarte Woud. Bernau staat bekend als het startpunt voor wandelaars die naar de top van Herzogenhorn willen hiken. Herover lees je verderop in dit artikel. Bernau ligt op 893 meter boven zeeniveau. Dit betekent dat er in de winter vaak sneeuw ligt. Het dorp is bevind zich in een relatief hooggelegen dal en laat zich omringen door veel boerderijen en landbouwpercelen. In de lente heb je op een aantal plekken een mooi en ver uitzicht over de bergweiden. Sommige bomen zijn in lentebloesem gehuld en vormen een prachtig onderwerp voor een landschapsfoto.


Bernau in het Zwarte Woud in de lente
Lente in Bernau

Bernau in het Zwarte Woud
Uitzicht bij Bernau2. Laufenburg

Laufenburg is grensoverschrijdende tweelingstad aan de Rijn waarvan de noordoever tot Duitsland behoort, en de zuidoever tot Zwitserland. De twee stadjes zijn verbonden met een oude stenen brug. De gescheiden stadsdelen vormen een ansichtkaart-waardig aanblik en is een bezoekje meer dan waard. Ik fotografeerde Laufenburg met een drone vanuit de lucht, maar een standpunt aan één van de oevers vormt ook een geliefd fotomotief.


Laufenburg in Zuid- Duitsland
Laufenburg

Laufenburg in Baden- Württemberg
Laufenburg

3. Großer Kandelfels

De Kandelfels of Kandelrots bevind zich aan de westzijde van de Kandel berg. De rotspartij biedt een imposant uitzichtpunt over de Breisgau-regio en de Kaisersstuhl, gelegen in het westen. Het bovenste deel van de Grote Kandel-rots, genaamd de Duivelse Preekstoel, stortte in 1981 in waarbij ongeveer 2.000 kubieke meter gesteente naar beneden stortte.Kandelfels in Baden- Württemberg
Kandelfels

Kandelfels in het Zwarte Woud
Kandelfels

4. Dietfurter Wasserfall

De Dietfurter Waterval is één van de meest opzienbarende watervallen die je ooit zult tegenkomen. Doordat de rotsen met moslagen zijn bedekt, druppelt het water gelijkmatig naar beneden en lijkt de Dietfurter waterval op een grote natuurlijke douche. De Dietfurter waterval ligt diep in de Wutachslucht, een kloof die ook wel de Grand Canyon van het Zwarte Woud wordt genoemd. De kloof is 60 tot 170 meter diep en kan van het begin tot het einde te voet doorkruist worden over een wandelroute van 12 kilometer lengte.


Dietfurter Waterval in het Zwarte Woud
Dietfurter Waterval

Dietfurter Waterval bij de Wutach kloof
Dierfurter Waterval

5. Edelfrauengrab Wasserfalle

De Edelfrauengrab Waterval bevind zich in het Noorden van het Zwarte Woud, aan de voet van de Karlsruher Grat. Het startpunt van de wandelroute begeeft zich bij een kleine parkeerplaats. Daar volg je de gemarkeerde route die parallel aan een bergriviertje het bos in leidt. Onderweg kom je veel stroomversnellingen en kleine watervallen tegen die erg veel fotografie mogelijkheden bieden. Één van de meest interessante fotomotieven van de route is de Romantische Brücke, een oude stenen brug die met mos is overgroeid.


Edelfrauengrab waterval in het Zwarte Woud
Edelfrauengrab Waterval

Edelfrauengrab waterval in het Noordelijke Zwarte Woud
Stenen brug bij de Edelfrauengrab Waterval

6. Zweribach Wasserfalle

In het Zwarte Woud zijn veel mooie watervallen te bewonderen. Met name de Triberg waterval en de Todtnauer waterval zijn bekende trekpleisters en moet je echt een keertje gezien hebben. Een stuk minder bekend, maar zeker net zo mooi is de Zweribach Waterval. Vooral in de lente is de waterval een lust voor het oog: Gemiddeld genomen komt er dan het meeste water naar beneden plus is de vegetatie van het bos gehuld in frisse, lichtgroene tinten. Het handigst wandel je vanaf de Waldparkplatz bij Sankt Peter (zie kaartje) het bos in dat via een steil wandelpad naar beneden leidt. Na 10 minuten wandelen kom je de absolute eyecatcher van de Zweribach Waterval tegen, genaamd de Hischbach.


Zweribach waterval in het Zwarte Woud
De Zweribach Waterval

7. St. Märgen

Niet ver vanaf de Zweribach waterval ligt het Idyllische dorpje St Märgen. Het heuvelachtige landschap bij St. Märgen behoort tot mijn favoriete fotolocaties in het Zwarte Woud. De herkenbare twin towers van de kloosterkerk zijn een geliefd fotomotief in ieder seizoen. In de lente zijn veel van de omliggende weides bezaaid met voorjaarsbloeiers en kun je er fantastisch wandelen. Bijvoorbeeld naar de Ohmenkapelle, gelegen op een heuvel, net buiten het dorp.St Märgen in het Zwarte Woud in de lente
St. Märgen


Lente in St. Märgen in het Zwarte Woud
Weidebloemen bij St. Märgen

St. Märgen in het Zwarte Woud
St. Märgen vanuit de lucht

8. Reinbauernmuhle

De Reinbauernmuhle is een kleine maar iconische watermolen (bouwjaar 1875) in die regelrecht uit een sprookjesboek lijkt te komen. Je vind hem direct langs de doorgaande weg bij Ottenhöfen in het Noordelijke gedeelte van het Zwarte Woud. Direct naast de watermolen is een kleine parkeerplaats zodat je snel deze must-have foto kunt schieten.Reinbauernmuhle in Baden- Württemberg
Reinbauernmuhle


Reinbauernmuhle in het Zwarte Woud
Reinbauernmuhle


9. Kaiserstuhl

Hoewel de Kaiserstuhl vlakbij Freiburg ligt, maakt dit mini-gebergte officieel geen deel uit van het Zwarte Woud. Ook is het landschap van de Kaiserstuhl op geen enkele manier te vergelijken met die van het Zwarte Woud. In de Kaiserstuhl neemt de wijnbouw een prominente rol in en zie je overal waar je kijkt terrasvormige landbouwpercelen met wijnranken. Als je op zoek bent naar een iconische fotoplek; Het uitzicht bij de Texas-pas staat bekend als één van de mooiste uitzichten van Baden-Württemberg. De liefelijke stadjes die je verspreid over de Kaiserstuhl tegenkomt zijn stuk voor stuk een bezoekje waard. Ik bracht een bliksembezoekje aan het gezellige Endingen.


Kaiserstuhl in Baden- Württemberg
De Texas-pas in de Kaiserstuhl

Endingen am Kaiserstuhl in Duitsland
Endingen

Endingen am Kaiserstuhl in Baden- Württemberg
Stadspoort in Endingen

10. Herzogenhorn

Een wandeling naar de top van de Herzogenhorn levert misschien wel het allermooiste panorama van de hele regio op. Vanuit Bernau moeten er eerst zo'n 400 hoogtemeters overwonnen worden voordat je op de top staat. De Herzogenhorn staat bekend om zijn vrije en magnifieke uitzicht op de Zwitserse Alpen. Helaas was het die ochtend bewolkt en miste ik de zonsopkomst én het gehoopte uitzicht. Een tweede poging gaat er dus zeker komen!


Feldberg vanaf de Herzogenhorn
Feldberg, gezien vanaf de Herzogenhorn

Herzogenhorn in het Zwarte Woud
Herzogenhorn

Ook al eens op (foto-) trip geweest in Zwarte Woud en wil je een mooie locatie met ons delen? Laat het ons weten in de comments!