top of page

10 fotogenieke Duitse vakwerkstadjes

Bijgewerkt op: 15 feb.

Zoals een echte romanticus betaamt, behoort een idyllisch dorpsaanzicht tot mijn favoriete fotomotieven. En voor idyllische dorpsaanzichten kom je over het algemeen het beste aan je trekken bij onze oosterburen over de grens. Ik stelde deze lijst samen met 10 fotogenieke Duitse vakwerkstadjes die je tijdens het zoeken naar de beste fotospots een eindje op weg zullen helpen.


1. Rothenburg ob der Tauber

We beginnen bij Rothenburg ob de Tauber in het Beierse Franken, dat door velen als het allermooiste historische stadje van Europa wordt beschouwd. Dat betekent automatisch dat het er vaak behoorlijk druk kan worden. Om de toeristen te ontwijken plande ik een nachtelijk bezoekje op een Novemberavond toen de eerste sneeuwvlokjes van het jaar waren gevallen. Het klassieke en meest bekende beeld van Rothenburg vind je bij Plönlein in de Schmiedgasse. Misschien nog wel mooier vind ik het aanzicht in de Rödergasse op de stadspoort en de Markusturm. Wat mij betreft is Rothenburg ob der Tauber het ultieme Kerstdorp!


Rothenburg ob der Tauber in de winter
Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber tijdens de winter
De Rödergasse in Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber in December
Rothenburg ob der Tauber

2. Bad Essen

Een stuk dichter bij huis ligt Bad Essen in het Osnabrücker Land. Op en rond de Kirchplatz lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. In tegenstelling tot een beroemd stadje als Rothenburg, is het in Bad Essen vaak heerlijk rustig en heb je op een doordeweekse dag het rijk meestal voor je alleen. Zeer de moeite waard is de unieke watermolen van Bad Essen, uiteraard in vakwerkstijl gebouwd.


Vakwerkstadje Bad Essen in Nedersaksen
Bad Essen, Kirchplatz

Bad Essen in het Osnabrücker Land
Bad Essen

Watermolen van Bad Essen
Wassermühle, Bad Essen


3. Freudenberg

Instafamous Freudenberg ligt in het Siegerland in Nordrhein-Westfalen. Om de influencers te ontwijken plan je jouw bezoek op een doordeweekse dag in de wintermaanden. Het ligt wel in de verwachting dat je collega- fotografen tegenkomt, want Freudenberg in de sneeuw is een waanzinnig mooi aanblik en uniek fotomotief. Het beste uitzicht op de vakwerkhuisjes (Der Alter Flecken) heb je vanaf de heuvel van het Kurpark. Met slechts een paar uurtjes Autobahn te bereiken.


Freudenberg in Nordrhein Westfalen in Winter
Freudenberg

vakwerkstadje Freudenberg in de winter
Freudenberg vanaf het Kurpark

Freudenberg tijdens de winter
Freudenberg

4. Schiltach

Het Zuid-Duitse tweelingbroertje van Freudenberg vind je midden in het Zwarte Woud. Schiltach is een redelijk onbekend vakwerkstadje dat tegen een heuvel aan de oevers van de Kinzig is gebouwd. Het stadje is omringd door heuvels waar je fantastische wandelingen kunt maken! Voor het mooiste dorpsaanzicht wandel je naar het Am Häberlesberg- straatje en kijk je recht tegen de vakwerkgevels van de oude huisjes aan.


Schiltach in het Zwarte Woud in de winter
Schiltach

vakwerkhuizen in Schiltach
Schiltach

5. Lennep

In de stedendriehoek 'Die Bergischen Drei', gevormd door Solingen- Wuppertal en Remscheid vind je twee pareltjes van vakwerkstadjes. Eigenlijk zijn Lennep en Gräfrath stadsdelen van respectievelijk Remscheid en Solingen. De groene luiken en deuren zijn typisch Bergisch, evenals de leistenen pannen waarmee de gevels van de huizen zijn bekleed. Op een voorjaarsavond werd ik verrast door een late sneeuwbui die het historische binnenstadje van Lennep omtoverde tot een wintersprookje.


Lennep in Remscheid in Duitsland
Lennep

Lennep in de winter
Lennep

Lennep bij Remscheid in de winter
Lennep

6. Stolberg am Harz

De Harz kent meerdere prachtige traditionele vakwerkstadjes. Ééntje daarvan is Stolberg in de Zuid-Harz. Het is slechts een klein plaatsje, maar nagenoeg volledig in vakwerk-architectuur gehuld. De oude straatjes van het stadje zijn voor een groot gedeelte ook verkeersluw zodat het net lijkt alsof je 100 jaar terug de in tijd bent geworpen.Stolberg am Harz in de winter
Stolberg

Vakwerkstadje Stolberg in de Harz
Stolberg

vakwerkhuizen in Stolberg
Stolberg

7. Gengenbach

Gengenbach ligt in het Noorden van het Zwarte Woud en staat bekend als één van de mooiste stadjes van Baden- Württemberg. Het oude Raadhuis van Gengenbach dient ieder jaar als decor voor een levensechte adventskalender. Voor het klassieke uitzicht ga je naar de Victor-Kretz-Straße en kijk je richting de de Obertorturm.


Raadhuis van Gengenbach in het Zwarte Woud
Radhaus, Gengenbach

Gengenbach in het Zwarte Woud in de winter
Gengenbach

Gengenbach in de winter
Gengenbach


8. Malchow

Anders dan de andere stadjes in deze lijst is Malchow niet echt een vakwerkstadje. We zijn in Mecklenburg-Voor-Pommeren in het nordoosten van Duitsland en dat betekent dat de huizen hier voornamelijk van rode baksteen zijn gemaakt. Malchow is een pareltje in tussen de Plauersee en de Müritzsee. Het eiland van Malchow leent zich bij uitstek voor een dronefoto. Daarnaast is de bakstenen kloosterkerk van Malchow is een echte eyecatcher.


luchtperspectief van Malchow in Mecklenburg-Voor-Pommeren
Malchow vanuit de lucht

uitzicht op het klooster van Malchow
Het klooster van Malchow

Malchow in Mecklenburg-Voor-Pommeren
Malchow


9. Hallenberg

In het Sauerland vind je een aantal prachtige kleine vakwerkstadjes. Eentje daarvan in Hallenberg, gelegen ten zuiden van Winterberg. In het midden van het stadje neemt de St. Heribertskerk een prominente plek in. Vanaf de Talweg heb je een mooi uitzicht op het stadje. Een leuk detail vind ik de (verlichte) kapel op de heuvel achter het stadje.


Hallenberg in Sauerland in de Winter
Hallenberg