top of page

Een portfolioboek van Fotofabriek

Bijgewerkt op: 5 jan.

Tot mijn aangename verrassing werd ik onlangs benaderd door de mensen van Fotofabriek.nl. De vraag luidde of ik niet eens een fotoboek zou willen testen en beoordelen. Toen ik een kijkje op hun website nam, kwam ik al snel tot de conclusie dat het bedrijf met name producten aanbiedt die niet zozeer zijn gericht op de professionele fotograaf. Denk hierbij aan wenskaarten, textiel-opdrukken en diverse fotocadeau's. Toch was ik direct zeer benieuwd naar de kwaliteit van een fotoboek. Zou deze kunnen voldoen aan mijn toch wel hoge kwaliteitseisen?


Close-up van een luxe fotoboek

Het is in deze tijd geen zeldzaamheid dat het grove merendeel van alle foto's op een digitaal medium worden bekeken. Zo bereiken naar schatting zo'n 95% (of meer) van mijn foto's op sociale media en/of andere online platformen de ontvanger. Soms lijken we haast te zijn vergeten hoe het voelt om naar een geprintte afdruk van een foto te kijken. En dat is jammer want vaak 'kijkt' een foto net even iets lekkerder als je hem kunt vastpakken. Papier en inkt geven een beeld een andere emotie die je op een beeldscherm onmogelijk kunt nabootsen.


luxe fotoboek


Ontwerpen

Een fotoboek maken bij fotofabriek.nl is kinderspel. Wat direct opvalt is een overzichtelijke en veelzijdige interface waarin je naar eigen wens kunt spelen met het ontwerp van het boek. Het maakt het proces van het samenstellen van mijn fotoboek moeiteloos en plezierig. Ik koos voor een liggend fotoboek (A4) als formaat, met vlakliggend papier, ook wel Layflat genoemd. Dit betekent dat de bladzijden kunnen helemaal plat open gelegd worden zonder de boekband te beschadigen. Dit maakt ze ideaal voor panorama foto's die de gehele spread beslaan. Voor de omslag koos ik een matte linnen afwerking om het boek een luxe uitstraling te geven.interface van een fotoalbum ontwerpsoftware

interface van een fotoalbum ontwerpsoftware


Bestellen

Na veel wikken en wegen over de juiste samenstelling van mijn favoriete foto's kon ik overgaan tot het bestellen. Omdat ik het boek gesponsord heb gekregen, lette ik in eerste instantie niet op de prijs. Omdat het toch wel erg relevant is heb ik toch even een snelle vergelijking gemaakt met een aantal vergelijkbare online fotoboek aanbieders. Hieruit blijkt dat voor dit formaat boek (100 pagina's, A4 formaat, layflat ontwerp en linnen kaft) een bedrag van €120,- incl BTW en verzendkosten behoorlijk scherp is ten opzichte van de concurrentie. Maar alles valt op staat natuurlijk met de kwaliteit en de afwerking van het product. Wat een heel leuk extraatje is, is dat je het boek al digitaal kunt doorbladeren zodra de bestelling erdoor is. Zo krijg je een goed idee van de uitstraling en leef je nog meer toe naar het ontvangst van het boek.Close-up van een luxe fotoboek

Close-up van een luxe fotoboek

Ontvangst

Het duurde nog geen 4 werkdagen of de pakketbezorger stond al op de stoep. Een stuk sneller dan ik had verwacht. Toen ik het pakket in ontvangst nam zag ik een kleine deuk in de hoek van het karton. Ik hoopte dat de verpakking stevig genoeg zou zijn om het boek enigzins te beschermen tegen eventuele vervoersschade. Toen ik het boek uit de verpakking haalde zag ik jammergenoeg dat er een hoekje van het boek was ingedeukt. Minimaal welsiwaar, maar toch wel noemenswaardig.


Detail van een luxe fotoboek


Omslag

Ik was erg blij dat ik voor de linnen omslag had gekozen. De uitstraling is professioneel en kwalitatief hoogwaardig. Ook ligt het boek erg aangenaam in de hand. De foto die ik als achtergrond had gebruikt voor de omslag draagt bij aan de luxe uitstraling van het boek.een luxe fotoboek

Papier en printkwaliteit

Misschien wel het belangrijkste aspect van het fotoboek is de afdrukkwaliteit van de foto's. Na een kritische blik op iedere foto trok ik de conclusie dat fotofabriek.nl hierin ruim is geslaagd. Elke afbeelding werd scherp en levendig gereproduceerd, met een nauwkeurige kleurweergave die de details van mijn foto's tot hun recht liet komen. Bij een enkele foto verliest de afdruk iets aan detail in de donkere gebieden, maar dit is echt minimaal. Het gebruik van hoogwaardig papier voegde een tastbare kwaliteit toe aan het boek, waardoor het niet alleen visueel aantrekkelijk was maar ook een plezier was om fysiek doorheen te bladeren. Ik ben ook zeer te spreken over de layflat presentatie van de spreads. Je wordt op deze manier echt in de foto 'gezogen'.opengeslagen fotoboek

Close-up van een openliggend luxe fotoboek

Close-up van een opengeslagen luxe fotoboek

Conclusie

Wat betreft de prijs-kwaliteitverhouding, ben ik van mening dat Fotofabriek.nl uitstekende waar voor je geld biedt. De betaalbare prijzen in combinatie met de hoogwaardige productie maken dit fotoboek een aantrekkelijke keuze, niet alleen voor de hobbyist, maar ook voor professionals.

De eenvoudige ontwerpervaring, de uitstekende afdrukkwaliteit en de mogelijkheden voor personalisatie maken dit fotoboek een prima keuze voor iedereen die op zoek is naar een hoogwaardig product en niet direct bij de duurste optie wil uitkomen. Fotofabriek.nl heeft mijn verwachtingen overtroffen en heeft me een prachtige manier geboden om mijn favoriete foto's in een professionele portfoliobundel te kunnen presenteren aan potentiële klanten. Kort samengevat kan ik iedereen aanraden om een portfolioboek van fotofabriek.nl te laten maken.


Close-up van een luxe fotoboek

Comments


Framing Places is hét inspiratie reisblog voor de fotograaf, door de fotograaf. De voeding van onze artikelen ontstaan uit een onuitputbare voorraad reizen, verhalen, zonsopkomsten en zonsondergangen. We doen verslag van zowel wereldberoemde als onbekende (onderbelichte) plekken. Wij reizen om te fotograferen en fotograferen om te kunnen reizen. Ver weg of dichtbij, dat maakt niet uit. Als het licht maar goed is. 

Framing Places wenst je fotogenieke locaties en schitterend licht toe.