top of page

10x Kerstkaart fotolocaties in Innsbruck

Bijgewerkt op: 24 apr.

Innsbruck, de hoofdstad van de deelstaat Tirol in Oostenrijk, is een hele charmante stad en dan met name tijdens de kerstperiode. Mocht je er in aanloop naar Kerst ooit in de buurt komen, volgen hier een paar niet-te-missen fotoplekken zodat je een mooie kerstkaart kunt schieten. En wie weet, met een beetje geluk heb je er ook nog een portie verse sneeuw bij.


Innsbruck in Tirol,Oostenrijk tijdens de kerst
De Historische Altstadt van Innsbruck

Schloss Ambras

We beginnen net buiten de stad, maar zeer goed bereikbaar. Schloss Ambras is een joekel van een kasteel dat uitkijkt over Innsbruck en de directe omgeving. Het diende oorspronkelijk als een middeleeuws kasteel, maar Ferdinand II gaf het kasteel een renaissance-makeover en gebruikte het als zijn residentie. Schloss Ambras is tegen betaling toegankelijk voor publiek. Ik maakte deze foto van het exterieur van het kasteel in het mooie ochtendlicht vanaf een parkeerplaats.

kasteel Ambras in Innsbruck, Oostenrijk
Schloss Ambras in gouden ochtendlicht

Goldenes Dachl

Het Goldenes Dachl is wellicht het allerbekendste gebouw dat Innsbruck rijk is. Het Goldenes Dachl betreft een opvallende constructie van een soort erker, midden in de Historische Altstadt. Het dak is geplaveid met ongeveer 2600 koperen (dus niet eens gouden!) tegels. Tegenwoordig is het niet meer keizer Maximiliaan I die hier het volk toespreekt, maar worden er in de aanloop naar Kerst sfeervolle blaasconcerten gegeven.


Innsbruck in Tirol,Oostenrijk tijdens de kerst
Kerstmarkt bij het Goldenes Dachl

Stadtturm

Op hetzelfde pleintje waar je het Golden Dachl bekijkt, kun je de Stadtturm beklimmen. Via een wenteltrap ben je 148 treden later op de top van de middeleeuwse toren en heb je een waanzinnig mooi uitzicht over de stad. Extra gaaf is het uitzicht op de omliggende bergen. Met een groothoeklens fotografeer je de Kerstmarkt en de Nordkette in één beeld. Als je in de adventsperiode op de Stadtturm staat, is het de moeite waard om te wachten totdat de kerstlampjes aanspringen.


Innsbruck in Tirol,Oostenrijk tijdens de kerst
Uitzicht vanaf de Stadtturm op de stad en de Nordkette


Alpenzoo

De Alpenzoo van Innsbruck is een prachtig onderhouden wildpark met een interessante selectie dieren die allemaal in ruime, natuurlijke vertrekken worden gehouden. Het park is gevestigd tegen de bergflank van de Nordkette en gemakkelijk bereikbaar met de Hungerburgbahn. Als je de dieren in de sneeuw kunt zien, geeft dat natuurlijk wel een extraatje. Mijn favoriete vertrek is die van de Ibexen, waar je dieren van dichtbij, en zonder hek ertussen kunt bewonderen.


Alpenzoo Innsbruck in Oostenrijk in de winter
Gemzen in Alpenzoo Innsbruck


Ibex in de Alpenzoo Innsbruck in Oostenrijk
Ibexpaartje in de Alpenzoo

Hungerburg

Een stationnetje hoger en tevens eindpunt van de Hungerburgbahn, arriveer je bij de Hungerburg. Hier heb je een schitterend uitzicht over de stad, vooral in het vroege ochtendlicht. Het station bevindt zich in een mooie en rustige wijk die uitnodigt om op ontdekking te gaan. Alhoewel ik er zelf niet ben geweest kun je ook de knusse kerstmarkt van Hungerburg bezoeken en met een Glühweintje genieten van het winterse uitzicht op de stad. Dit is niet het eindpunt want via de gondelbaan kun je verder omhoog, de Hafelekar op.


Innsbruck in Tirol,Oostenrijk tijdens de winter
Uitzicht vanaf Hungerburg

Hungerburg bij Innsbruck in Tirol in Oostenrijk in de winter
Mooie wintersfeer bij Hungerburg

Hafelekar

Middels 2 opeenvolgende gondels bereik je het bergstation van de Hafelekar. De Hafelekar claimt trots dat het het dak van Innsbruck is. Met een kleine wandeling bergop (pas op; glad!) arriveer je bij het Bergkruis en sta je op de Hafelekarspitze. Niet zo verrassend dat je vanaf hier een werkelijk magnifiek uitzicht hebt over de stad, het Inn-dal en de omliggende Alpenreuzen.


Hafelekar bij Innsbruck in Tirol, Oostenrijk in de winter
Hafelekarspitze

Innsbruck in Oostenrijk in de winter
Uitzicht op het Inn-dal vanaf de Hafelekar


Lumagica

Als het avond wordt brengen we een bezoek aan de lichtinstallatie Lumagica in het Innsbrucker Hofgarten park. Een gemarkeerde wandelroute voert je langs alle lichtwerken die voor jong en oud zeer de moeite waard zijn. Ook hier geldt gegarandeerd dat een laagje sneeuw een extra magische toevoeging heeft.


Lumagica in Innsbruck in Tirol, Oostenrijk
Één van de vele lichtinstallaties van Lumagica

Maria-Theresien-Straße

De bekendste winkelstraat van Innsbruck is de Maria-Theresien-Straße. De straat met de zuil (Annasaüle) is een typisch en herkenbaar beeld van Innsbruck. Overdag kun je daar het uitzicht op de Nordkette aan toevoegen. Tijdens de decembermaand is er ook één van de kerstmarkten van de stad gevestigd.


Innsbruck in Tirol,Oostenrijk tijdens de kerst
Maria-Theresien-Straße

Innsbruck in Tirol, Oostenrijk tijdens de kerst
Maria-Theresien-Straße

Gekleurde huizen langs de Inn

Zonder enige twijfel is dit het bekendste ansichtkaartmotief van Innsbruck, of je hem nu mét of zonder Innbrücke fotografeert. Langs de kade van de Inn zie je een rij opvallend gekleurde huizen. Overdag zijn in de achtergrond de imposante toppen van de Nordkette te zien.


Innsbruck in Tirol,Oostenrijk tijdens de kerst
De gekleurde huizen langs de Inn

Innsbruck in Tirol,Oostenrijk tijdens de winter
Alternatief uitzicht op de gekleurde huizen

Bergisel panorama

Voor het panoramaterras van Bergisel loop je gewoonweg richting de Olympische skischans die je al van ver ziet staan. Het is ook mogelijk om vanuit ski-springer perspectief, helemaal bovenop de schans, de stad te bekijken. 's Avonds moet je het echter doen met een iets minder hoog, maar zeker niet minder mooi standpunt.


Innsbruck in Tirol,Oostenrijk tijdens de winter in de avond
Uitzicht vanaf Bergisel

Mocht je ook een keertje in Innsbruck zijn geweest tijdens de winter en weet je nog een plek die niet in de lijst 10x kerstkaart fotolocaties in Innsbruck staat? Laat het dan weten in de comments!

Comments