top of page

Winterse plaatjes schieten in Gastein

Bijgewerkt op: 24 apr.

Kaiserwetter is hoe de Duitssprekende landen het omschrijven als de lucht strakblauw is en het zonnetje overdag een prominente rol speelt. Vaak komt dit heerlijke weer voor in de zomer wanneer het berglandschap wordt gedomineerd door de levendige groene tinten van de weelderige almen en het lichtgrijs van de opgelichte bergtoppen.


Gastein fotografie in de winter in Oostenrijk
Stubnerkogel en het "Glocknerblick" uitkijkpunt

Soms heb je geluk en beleef je Kaiserwetter in de winter. Dit zijn de door wintersporters zo begeerde en toch wel zeldzame dagen. Een graadje of 0 in het dal en een goede -3 of -4 bovenaan bij de pistes. Tijdens mijn 3 dagen in Gastein stonden de weergoden aan mijn zijde en beleefde ik 3 dagen lang richtiges Kaiserwetter en kon ik naar hartelust winterse plaatjes schieten.

Het was precies een anderhalf jaar geleden toen ik in de late zomer voor het eerst Gastein bezocht. Zowel in de zomer als in de winter is dit een fascinerende plek in de Oostenrijkse Alpen. Aan de doorgaande weg tussen pakweg Salzburg en Zell am See pak je de afslag Gastein. Op hetzelfde bord zie je ook de plaats Villach vermeld; als de weg niet meer verder gaat aan het einde van het dal kun je vanuit hier de auto op de trein zetten en door de treintunnel in een uurtje oversteken naar Karinthië aan de Zuidkant van de Oostenrijkse Alpen.

Na de tunnel, direct na de afslag ben je beland in Gastein. Via Dorfgastein kom je door Bad Hofgastein en tenslotte in het beroemde kuuroord Bad Gastein, (bijna) aan het einde van de vallei.Bad Hofgastein in Oostenrijk in de avond
Bad Hofgastein

Bad Hofgastein in de winter
Weitmoserschlössl in Bad Hofgastein


Bad Gastein

Bad Gastein is een bijzonder stadje. Het stadje is beroemd geworden door zijn waterbronnen die een zekere mate van Radon bevatten. Minder geschikt om te consumeren (hierover zijn de meningen verdeeld) maar des te meer om in te baden. Al meer dan honderd jaar weten mensen met name om deze reden de weg naar Bad Gastein te vinden. Bad Gastein kenmerkt zich door de vele statige hotelgebouwen die tegen de steile bergwanden, rondom de centraal gelegen waterval zijn gesitueerd. De bloeiperiode van Bad Gastein was tijdens het begin van de vorige eeuw toen onder anderen Prinses Sisi, Kaiser Franz Josef en de componisten Schubert en Strauss de plaats met regelmaat bezochten. Van veel van de gebouwen is het 'Belle époque' uiterlijk nog duidelijk af te zien.Bad Gastein in Oostenrijk in de avond tijdens de winter
Bad Gastein by night

Bad Gastein in Oostenrijk in de winter
Volop zon in Bad Gastein

Bad Gastein in Oostenrijk in de sneeuw
De Pfarrkirche am Kirchberg in Böckstein


Sportgastein

Het is vaak het geval dat er na een tolweg iets moois te zien is. Bewijs hiervan is het sprookjesachtige Sportgastein. Op zo'n 6 kilometer te zuiden van Bad Gastein ligt Sportgastein, vroeger ook wel bekend als Nassfeld. Van mijn vorige bezoek wist ik dat het hier ook in de zomer prachtig is. Sportgastein wordt gekenmerkt door de charismatische almboerderijtjes en is in zijn geheel omringd door serieuze bergtoppen. Naast de keurig geprepareerde loipe (langlaufbaan) is er ook een wandelroute aangelegd die je in een lus tot aan de andere kant van het dal brengt. Sneeuwschoenen zijn op dit wandelpad niet nodig, althans, als je de route volgt. Ga je van het pad af zak je wel tot aan je knieën in de diepe sneeuw.

In Sportgastein kun je het ook hogerop zoeken. Het bergstation van de Goldbergbahn bevind zich op 2650 meter hoogte. Wandel je nog een stukje omhoog naar het kruis van de Kreuzkogel, begeef je je op 2686 meter en heb je een waanzinnig 360º panorama over een oneindige zee van besneeuwde bergtoppen. Voor de fanatiekelingen onder ons; De Goldbergbahn staat ook bekend als dé freeride plek (off-piste skieën) van Gastein.Sportgastein in Oostenrijk besneeuwd berglandschap
Sportgastein

Loipe in Sportgastein in Oostenrijk
Sportgastein

Loipe in Sportgastein in Oostenrijk
De Loipe in Sportgastein

Sportgastein in Oostenrijk winterlandschap
Sportgastein

Kreuzkogel bij Sportgastein in Oostenrijk bergkruis
Bergkruis van de Kreuzkogel in Sportgastein

Sportgastein in Oostenrijk winterlandschap
Sportgastein


Volle maan

Het was die avond volle maan toen ik terugreed naar een vrijwel verlaten Sportgastein. In de verte fonkelden de lichten van de pistebully's en slechts een enkele langlaufer waagde zich mét hoofdlamp nog op de loipe. De zon was al een behoorlijk tijdje geleden verdwenen maar toch was het nog opvallend licht. Toen de maan achter de berg vandaan kroop, lichtte het maanlicht het hele dal op. Doordat de sneeuw als een soort reflector fungeerde werd het maanlicht ook nog eens versterkt. De bomen wierpen een strakke schaduw over het sneeuwdek en ook waren er glinsteringen op het witte oppervlak te zien. Dit had ik nog niet eerder meegemaakt. Dit was intens genieten! Bewijs dat het bijzondere omstandigheden waren kreeg ik toen ik mijn eerste foto wilde maken. Met een iso-waarde van 640 en een sluitertijd van slechts 2,5 seconde werd de foto als haast overbelicht (overdreven, maar toch). En dat om 10 uur 's avonds!

Het bergriviertje dat door de vallei stroomde stond precies in lijn met de maan. Ik besloot om op de droge steentjes te stappen totdat ik op een gegeven moment in het midden van het riviertje stond. Ook hier scheen het maanlicht op wonderlijke wijze over het water en wist ik dat het wel eens een bijzondere foto kon gaan worden. Toen ik weer op het droge was en mijn statief wilde inklappen merkte ik dat er aan elke statiefpoot een dikke ijsklomp was gegroeid. Ook kleefden er enkele ijspegels aan mijn baard- en snorharen. Koud had ik het niet, daar was ik denk ik te opgewonden voor. Voldaan keerde ik terug naar de warme auto.Sportgastein in Oostenrijk in de nacht
Sportgastein by night

Sportgastein in Oostenrijk volle maan
Sportgastein onder een volle maan

Sportgastein in Oostenrijk tijdens de winter
Sportgastein onder een volle maan

Sportgastein in Oostenrijk in de nacht
Sportgastein by night


Skiparadijzen Stubnerkogel en Schlossalm

Maar hoe zit het eigenlijk met de skifaciliteiten in Gastein? Daar kan ik duidelijk over zijn. Die zijn talrijk. Even wat cijfertjes achter elkaar: in het hele gebied zijn 203 kilometer pistes, 10 gondelliften, 18 stoelliften en 15 sleepliften. Deze worden verdeeld in 4 skigebieden: Bad Gastein (Stubnerkogel, Angertal en Schlossalm), Sportgastein (Goldbergbahn), Dorfgastein-Großarltal en Graukogel.

Bovenop de Stubnerkogel (2251m) kun je wandelen over een mooie hangbrug (zie foto's). Ook loop je met een paar minuten naar het uitkijkpunt "Glocknerblick", waar je geheel toepasselijk uizicht hebt op de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner (mits het helder weer is).


Stubnerkogel gondels in Bad Gastein in Oostenrijk
Stubnerkogelbahn

Stubnerkogel skiërs in Bad Gastein in Oostenrijk
Wintersporters bij de Stubnerkogel

Stubnerkogel bij Bad Gastein in Oostenrijk
De top van de Stubnerkogel

Stubnerkogel in Bad Gastein in Oostenrijk
Bergpanorama bij de Stubnerkogel

Stubnerkogel in Bad Gastein in Oostenrijk
Uitzicht op het Gasteinertal vanaf de Stubnerkogel

Mauskarkopf in Gastein in Oostenrijk
Luchtperspectief op de Mauskarkopf (bij Schlossalm)

Stubnerkogel hangbrug bij Bad Gastein in Oostenrijk
Hangbrug bij de Stubnerkogel

Stubnerkogel hangbrug bij Bad Gastein in Oostenrijk
Hangbrug bij de Stubnerkogel


Kaiserwetter in Gastein: gefällt mir!

Mijn drie dagen in een winters Gastein waren voorbij gevlogen. Anders dan in de zomer heb ik veelvuldig gebruik gemaakt van de gondelbanen die mij rechtstreeks boven de boomgrens vervoerden. Vanuit hier genoot ik met volle teugen van de sneeuw-zon combinatie. Hoewel Gastein een behoorlijk bekend wintersportgebied is, loop je qua drukte eigenlijk nergens over de koppen heen en kun je altijd wel een plekje vinden op de terrassen van de bergrestaurants. Na mijn eerste bezoek, tijdens de zomer van 2020, kan ik oprecht zeggen dat Gastein ook tijdens de winter een droombestemming is. Niet uitsluitend voor wintersporters, maar ook voor alles wat je buiten de pistes kunt bekijken en beleven.
Rachbergmühle bij Bad Hofgastein in Oostenrijk
Watermolen "Rauchbergmühle" bij Bad Hofgastein