top of page

10 drone-locaties in Transsylvanië

Bijgewerkt op: 15 feb.

Het is Februari 20203 en de weersberichten kondigen een paar strenge vorstweken aan in Oost-Europa. Een perfectie gelegenheid om een langgekoesterde wens tot vervulling te brengen. Al snel word de vlucht naar Boekarest geboekt en maak ik mij op voor een paar dagen op pad in een winters Transsylvanië. In dit artikel lees welke mijn top 10 drone-locaties in Transsylvanië zijn.


1. Brașov

Brașov is de hoofdstad van Transsylvanië en dé perfecte uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Brașov is een historische stad en bevat nog veel oude gebouwen waarvan de zwarte kerk veruit de beroemdste, en meest opvallende is. De kerk staat midden in het oude centrum en heeft zijn naam te danken aan zijn zwartgeblakerde muren. Brașov ligt in een dal en is omsloten door meerdere heuvels. Een mooi drone-motief is het Piața Sfatului met de zwarte kerk en de heuvels in de achtergrond.


De zwarte kerk van Brasov in de winter
Brasov, de zwarte kerk

Brasov in de winter
Brasov

Brasov in Transsylvanië de winter
Brasov, Piața Sfatului

2. Viscri

Transsyvlavanië staat bekend om zijn vele weerkerken- een soort middeleeuwse kerk en kasteel in één. In het kleine dorpje Viscri vind je een prachtig exemplaar. Viscri is vooral bekend doordat King Charles- toen nog de Prince of Wales- hier in 2006 een huis opkocht en liet restaureren in authentieke stijl.

de weerkerk van Viscri in Transsylvanië
Weerkerk van Viscri

straatbeeld in Viscri in de winter
Viscri

3. Prejmer

In het dorpje Prejmer staat een andere bijzondere weerkerk. Ik bracht er al eens een bezoekje tijdens de herfst toen ik ook binnenin de kerk een kijkje nam. Ook zeer de moeite waard! de kerk van Prejmer - Tartlau in het Saksisch- dateert uit het jaar 1218 en doorstond de nodige oorlogen en conflicten.

Prejmer in Transsylvanië in de winter
Prejmer

weerkerk van Prejmer
Prejmer4. Bran

Wie Transsylvanië zegt, zegt kasteel Dracula. Er bestaat veel controverse over 'kasteel Dracula'. Zo zou Vlad III Dracula (Graaf Dracula) nooit in het kasteel zijn geweest, laat staan gewoond. Wél word aangenomen dat hij er verschillende keren langs is gereisd, maar dan slechts op doortocht. Het lijkt er sterk op dat het gewoon een hele slimme marketing-zet is geweest om te suggereren dat het kasteel van Bran het kasteel van Dracula is.


Kasteel van Bran in Transsylvanië
Kasteel Bran

5. Kasteel Peleș

Het imposante kasteel Peleș is een heel stuk jonger dan Kasteel Bran. Het luxe optrekje van Koning Carol I van Roemenië staat in het bergplaatsje Sinaia, wat precies op de route Boekarest- Brașov ligt. Een kleine moeite dus om een snel bezoekje te brengen aan misschien wel het mooiste bouwwerk van het land. Als je iets meer tijd over hebt, is het aan te raden om niet alleen het exterieur, maar ook de binnenkant van kasteel Peleș te bewonderen.


Kasteel Peles in Transsylvanië
Kasteel Peles6. Cheia Pas

Deze bergpas met zijn vele haarspeldbochten en goed berijdbare wegis er eentje uit het boekje. Zoals je ziet laat de pas zich het beste fotograferen vanuit de lucht, het liefst natuurlijk als de bomen zijn bedekt met een laagje verse sneeuw. Hier hoop ik de volgende keer dan maar op.


Cheia Pas in Roemenië de winter
Cheia Pas

7. Rupea

Je ziet het fort van Rupea al van een afstandje liggen. Dit bewijst dat het een uitstekende beslissing is geweest om het fort bovenop de 120 meter hoge basaltrots te bouwen. Met archeologische opgravingen die dateren uit het paleolithicum (5000 BC!) is het een understatement om te vermelden dat de plek van historisch belang is. Het fort van Rupea is door de jaren heen vaak letterlijk het strijdtoneel geweest in de vele oorlogen en conflicten die de regio heeft meegemaakt.

Fort van Rupea in de winter
Rupea


Fort van Rupea in Transsylvanië
Rupea


8. Biertan

De grootste weerkerk van Roemenië staat in het plaatsje Biertan, ongeveer halverwege de steden Brasov en Sibiu. Biertan bevind zich in the middle of nowhere, maar kan tijdens de zomer en in het weekend behoorlijk druk zijn vanwege het toerisme die het bijzondere gebouw aantrekt. In de winter heb je een goede kans om de enige bezoeker te zijn.


Biertan in de winter
Biertan


Biertan in Transsylvanië in de winter
Biertan


9. Sighișoara

Sighișoara is misschien wel het mooiste historische stadje van heel Roemenië. De intacte oude binnenstad heeft de tand des tijds goed weten te doorstaan. Saillant detail is ook dat in deze stad de wieg van niemand minder dan Vlad III (Graaf Dacula) zou hebben gestaan.


Sighișoara in Transsylvanië
Sighișoara

Sighișoara in de winter
Sighișoara

10. Râșnov

Al van ver kun je de opvallende letters - á la Hollywood - zien staan. Hier is, bovenop een hoge heuvel het oude fort van Râșnov gevestigd. In Râșnov is het fort gebouwd in het jaar 1215 door de ridders van de Duitse Orde. Het werd voor de eerste keer vermeld in 1331. Het fort is tijdens zijn bestaan slechts eenmaal veroverd in het bestaan, rond het jaar 1600 door Gabriel Báthory.


Râșnov in Transsylvanië
Râșnov

Fort van Râșnov in de winter
Râșnov

Heb jij ook wel een bezoek gebracht aan Transsylvanië en misschien wil je nog een mooie plek met ons delen? Laat het ons weten in de comments!