top of page

Winter in de Wildkogel Arena

Bijgewerkt op: 24 apr.

De Wildkogel Arena in het Salzburger Land staat bekend als een populaire skibestemming. En dat is goed te merken als je er op een willekeurige winterse dag rondloopt. Alle ingrediënten voor een complete wintersportvakantie zijn volop aanwezig: cafeetjes en restaurants, hotels en chalets, voldoende skiliften en een indrukwekkend aantal km² geprepareerde pistes. Wintersportfaciliteiten genoeg dus. Maar kun je er ook mooie landschapsfoto's schieten?

langlaufer bij Neukirchen in Oostenrijk
Loipe bij Neukirchen

Blausee

Om die vraag te kunnen beantwoorden moest ik toch echt zelf op zoek naar de mooie, rustige plekjes die door het gros van de toeristen worden overgeslagen. In potentie behoort de Blausee zeker tot deze categorie. De Blausee is een klein bergmeertje dat zich pal achter de dam begeeft die het Obersulzbach riviertje reguleert. Je zou het vandaag niet zeggen, maar dit is in het zomerseizoen een populaire bestemming voor lokale recreanten uit de omliggende dorpjes. In tegenstelling tot de winter, wanneer je dus een reële kans hebt om helemaal niemand tegen te komen. De temperatuur was vandaag tot iets boven het vriespunt gestegen wat resulteerde in een geheimzinnige deken van nevel dat zich over het besneeuwde landschap spreidde. Bij de stuwdam waren bouwwerkzaamheden aan de gang en even dacht ik dat deze mijn fotomissie zouden verstoren. Toen ik enkele momenten later bij het meertje arriveerde waren de bouwkranen gelukkig uit het zicht. Vanaf de oever hield een reiger mij achterdochtig in de gaten. Een teken dat er wel eens veel vis in de Blausee kon leven. Net toen ik mijn statief openklapte trok de laaghangende mist langzaam maar zeker weg en deed een bescheiden winterzonnetje zijn intrede. Het grauwe landschap kwam ineens tot leven. De groene kleur van het water werd door het zonlicht benadrukt en tegen de bergflanken werden de vele rijen boomtoppen geaccentueerd.Langlaufer in Oostenrijk bij een oude boerderij
Loipe


bergmeertje in de winter
Blausee

fotograaf bij een bergmeertje in de winter
Blausee

mistflarden in de bergen van Oostenrijk
Nevel bij de Blausee

Neukirchen

Het was vannacht weer gaan sneeuwen en de wind was richting het noorden gedraaid. Dit betekende een aanvoer van een stuk koudere lucht en een vers laagje sneeuw! Helaas dus geen tijd om vanochtend uitgebreid van het ontbijtbuffet te genieten maar wél een perfecte gelegenheid om een paar echte kerstkaartjes te schieten in het dorp. Neukirchen heeft niet een uitgebreid historisch stadcentrum, maar er zijn gelukkig wel een paar mooie traditionele gebouwen te vinden die zich uitstekend laten fotograferen in de sneeuw. Het kerstkaartje is natuurlijk pas compleet als er ook de nodige kerstverlichting op de foto aanwezig is. Gelukkig was de meeste kerstdecoratie nog niet opgeruimd en leek het soms net alsof je je in een levensgrote sneeuwbol begaf.


kerstverlichting in Neukirchen in de sneeuw
Neukirchen onder een verse laag sneeuw

Luchtopname van Neukirchen am Großvenediger in de winter
Neukirchen

Neukirchen am Großvenediger in de sneeuw
Schloss Hochneukirchen

Neukirchen am Großvenediger in de Winter
Kerstdecoratie in Neukirchen

Neukirchen am Großvenediger in de sneeuw
Neukirchen

Sneeuwschoentocht in Bramberg

De koudere lucht deed mij goed. Alsof er letterlijk een nieuwe lading winter door de weergoden werd aangeleverd. Vandaag sloot ik aan bij een sneeuwschoentocht waarbij de nodige hoogtemeters overwonnen moesten worden. Wederom een mooie kans om wellicht een paar fotogenieke plekjes te ontdekken waar je normaal gesproken niet zo snel zou komen. Wandelgids Harald heette het wandelgezelschap allemaal hartelijk welkom en rustte iedereen uit met een paar sneeuwschoenen en wandelstokken. Het vertrekpunt van de route was in Bramberg. Eerst volgden we een slingerend landweggetje dat met een aantal haarspeldbochtjes omhoog leidde. Aan de rand van een bos werden de auto's geparkeerd en kon de tocht beginnen. De eerste meters waren gemaakt en al snel kwam het zweet los. Het was een pittig en stijl pad dat zich al zigzaggend een weg door het dennenbos baande. Maar... wat was het mooi! Omdat ik veel foto's nam had ik een geloofwaardige smoes om af en toe weer eventjes op adem te komen. Naarmate we hoger op de berg kwamen, werd het bos steeds dunner bezaaid en de bomen steeds kleiner. Hier werd het eigenlijk nóg mooier. Ook vanwege een bleek zonnetje dat zich af en toe liet zien. We waren gearriveerd bij het keerpunt van de tocht, bij het Wetterkreuz auf der Filz. Hier bevindt zich naast een bergkruis een houten blokhut en kun je kiezen om terug te keren of verder omhoog, tot aan de top van de Wildkogel, te hiken. Dit laatste stond echter voor de volgende ochtend op mijn programma.


besneeuwd landschap in Wildkogel Arena

besneeuwd landschap bij Bramberg am Wildkogel

besneeuwd berglandschap bij Wildkogel Arena
Uitzicht bij Wetterkreuz auf der Filz

Zonsopkomst op de Wildkogel

Het probleem te opzichte van zonsopkomsten in de winter versus de zomer is dat je niet zo snel in het donker naar een bergtop gaat hiken. Des te blijer was ik toen Harald had geregeld dat wij samen met het Bergbahn-personeel met de eerste gondel omhoog konden, een uur voor de normale openingstijd! Dit veranderde natuurlijk de kans om een zonsopkomst op hoogte mee te maken. Vanaf het bergstation van de Smaragdbahn was het slechts een halfuurtje bergop en stond je boven op de Wildkogel. We hadden de koudste ochtend uitgekozen want het kwik wees een ijzige -14°C aan. De positieve kant hiervan was dat het erg helder was en je kilometers uitkeek over de witte bergtoppen. Wat eerst een makkelijk klimmetje leek, viel toch een beetje tegen. De weg naar de top was erg stijl! Enkele zuchten en steunen verder werd de inspanning beloond en stonden boven op de Wildkogel. Achter het bergkruis was de imposante Große Rettenstein duidelijk te zien. Aan de andere kant keek ik recht tegen de talloze 3000- meter toppen van het Tauernmassief aan. Ver onder ons kronkelde de Salzach rivier als een slang door de vallei. We hoefden niet lang te wachten op de eerste zonnestralen. Voldaan keerden wij terug richting het bergstation waar een kop verse koffie op ons stond te wachten.


hiker bij de Wildkogel Arena in de winter
Onderweg naar de Wildkogel

Große Rettenstein in de winter tijdens zonsopkomst
Große Rettenstein

Hiker in een besneeuwd berglandschap bij Wildkogel Arena
Onderweg naar de top van de Wildkogel

Bergwandelaar op de top van de Wildkogel in de winter
Top van de Wildkogel


Bergkruis op de Wildkogel in de winter
Bergkruis van de Wildkogel

fotograaf in een winters berglandschap bij de Wildkogel Arena

fotograaf in een winters berglandschap tijdens zonsopkomst

luchtopname van de wildkogel in de winter
Wildkogel

Sneeuwschoentocht in de Wildkogel Arena

Kaiserwetter

Eenmaal beneden was het hele dal zonovergoten, maar de koud nog steeds in de lucht. Het leverde overal waar je ook maar keek prachtige winterplaatjes op. Getriggerd door de prachtige lichtinval besloten we (Harald en ik) om over de B-weggetjes richting Neukirchen te rijden, zodat we ieder moment wanneer we dat wilden eventjes konden stoppen voor een foto. De berijpte bomen contrasteerden op een prachtige manier met schaduwen van de bergflanken. Evenals de rookpluimen die uit de schoorstenen kwamen. Dit was zonder enige twijfel de mooiste dag van de week, en misschien wel van de hele winter!Oostenrijkse boerderij in de winterschuurtjes in een besneeuwd landschap in OostenrijkJezuskruis in een winters landschap in Oostenrijk

Winters Alpenlandschap bij Bramberg am Wildkogel

Wat vond je van het artikel? Heb je nog vragen over fotograferen in de winter bij de Wildkogel Arena? Of misschien wel tips? Laat het ons weten in de comments!