top of page

Het bloesempark bij Amsterdam

Het bloesempark bij Amsterdam (in het Amsterdamse bos) is al jaren een enorme hit bij fotografen. Hordes toeristen brengen tijdens het vroege voorjaar een bezoekje aan dit bijzondere deel van het park dat een extreem populaire locatie is voor selfies en tik-tok dansjes. Vanuit het perspectief van de landschapsfotograaf kun je daardoor misschien stellen dat deze plek vanwege de drukte ten onder is gegaan aan z'n eigen succes. Ik trok er in Maart 2024 op twee verschillende momenten op uit om te kijken of het nog altijd mogelijk was om de grootste mensenmassa te ontwijken en een mooie landschapsfoto te maken.


Via het officiële Instagram account van het Amsterdamse Bos vernam ik dat de bloeiperiode in het bloesempark was aangebroken. Het bloesempark is een speciale plek. In dit deel van het Amsterdamse Bos staan zo'n 400 Sakurabomen in een symmetrisch en circulair aangelegd parklandschap. Het bloesempark is te danken aan Japanese Women’s Club, dat de bomen in het jaar 2000 aan de gemeente Amstelveen schonk, ter ere van de 400-jarige betrekkingen tussen Nederland en Japan. Iedere boom in het park heeft een eigen, unieke (vrouwen)naam, de ene helft Japans en de andere helft Nederlands. Het is geen toeval dat de bomen juist aan Amstelveen zijn geschonken; In Amstelveen is namelijk een grote Japanse gemeenschap vertegenwoordigd.kersenbloesem in Amsterdam

Zaterdagmiddag

Natuurlijk wist ik dat het op een zaterdagmiddag druk zou zijn, maar toevallig was ik die dag tóch in de buurt en kon het geen kwaad om alvast even kennis te maken met het bloesempark. Het zou voor mij de allereerste keer zijn en als redelijk introverte landschapsfotograaf was ik best benieuwd hoe heftig de drukte daadwerkelijk zou zijn. Tegen het middaguur nam ik de afslag Amstelveen en volgde ik mijn navigatie die stond ingesteld op de parkeerplaats van het bloesempark. Een paar honderd meter verderop waren gele routeborden opgesteld waarop de parkeerplaats van het bloesempark was aangegeven. Ik zag al snel dat er niet genoeg parkeerplekken zouden zijn. Het was een kwestie van achteraan sluiten en hopen dat er snel een plekje vrij zou komen. Ik denk dat het uiteindelijk zo'n 2o minuten heeft geduurd voordat ik voorzien was van een plek. Het kon haast niet anders of dit was een voorbode van de drukte in het park. Veruit de meeste bezoekers komen namelijk met de fiets of te voet!


Met slechts één camera (Fuji XT5) en één lens (Fuji XF 16-80) sloot ik aan bij de mensenstroom die zich richting het bloesempark bewoog. Het was een gemêleerd publiek dat voornamelijk bestond uit jonge ouders met kinderwagens, senioren met camera's en joggers. Wat ook meteen opviel was het hoge aantal buitenlandse toeristen. Dit getuigt van de internationale faam die het bloesempark inmiddels heeft opgebouwd. Via een ijzeren vlonderbrug bewandel ik de laatste meters van de korte route en treed ik het bloesempark binnen. Eerlijk is eerlijk, het is een fantastisch uitzicht op de wit-roze bomen, zelfs met deze drukte. Er wordt gelezen, gepicknickt en gekletst. Maar het allermeeste wordt er nog gefotografeerd. Hoofdzakelijk met telefoons, maar ook met 'echte' camera's. Het lijkt een trend te zijn om naast een bebloemde tak te poseren voor een selfie. Ook zie ik een jongedame het eerste tik-tok dansje van de dag uitvoeren. De sfeer is prima. Iedereen geniet zo te zien volop van het mooie natuurverschijnsel. Maar voor het schieten van een goede landschapsfoto moet ik het verderop deze week nog eens proberen.


Bloesempark in het Amsterdamse Bos

Het bloesempark in het Amsterdamse Bos

kersenbloesem in Amstelveen

kersenbloesem in het bloesempark bij Amstelveen

lente in het bloesempark

kersenbloesem in Amsterdam

drukte in het bloesempark in Amsterdam

informatiebord bij het bloesempark

Maandagochtend

In tegenstelling tot afgelopen zaterdag, had ik vanochtend geen enkele moeite om een parkeerplek te bemachtigen. Er waren slechts een paar plekken bezet. Ik was ruim voor zonsopkomst gearriveerd en besloot nog even de ogen dicht te doen voor een hazenslaapje. 10 minuten later schrok ik wakker van mijn wekker (gelukkig). Tegenover mij zag ik een collega fotograaf de achterklep van zijn auto openen om zijn fototas te pakken. Ik wierp nog even een laatste blik op mijn telefoon om de actuele weersvooruitzichten van de ochtend te bekijken. Heiig en later een zonnetje. Op zich niet verkeerd voor fotografie. Ik liep over het inmiddels bekende wandelpad richting het bloesempark. Slechts een handjevol mensen waren mij deze ochtend voor. Het zou mij benieuwen hoeveel er nog bij zouden komen. Ik besloot om een rondje te lopen en positie te kiezen en naar een mogelijke compositie te zoeken. Door wat laaghangende takken schoot ik de eerste foto van de ochtend. In mijn ooghoek spotte ik een reiger die precies in het midden van de cirkel op zoek was naar een lekker ontbijtje (denk ik). De gehoopte zonopkomst bleef voorlopig nog even uit, dus probeerde ik een paar close-ups van de bloesem te schieten. Mijn oog viel op het gras dat was bezaaid met de eerste gevallen bloemetjes. Een mogelijk interessante voorgrond! Ik verruilde de telelens voor de groothoek en ging door de knieën, op zoek naar een geschikte compositie. Ondanks dat het zonnetje ontbrak, was ik al zeer tevreden met de foto-opbrengst. Volledig in lijn met de verwachting werd het ietsje drukker naarmate de tijd verstreek. Ik twijfelde of ik weer richting de auto moest terugkeren. Toch wachtte ik nog even af en keek ik omhoog. Misschien had ik geluk en brak alsnog de zon door het laaghangende wolkendek. Het duurde niet lang alvorens ik een bescheiden schaduw op het gras meende te zien. Met een hoge versnelling verplaatste ik mijn statief naar het eerder gescoute plekje. Het roze-witte bloemenplafond lichtte langzaam maar zeker op. Nu kwamen de kleuren er pas echt goed door! Het zonlicht gaf het laatste zetje dat de gehoopte foto nodig had. De missie was 100% geslaagd.


's ochtends in het bloesempark
De eerste foto van de ochtend

kersenbloesem in het Amsterdamse Bos
Kersenbloesem is een mooi fotomotief voor macrofotografen

zonsopkomst in het bloesempark bij Amsterdam
Het zonlicht breekt eindelijk door

kersenbloesem in het Amsterdamse Bos tijdens de lente
Het roze- witte dak van het bloesempark

bloesem in het bloesempark bij Amstelveen
Gevallen bloemen in het gras

een zonnige ochtend in het bloesempark in Amsterdam

sakura bloesem in Amsterdam
Dauwdruppels op de bloesem

Sakura bomen in het Amsterdamse Bos

Sint-Urbanuskerk in Amstelveen
Uitzicht op de Sint-Urbanuskerk

Ben jij ook al een keertje wezen kijken bij het bloesempark, of ken je misschien een andere mooie plek om de kersenbloesem te fotograferen? Laat het ons weten in de comments!

Comments


Framing Places is hét inspiratie reisblog voor de fotograaf, door de fotograaf. De voeding van onze artikelen ontstaan uit een onuitputbare voorraad reizen, verhalen, zonsopkomsten en zonsondergangen. We doen verslag van zowel wereldberoemde als onbekende (onderbelichte) plekken. Wij reizen om te fotograferen en fotograferen om te kunnen reizen. Ver weg of dichtbij, dat maakt niet uit. Als het licht maar goed is. 

Framing Places wenst je fotogenieke locaties en schitterend licht toe.