top of page

10 mooie herfstfotoplekken in Wallonië

Bijgewerkt op: 24 apr.

Wallonië is een geliefde bestemming op slechts een paar uurtjes rijden van huis. Dankzij het bosrijke landschap is Wallonië een fantastisch gebied om met name tijdens de herfst, misschien wel het beste fotografieseizoen, een aantal mooie plekken te ontdekken. Hieronder vind je een lijst met 10 mooie herfstfotoplekken in Wallonië, om je een eindje op weg te helpen.


1. Le Tombeau du Géant

Misschien wel het meest indrukwekkende landschap van het hele land vind je langs de oevers van de rivier Semois. In één van de haarspeldbochten van de rivier bevindt zich, hoog boven het wateroppervlak, een waanzinnig mooi uitzicht op de U-vormige Semois. Dit is de duim van de reus, ofwel Le Tombeau du Géant. De beboste oevers maken het uitzicht nóg mooier, vooral in de herfst. Als je hier met zonsopkomst staat maak je een goede kans op grondmist en kun je volop spelen met verschillende composities en kaders.


Le Tombeau du Géant in de Waalse Ardennen
Le Tombeau du Géant

Le Tombeau du Géant in Wallonië
Le Tombeau du Géant


2. Forêt d'Anlier

In deze uithoek van de Ardennen is het allesbehalve druk. Je treft er kilometerslange wegen die loofbossen doorkruizen. De uitgestrekte bossen van Anlier kunnen bijna overweldigend zijn. Het wemelt hier van het wild en in de herfst is het een verzameling van de meest bonte kleuren die je je maar kunt voorstellen. Loop over een willekeurig bospad en het avontuur kan beginnen!Het woud van Anlier in de herfst
Bosweg in Forêt d'Anlier

Bos van Anlier vanuit de lucht
Forêt d'Anlier

3. Lompret

Dit charmante kerkdorpje in de buurt van de stad Chimay behoort tot één van Walloniës mooiste. Het is een cliché, maar het is hier echt alsof de tijd heeft stil gestaan. Het allermooiste uitzicht op het dorpje met 167 inwoners heb je als je de heuvel die tegenover restaurant l'Eau Blanche ligt oploopt.


Lompret in Wallonië
Lompret

4. Chassepierre

Een ander dorp dat ook een plekje in de lijst Les Plus Beaux Villages de Wallonie heeft verdiend, is het pittoreske plaatsje Chassepierre, gelegen in Waals Luxembourg. Het helpt natuurlijk enorm als het weer een beetje meezit, maar wat was het genieten om een korte wandeling langs de oevers van de Semois te maken. Chassepierre zou zomaar een historisch filmdecor kunnen zijn!


Chassepierre in de Ardennen
Chassepierre

Chassepierre in Wallonië

5. Le Hérou

Één van de meest opvallende steenformaties die je in de Ardennen kunt tegenkomen zijn die van Le Hérou aan de rivier Ourthe. De route over de rotsen van de Hérou is misschien wel de meest opwindende wandeling die ik tot nu toe in Wallonië maakte. Je moet steeds goed uitkijken want op sommige plekken lopen de steile rotswanden 20 meter of meer recht naar beneden! In de herfst is het in dit bosrijke landschap een imposant kleurenschouwspel.Rivier de Ourthe in de Ardennen
Le Hérou

Le Hérou in de Ardennen
Le Hérou

6. La Hoëgne

In de Hoge Venen vind je één van België's mooiste riviertjes. La Hoëgne is voor veel landschapsfotografen al lang geen geheim meer. Je kunt praktisch naast de rivier parkeren en stroomopwaarts vrijwel direct beginnen met het volgen van de gemarkeerde wandelroute. Langs de Hoëgne zul je gigantisch veel mogelijkheden voor fotocomposities aantreffen. In de Herfst is het extra genieten door de bonte kleurenpracht van de loofbomen die in grote getalen aanwezig zijn.


De Hoëgne in de Hoge Venen
La Hoëgne

De Hoëgne in de Ardennen in de herfst
La Hoëgne

7. Château de Walzin

Hoog boven de rivier de Lesse prijkt hoog op een rots het Château de Walzin, toch wel één van Wallonië's meest iconische bezienswaardigheden. Op slechts een kwartiertje rijden vanaf de stad Dinant, valt een bezoekje aan dit sprookjeskasteel prima te combineren. Door de smalle wegen (en geringe parkeergelegenheden) leent het gebied zich uitermate goed om er met de fiets op uit te trekken.


Het kasteel van Walzin aan de Lesse
Chateau de Walzin

8. Château de Veves

Niet ver van Château de Walzin vind je nog een ander bijzonder kasteel, namelijk het Middeleeuwse Château de Veves. Het kasteel nabij Celles is opengesteld voor publiek, maar ik hield het bij een paar droneshots.


Kasteel van Veves in de herfst
Chateau de Veves

Kasteel van Veves in Wallonië
Chateau de Veves

9. Forêt de Saint-Hubert

Net als het woud van Anlier is het woud van Saint-Hubert enorm uitgestrekt. In totaal bestrijkt het gebied 100.000 hectare, waarvan ongeveer de helft bos betreft. De andere helft valt onder te verdelen in kleinschalige agrarische gebieden en dorpen. Ik vroeg aan de dame van het toerismebureau of ze suggesties had waar ik het beste mooie herfstfoto’s kon maken. “Overal is het nu prachtig, eigenlijk” zei ze met een lach op haar gezicht. Het was ook een beetje een retorische vraag, besefte ik. De bedoeling van fotograferen in het bos is eigenlijk gewoon dat je een klein beetje verdwaalt, zonder concreet plan. Zo kom je altijd wel iets bijzonders tegen.


Landschap bij Saint-Hubert in de herfst
Boerenschuur bij Saint-Hubert

Bos van Saint-Hubert in de herfst
Woud van Saint-Hubert


10. Rochehaut

Als laatste plek in deze lijst kies ik voor Rochehaut, een dorp dat in een bocht van de Semois is gevestigd. Het dorpje op de foto is echter niet Rochehaut, maar Frahan. Op de laatstgenoemde heb je uitzicht als je vanuit Rochehaut richting de Semois kijkt. Vanaf een terras in Rochehaut had ik letterlijk dít uitzicht terwijl ik een teug nam van mijn abdijbiertje. Een perfecte afsluiter van mijn herfsttrip door Wallonië!


Frahan bij Rochehaut in Wallonië
Uitzicht vanaf Rochehaut

Frahan in de Ardennen
Frahan

Heb jij nog tips voor mooie fotospots in Wallonië? We lezen het graag in de comments!