top of page

10 fotolocaties in verrassend Grafschaft Bentheim

Zodra je via de A1 de grens bent overgestoken, begeef je je meteen in het Grafschaft Bentheim. Het landschap van deze geschiedenisrijke grensregio wordt grotendeels gekenmerkt door de aanwezigheid van landbouwbouwpercelen en is in het Duitsland van de vorige eeuw gevrijwaard gebleven van grote industrie en stedenbouw. Daarom is der Grafschaft een bijzonder aantrekkelijke plek voor de natuurliefhebber gebleven en herbergt het een aantal wonderschone plekjes die het meer dan waard zijn om te eens te bezoeken. Welke plekken mij het allermeest aanspreken lees je in deze lijst van 10 fotolocaties in verrassend Grafschaft Bentheim.


1. Lönsberg

Het gebied rondom de Lönsberg betreft een prachtig ietwat glooiend landschap waar je overvloed aan uitnodigende bomenlanen aan zult treffen. De meeste van deze B-weggetjes zijn onverhard en toegankelijk voor wandelaars, fietsers en landbouwverkeer. Ik parkeer mijn auto bij Gasthof Zum Lönsberg, een perfect startpunt om aan één van de 15 gemarkeerde wandelroutes (Spurensuche) te beginnen. Deze in lengte variërende wandelroutes vind je verspreid over heel het Grafschaft en laten je kennismaken met de mooiste (verborgen) hoekjes van de regio. Als je de 22 meter hoge uitkijktoren beklimt, is de gelaagdheid van het glooiende coulisselandschap pas echt goed te zien. In de verte herken ik de koepelvormige kerk van Nordhorn. Bij het heidegebied van Hesingen steek je de Nederlandse grens over en sta je in het natuurgebied het Springendal.


Lönsberg in Grafschaft Bentheim
Uitzicht vanaf de Lönsberg uitkijktoren

Lönsberg uitkijktoren
Uitkijkplateau van de Lönsberg-toren


spoorzoeken in Grafschaft Bentheim
Routepaaltje 'Spurensuche'


schuur bij Lönsberg
Oude kapschuur bij Lönsberg

uitkijktoren Lönsberg bij Uelsen
UItkijktoren Lönsberg

2. Neuenhaus

Het stadje Neuenhaus mag dan slechts 10.000 inwoners tellen, het heeft toch een belangrijke regionale functie binnen Grafschaft Bentheim. Neuenhaus is op zo'n 8 kilometer van Nordhorn en 11 kilometer van Ootmarsum gelegen. Vanwege de gunstige ligging op de handelsroute van Amsterdam - Münster, werd Neuenhaus in 1317 door de Graaf van Bentheim (Johannes II) Neuenhaus officieel gesticht. Een paar honderd jaar later verworf Neuenhaus ook zijn stadsrechten. Neuenhaus ligt opgesloten tussen de Dinkel en de Vecht en dat betekent dat je nooit lang hoeft te zoeken om het water tegen te komen. Een mooie plek om te ontspannen is bij de charmante Mühlenkolk, een molenvijver die midden in het centrum is gelegen. Bij de openbare grillplatz, direct aan de Vecht gelegen, vind je één van de beelden die onderdeel uitmaakt van de Dinkelstein- serie. Mijn favoriete fotoplekje vind je even verderop, richting het pittoreske grensplaatsje Lage. Hier staat over de Alte Dinkel een mooi houten bruggetje die zich met name prachtig laat fotograferen in het vroege ochtendlicht.


Dinkelstein bij Neuenhaus
Dinkelstein kunstwerk bij Neuenhaus

Oude Dinkel bij Neuenhaus
Voetbrug over de Oude Dinkel

Oude Dinkel bij Neuenhaus
Voetbrug over de Oude Dinkel

Mühlenkolk in Neuenhaus
Mühlenkolk in Neuenhaus


3. Uelsen

Typerend voor Uelsen en de directe omgeving is het glooiende en bosrijke landschap. Het is dan ook niet erg verrassend dat het gebied al jaren tot een populaire vakantiebestemming van Nederlandse toerist behoort. Het eerste gebouw dat opvalt als je het stadje binnen komt rijden is de windmolen die op een heuvel is gevestigd. Vlakbij vind je de Mühlenteich en de bijhorende watermolen die in 1977 compleet is gerenoveerd. Ook in Uelsen kun je een leuke en informatieve wandelroute volgen. De circulaire Quellen-route voert je in 7 kilometer langs prachtige plekjes die tevens van grote cultuurhistorisch waarde zijn. Dat de omgeving van Uelsen van grote historische waarde is, blijkt ook uit het openluchtmuseum Bronzezeithof waar je letterlijk een kijkje in de keuken bij de bewoners uit de Prehistorie kunt nemen.


windmolen van Uelsen
Windmolen en Evangelische kerk van Uelsen

Watermolen van Uelsen
Watermolen van Uelsen

Nordbecks Mühle in Uelsen
Nordbecks Mühle in Uelsen

Nordbecks Mühle in Uelsen
Nordbecks Mühle in Uelsen

4. Burg Bentheim

De meest in het oog-springende bezienswaardigheid van het Grafschaft Bentheim is het iconische Kasteel Bentheim dat al van ver ziet liggen, bovenop een 92 meter boven N.A.P. gelegen heuvel. Het kasteel stamt uit de middeleeuwen (1020 n.C.) en wordt vandaag de dag nog altijd bewoont door middeleeuwse Kasteel Bentheim, dat tegenwoordig nog altijd wordt bewoond door een adellijke familie. Echter is een groot gedeelte van het kasteel toegankelijk voor (betalend) publiek. Omdat kasteel Bentheim zich op slechts 20 minuutjes rijden van mijn woonplaats (Enschede) bevind, is een bezoekje aan de burcht uitgegroeid tot een jaarlijks ritueel. Ook de in directe omgeving van het kasteel kun je je prima vermaken. Zo zijn er in het oude gedeelte van het stadje genoeg mogelijkheden om te eten en drinken, natuurlijk inclusief het weergaloze uitzicht. Tijdens een wandelrondje in het naastgelegen Bentheimer Wald zou je zomaar eens een edelhert kunnen spotten. De allermooiste wandeling maak je echter bij de Bentheimer Klippen, waarover je later meer leest.


Kasteel Bentheim bij volle maan
Kasteel Bentheim onder een volle maan

Kasteel Bentheim in Bad Bentheim
Kasteel Bentheim

Kasteel Bentheim in Nedersaksen
Kasteel Bentheim

5. Samern

Samern is een klein dorp in het Grafschaft Bentheim met een sterk agrarisch karakter. Als je niet beter zou weten, zou je er misschien zonder te stoppen gewoon doorheen rijden. En dat zou eeuwig zonde zijn! Want vlakbij Samern ligt het Samerrott, zonder twijfel één van best bewaarde geheimen vlak over de grens. Het Samerrott is vanwege zijn vele grondbloeiers vooral in het voorjaar een lust voor het oog. Zo tegen het einde van Maart ligt de bodem bedekt met een tapijt van witte bosanemonen. Met een beetje geluk spot je een nieuwsgierige ree of damhert. Als je er dan nog de juiste weersomstandigheden bij hebt, verandert het Samerrott in levensecht sprookjesbos.


Samerrott in Grafschaft Bentheim
Samerrott

Samerrott in de lente
Samerrott

Reewild in Samerrott
Reewild in Samerrott

Samerrott in Samern
Samerrott

6. Gildehauser Venn

Een ochtend op het Gildehauser Venn stelt eigenlijk nooit teleur. Dit natuurgebied vind je tussen Bad Bentheim en Gronau in het zuiden van de Grafschaft Bentheim. De landbouwpercelen gaan geleidelijk over in veengebied. Dit betekent dat je op één gemiddelde ochtend misschien wel 20 grazende reeën kunt tellen. Het Gildehauser Venn ligt op fietsafstand van het Nederlandse Losser en geldt als een belangrijke plek voor de biodiversiteit binnen de staat Nedersaksen. Zo vind je er de adder, velduil en verschillende spechtsoorten. Langs de randen van de veenpoelen zou je zomaar de zonnedauw aan kunnen treffen, een vleesetende plant die geduldig wacht totdat er een nietsvermoedende mug op zijn kleverige blaadjes gaat zitten.


Gildehauser Veen in Grafschaft Bentheim
Zonsopkomst in het Gildehauser Venn

Gildehauser Veen bij Bad Bentheim
Weide bij het Gildehauser Venn