top of page

10 mooie fotoplekken in Emsland

Het Emsland is het allergrootste Landkreis van Duitsland, maar er wonen relatief genomen maar weinig mensen. Er moeten zo'n 110 kilometer van Salzbergen in het zuiden, tot aan Papenburg in het noorden afgelegd worden om de 328.930 inwoners tellende grensregio in de lengte te doorkruisen. In veel opzichten is Emsland letterlijk een uithoek die zich hoofdzakelijk laat kenmerken door landbouwgrond en veengebieden. In zo'n groot gebied kun je oneindig veel fotoplekken ontdekken. In deze lijst vind je 10 mooie fotoplekken in Emsland om je een eindje op weg te helpen.

1. Tinner Loh

Het overgrote deel van de bossen in Duitsland bestaat uit productiebos, hoofdzakelijk bestaande uit naaldbomen. Ieder z'n smaak natuurlijk, maar vooral in de herfst levert een loofbos toch net wat mooiere foto's op. De foto's die ik een paar jaar geleden tijdens een mistige herfstochtend maakte in de Tinner Loh beargumenteren deze stelling maar al te goed! In het bos vind je een (bescheiden) aantal vrijstaande oude beuken die goede compositiemogelijkheden bieden.


Tinner Loh in Emsland
Tinner Loh

Tinner Loh in Nedersaksen
Tinner Loh

Tinner Loh in de herfst
Tinner Loh

2. Haselünner Wacholderhain

De Haselünner Wacholderhain is een compact natuurgebied bij het stadje Haselünne dat zich midden in het Emsland bevindt. Het terrein is gelegen naast de recreatieplas Haselünner See en bestaat voor het grootste deel uit een (afgerasterde) gras- en heidevlakte. Op een paar plekken heb je de mogelijkheid om door klapdeurtjes binnen de afrastering te komen, waar je vrij over het terrein kunt wandelen (afgezien van wat geitenpaadjes kon ik geen wandelpaden ontdekken). Omdat het natuurgebied vrij klein is, is de kans groot dat je lokale begrazers van de Wacholderhain, een kudde Konikpaarden, zult tegenkomen. Dit zijn natuurlijk fantastische foto-onderwerpen!


Haselünne in Emsland
Haselünner Wacholderhain


Haselünne in Duitsland
Haselünner Wacholderhain

3. Kasteel Clemenswerth

Kasteel Clemenswerth is zonder enige twijfel de meest herkenbare plek en direct ook de grootste toeristische trekpleister van het Emsland. Uniek aan het 17-eeuwse jachtslot is het opmerkelijke stervormige ontwerp. Vanuit het midden van het kasteelcomplex kijk je uit op 8 omliggende gebouwen die zijn gescheiden door 8 bomenlanen. Vandaag de dag is Kasteel Clemenswerth het onderkomen van het Emslandmuseum.


Kasteel Clemenswerth in Emsland
Kasteel Clemenswerth

Kasteel Clemenswerth in Duitsland
Kasteel Clemenswerth
4. Hüvener Mühle

Één van de laatst bewaard gebleven water- en windmolencombinaties vind je aan de rand van het dorpje Hüven. De reden van de opmerkelijke verschijning is logisch te verklaren: Vanaf het bouwjaar 1534 was de Hüvener Mühle alleen nog maar een watermolen. Omdat er door het aanliggende riviertje Mittelradde niet voldoende water stroomde, werd er in 1851 een windmolen bovenop gebouwd om de molen toch rendabel te houden. In 2006 is de Hüvener Mühle volledig gerenoveerd.


Hüvener Mühle in Emsland
Hüvener Mühle


Hüvener Mühle in Nedersaksen
Hüvener Mühle

5. Riesenlinde

Bomenknuffelaars opgelet! Vlak over de grens bij Bourtange bevind zich de oudste en dikste linde-boom van Europa. Naar schatting is de leeftijd van de Riesenlinde zu Heede zo'n 1000 jaar! Het is maar moeilijk voor te stellen dat je oog in oog staat met een levende boom die er ten tijden van de vroege middeleeuwen ook al stond. Het terrein waarop de reuzenlinde is gevestigd is vrij toegankelijk.


Riesenlinde zu Heede in Emsland
Riesenlinde zu Heede

6. Speicherbecken Geeste

De Speicherbecken bij het plaatsje Geeste is een groot waterreservoir dat in de jaren -80 als koelwaterbassin voor de nabijgelegen kerncentrale van Lingen werd aangelegd. De Speicherbecken geld als een uitstekende plek voor windsurfers, vanwege het hoogteverschil van zo'n 15 meter ten opzichte van het omliggende landschap. Het uitgestrekte waterbassin is een ideale plek om de zonsondergang te fotograferen.


Speicherbecken Geeste in Emsland
Speicherbecken Geeste

Speicherbecken Geeste in Nedersaksen
Speicherbecken Geeste

7. Wesuweer Moor

Kenmerkend voor het westen van Emsland zijn de veengebieden, die deel uitmaakten van het vroegere Bourtangermoeras. Één van deze veengebieden is het Wesuweer Moor, gelegen op een kleine afstand van het Drentse Klazienaveen. Het Wesuweer Moor betreft een uitgestrekt hoogveengebied en wordt begraasd door schapen. Ook is het een perfect gebied om wildlife te fotograferen. Reeën en hazen en heel veel vogelsoorten laten zich vaak en gemakkelijk zien.


Wesuweer Moor in Duitsland
Wesuweer Moor

Wesuweer Moor in Emsland
Wesuweer Moor

zonnebloemen bij Wesuweer Moor in Emsland
Wesuweer Moor

8. Papenburg

In het uiterste noorden van het Emsland ligt de stad Papenburg. In Papenburg bevindt zich het grootste overdekte droogdok ter wereld: de Meyer Werf. De Meyer Werf bevindt zich direct aan een zijtak van de Eems zodat 's werelds grootse cruiseschepen eenvoudig te water kunnen worden gelaten. De stad zélf is ook een foto-uitstapje waard. Het stadhuis, de Sankt Antoniuskirche, Meyers' windmolen en de typische rode bakstenenhuizen in het oude centrum zijn een aantal geliefde fotomotieven.


Papenburg in Emsland
Papenburg


Papenburg in Duitsland
Papenburg

windmolen in Papenburg in Emsland
Papenburg

9. Borkener Paradies

Het nabij Meppen gelegen Borkener Paradies is een natuurgebied dat is omsloten door een meander van de rivier Eems. Typerend voor het Borkener Paradies zijn de rivierduinen, die zijn begroeid met heide en diverse oude eiken. Het Borkener Paradies wordt begraasd door runderen en paarden, die je al struinend door het het gebied zomaar tegen het lijf kunt lopen. Mooie fotokansen dus!


Borkener Paradies in Emsland
Borkener Paradies

Borkener Paradies bij Meppen in Emsland
Borkener Paradies

10. Eleonorenwald

Het Eleonorenwald is een uitgestrekt productiebos, gelegen in het Noordoosten van Emsland. In 2005 werd er een wisentkudde in een afgerasterd gedeelte van het bos uitgezet. Helaas was de introductie van de Wisent in het Elenorenwald maar van korte duur. In 2008 werden de dieren elders ondergebracht vanwege veiligheidsmaatregelen. Desalniettemin is het Eleonorenwald een mooie plek voor bosfoto's, ook zonder de wisent.


Eleonorenwald in Emsland
Eleonorenwald

Eleonorenwald in Nedersaksen
Eleonorenwald

Misschien ben jij ook als eens op één van deze plekken geweest of ken je nog een andere fotogenieke plek in het Emsland? Laat het ons weten in de comments!