top of page

Freedenblüte in het Osnabrücker Land

De lente is voor mij pas echt begonnen als ik de voorjaarsbloeiers op de Freeden heb gefotografeerd. Deze heuvel in het Osnabrücker Land vormt dankzij de kalkstenen ondergrond een perfecte voedingsbodem voor een legio aan bosbloemen. De Freedenblüte is inmiddels een bekend begrip bij de locals en landschapsfotografen die ieder voorjaar de weg naar de bloemenheuvel in het Teutoburger Wald weer weten te vinden.


lente in een beukenbos in het Osnabrücker Land

Zo tegen het einde van de maand Maart houd ik steevast de Freedometer in de gaten die je op de hoogte stelt van de actuele voortgang van de bloei. Een handig hulpmiddel, want ieder jaar kan de exacte bloeiperiode net iets verschillen. De bloemensoorten die je op de Freeden kunt aantreffen zijn onder andere de bosanemoon en bosviool en holwortel. Met name de bloeiende holwortel is verantwoordelijk voor het typische paars-witte bloementapijt dat tussen de nog bladloze beukenbomen optimaal kan profiteren van het zonlicht.


bospad in de lente in het Teutoburger Woud

reisfotograaf Vincent Croce in het Teutoburger Wald

Op het parkeerplaatsje in Bad Iburg staan er op dit vroege tijdstip nog geen andere auto's als ik aangereden kom. Aan de informatieborden is te lezen dat ik hier goed zit en ik me vrijwel direct op de Freedenblüte wandelroute begeef. Het eerste stuk van de wandelpad leidt meteen steil omhoog maar vlakt al gauw iets af zodat het redelijk makkelijk wandelen is. Aan weerskanten van het pad loopt het oppervlak omlaag wat betekent dat je over een soort bergkammetje loopt. Gaaf, want je kijkt op deze manier zowel aan je linker- als rechterzijde betrekkelijk ver het beukenbos in. Het wandelpad bestaat uit zand en steentjes, die de geologie van de Freeden verraden; De steentjes zijn geen kiezels, maar betreft het kalkgesteente dat typerend is voor meerdere delen van het Teutoburger Wald. Ik hoor wat geritsel in de begroeiing en kort daarna schiet een reeënpaartje het wandelpad over, op veilige afstand het bos in. Op dit vroege tijdstip is het bij lange na geen zeldzaamheid dat je ze hier tegenkomt.


Bospad in het Osnabrücker Land

Het duurt niet lang voordat ik de eerste stukjes paars en wit tegenkom. Ze staan er al opvallend mooi bij. Met het vorige jaar in gedachten, had ik dit niet verwacht. Niet zó vroeg in Maart! Zo zie je maar hoe moeilijk de exacte bloeitijd en de natuur in het algemeen zich laat voorspellen! De kale stammen van de grote, oude beuken vormen een interessant contrast met de kleurrijke bloemetjes. In de verte is het bescheiden voorjaarszonnetje al te zien en zorgt ervoor dat alle kleuren en texturen van het bos tot leven komen. Het is een prachtig schouwspel van moedertje natuur!


Voorjaarsbloemen in het Osnabrücker Land

Lente in het Teutoburger Wald bij het Osnabrücker Land

lente in het Teutoburger Wald

Het smalle wandelpad voegt zich samen met een bredere, onverharde bosweg. Vanaf hier kun je niet verder de 'Großer Freeden' op, want deze is gebarricadeerd door een grote boomstam en dus afgesloten voor wandelaars. De reden hiervan is het gevaar van omvallende bomen. Niet ondenkbaar vanwege de oude beuken en de kwetsbare ligging van het bos op de heuvel; Als het hier flink waait ligt het gevaar van een vallende tak toch snel op de loer.


Lente in het Teutoburger Wald in het Osnabrücker LandWilde bloemen in het bos bij het Osnabrücker LandHommel in het bos bij het Osnabrücker LandVoorjaar in het Osnabrücker Land in Nedersaksen


Wilde voorjaarsbloeiers in het Teutoburger Wald


Holwortel in het Osnabrücker Land

Heb je vragen over de Freedenblüte in het Osnabrücker Land en het Teutoburger Wald? Laat het me weten in de comments!

Comments


Framing Places is hét inspiratie reisblog voor de fotograaf, door de fotograaf. De voeding van onze artikelen ontstaan uit een onuitputbare voorraad reizen, verhalen, zonsopkomsten en zonsondergangen. We doen verslag van zowel wereldberoemde als onbekende (onderbelichte) plekken. Wij reizen om te fotograferen en fotograferen om te kunnen reizen. Ver weg of dichtbij, dat maakt niet uit. Als het licht maar goed is. 

Framing Places wenst je fotogenieke locaties en schitterend licht toe.