top of page

Pähkänänkallio, het mooiste uitzicht van Finland

Bijgewerkt op: 8 jan.

Het zij je vergeven als het niet in één keer lukt om de naam van deze plek in het vloeiend Fins uit te spreken. Pähkänänkallio is de naam van de klif die uittorent boven de Kitkajoki, een zijtak van de bekendere Oulanka rivier in het afgelegen Noordoosten van Finland. Vanaf de Pähkänänkallio, heb je misschien wel het mooiste uitzicht van Finland.


Pähkänänkallio in Oulanka in Finland in de herfst

Middle of nowhere

Als je de auto achterlaat op de ruime parkeerplaats die zich letterlijk in the middle of nowhere lijkt te begeven, zie je twee routes: Bordje nummer 1 leidt je naar de Kitkajoki rivier en bordje 2 naar de Pähkänänkallio. De wandeling is bedraagt slechts 2 kilometer en voert je door een prachtig stuk Taiga-bos. Op sommige stukken loop je langs een mysterieus moerasachtig bosvennetje en heb je het steeds het vermoeden dat op je elk moment een beer tegen het lijf kunt lopen.


Oulanka Nationale Park in Finland

Pähkänänkallio in Oulanka in Finland in de herfst

Auerhaan

Alsof de duivel er mee speelt hebben we een paar meter verder daadwerkelijk een wildlife ontmoeting; op een tak van een omgevallen boom prijkt het onmiskenbare silhouette van een Auerhaan. Deze grotere neef van de fazant prijkt bovenaan de lijst van menig vogelaar. Voorzichtig en zo geruisloos mogelijk schieten we een paar foto's. Het laatste wat we willen is het dier verjagen; we zitten immers in een beschermd natuurgebied.


Auerhoen in Pähkänänkallio in Oulanka in Finland in de herfst

Uitzicht

Als het pad stijl naar boven leidt, weten we dat we er bijna zijn. Binnen enkele tientallen meters staan we bovenop het rotsplateau en kijken we vol verwondering uit over het Finse boslandschap. Direct onder ons zien we de meanderende Kitkajoki rivier. Deze zal zich even verderop weer samenvoegen met de Oulanka rivier die hier vlakbij de Russische grens oversteekt. De bonte herfstkleuren maken het uitzicht nóg mooier. Het is eind September en het berkenblad lijkt nu precies op zijn herfstpiek te zijn.


Pähkänänkallio in Oulanka in Finland in de herfst

Uitzicht bij Pähkänänkallio in Oulanka in Finland in de herfst


Kitkajoki

Na de zonsopkomst sessie is het tijd voor een goede kop koffie en bereiden wij ons langzaamaan voor de een bezoek aan de zeer populaire Myllykoski watermolen en daarna een raftingtocht op de inmiddels bekende Kitkajoki rivier. Qua intensiteit is dit een redelijk ontspannen route ons langs prachtige stukken en vergezichten voert. Hierover lees je alles in het volgende artikel.


Pähkänänkallio in Oulanka in Finland in de herfst


Oulanka in Finland in de herfst

Uitzicht bij Pähkänänkallio in Oulanka in Finland in de herfst

Comentarios


Framing Places is hét inspiratie reisblog voor de fotograaf, door de fotograaf. De voeding van onze artikelen ontstaan uit een onuitputbare voorraad reizen, verhalen, zonsopkomsten en zonsondergangen. We doen verslag van zowel wereldberoemde als onbekende (onderbelichte) plekken. Wij reizen om te fotograferen en fotograferen om te kunnen reizen. Ver weg of dichtbij, dat maakt niet uit. Als het licht maar goed is. 

Framing Places wenst je fotogenieke locaties en schitterend licht toe.