Het Twentse landschap leent zich bij uitstek voor fotografie tijdens de wintermaanden. Historische boerderijen en landgoederen, coulisselandschappen, rustige en gevarieerde natuurgebieden of een dorps- (of stads-) aanzicht. Deze ingrediënten maken de regio tot een aantrekkelijk gebied om er met camera op uit te trekken. En als eenmaal dat verse laagje sneeuw is gevallen, worden alle locaties ineens nóg een stukje mooier. Dit artikel helpt je een eindje op weg met een handig lijstje van prachtige winterfotolocaties in Twente.
Haagse Bos
Het Haagse Bos is een fantastische plek om boslandschappen te fotograferen. Door de oude bomenlanen, de aanwezigheid van diverse bomen en plantensoorten en de relatieve rust is het één van mijn favoriete fotografieplekken, dichtbij huis. Hoewel het even zoeken kan zijn, zijn er verschillende parkeermogelijkheden die dichtbij het Haagse bos liggen. Het Haagse Bos ligt in de driehoek Lonneker- Oldenzaal- Losser en grenst aan het natuurgebied het Oldenzaalse Veen dat wordt gekenmerkt door enkele bescheiden heidegebieden en veenpercelen.
Buurserzand
Het Buurserzand is een van de meest geliefde natuurgebieden van Twente. gelegen nabij het dorp Buurse in de provincie Overijssel, maakt het Buurserzand deel uit van het grotere Natuurnetwerk Haaksbergerveen-Buurserzand en wordt beheerd door Natuurmonumenten. Het natuurgebied staat bekend om zijn jeneverbesstruiken, die tot de oudste van Nederland behoren. Sommige van deze struiken zijn naar schatting honderden jaren oud. In het gebied lopen Hereford runderen vrij rond die de gras- en heidevlaktes begrazen en ongewenste wildgroei voorkomen. Midden in het Buurserzand is de historische Saksische boerderij de Bommelas te bewonderen. Dit betreft een los hoes, een boerderij waar mens en vee vroeger onder één dak verbleven. Een winterse dag op het Buurserzand is een garantie voor bijzondere foto's!
Witte Veen
Het Witte Veen ligt op de grens met Duitsland, waardoor het een internationaal natuurgebied is. In Duitsland sluit het aan op natuurgebied Aamsveen. Dit betreft een veengebied met natte heide, moerassen, graslanden en veenputten, die ontstaan zijn door vroegere turfwinning.
Het Witte Veen wordt beheerd door Natuurmonumenten en Duitse natuurorganisaties, die samenwerken om de natuur te beschermen. Tot voor kort gelden was het Witte Veen dé plek in Twente om Schotse Hooglanders te zien. Helaas zijn deze fotogenieke grazers tegenwoordig elders ondergebracht en lopen er vandaag de dag Hereford runderen rond. Misschien niet zo imposant als de Hooglander, maar desalniettemin ook een bijzonder mooi dier om voor de camera te krijgen.
Natuurlijk kun je in Twente in ieder seizoen terecht voor prachtige foto's! Wil je weten waar exact? Lees het in Mijn 10 favoriete fotoplekken in Twente
Ootmarsum
Ootmarsum in Noordoost Twente is met kop en schouders hét meest fotogenieke stadje van de regio. Een rondje Ootmarsum als er een vers laagje sneeuw op de daken ligt loont altijd de moeite en is een garantie voor een mooie foto-opbrengst. Een nachtelijke fotosessie, wanneer de knusse steegjes en pleinen worden verlicht door de straatlantaarns is ook een echte aanrader. De Gasthuisstraat is mijn persoonlijke favoriet. Misschien wel het mooiste uitzicht van heel Twente heb je bij de oriëntatietafel op de Kuiperberg. Ietsje verderop kijk je uit op de beroemde Paasweide, waar de traditionele Poaskearls ieder jaar aan hun ronde dor de stad beginnen.
Twickel
Één van Nederlands' meest geliefde motieven onder de landschapsfotografen vind je op Landgoed Twickel. De kromme beuken, die aan de oevers van de Oelerbeek staan en een magische aanblik verschaffen in het spiegelende wateroppervlak is een unieke en herkenbare plek waarvan je het hele jaar door een mooie foto kunt schieten. Maar is nog veel meer moois te vinden op Landgoed Twickel. Zo is het één van de grootste en oudste landgoederen (ruim 600 jaar!) in Nederland, gelegen nabij Delden in de provincie Overijssel. Twickel bestaat onder andere uit een prachtig kasteel, bospercelen, akkers, weiden, en unieke historische elementen. Op Twickel zijn veel historische boerderijen te zien, die te herkennen zijn aan hun typische zwarte luiken. Een aanrader is om de Umfassungsweg te bewandelen. Deze wandelroute van ongeveer 9 kilometer voert je over de verschillende landschappen van Landgoed Twickel. De diversiteit van het landgoed maakt dat het een bijzonder geschikte plek is om veel verschillende foto's te maken.
Oele
Oele, een klein buurtschap in de gemeente Hengelo, Overijssel, is een rustige en schilderachtige plek met een rijke historie en een typisch Twents karakter. De naam "Oele" wordt al genoemd in documenten uit de vroege middeleeuwen en betekent mogelijk "plek bij het water." De Oeler Watermolen aan de Azelerbeek is een van de grootste trekpleisters van het gebied. Deze historische watermolen wordt omgeven door een prachtig natuurgebied en is een geliefde plek voor wandelaars en fotografen. Oele ligt dicht bij de A1 snelweg en is goed te combineren met een (winters) bezoekje aan landgoed Twickel.
Hakenberg
De Hakenberg ligt in de omgeving van Beuningen en De Lutte, nabij de grens met Duitsland. Het gebied staat bekend om zijn glooiende landschap, monumentale boerderijen en rijke cultuurhistorie. De Hakenberg ligt op zo'n 65 boven NAP en doet daardoor haast een beetje on-Nederlands aan.
Op de Hakenberg staat een kleine Mariakapel, een rustige plek die wordt bezocht door wandelaars en pelgrims. De kapel is gebouwd in 1950 als dank voor het einde van de Tweede Wereldoorlog. De vrijstaande monumentale eiken die op meerdere plekken bij de Hakenberg in het landschap prijken, zijn met name op de winterdag een bijzonder mooi fotografie-onderwerp.
Kroezeboom
De Kroezeboom, net buiten het kerkdorpje Fleringen, behoort tot één van de oudste bomen van Nederland. Naar verluid moet de boom ongeveer 500 jaar oud zijn. De oude zomereik is inmiddels hol, en wordt door middel van ijzeren schroeven bijeen gehouden. Naast de Kroezeboom staat een mooie kapel die erg in trek is als ceremonie-locatie bij bruiloften. Mede vanwege de ligging in een tijdloos essenlandschap, behoort de Kroezeboom tot mijn favoriete fotolocaties in Twente. Een winters bezoekje aan de Kroezeboom is altijd zeer de moeite waard.
Bakspieker
Voor het het meest merkwaardige gebouw van Twente moet je in Lattrop-Brecklenkamp zijn. Helemaal tegen de Duitse grens aan gekleefd vind je de opvallende Bakspieker. Een oud bakhuis waar een grote eikenboom door het dak heen lijkt te groeien. Dit is dan ook letterlijk het geval. Voor het fotograferen van de boom bel je eerst eventjes aan, want dit unieke gebouw-boom combinatie staat op privégrond.
Landgoed Singraven
Het landgoed Singraven is gelegen nabij Denekamp en is een historisch en veelzijdig landgoed met een prachtig kasteel, een nog altijd werkende watermolen en een gevarieerd landschap. Het landgoed Singraven beslaat een o